Newsflash
SPECIALITĂȚI

Estetica profilului de emergență

de Dr. Cristian TEODORESCU - dec. 15 2016
Estetica profilului de emergență
     Așteptările pacienților privind estetica restaurărilor situate în zona anterioară a maxilarului, unde vizibilitatea este maximă, reprezintă una dintre provocările implantologiei. Implantul dentar, care înlocuiește dintele lipsă, trebuie inserat într-o poziție corectă din punct de vedere anatomic și estetic, astfel încât funcționalitatea acestuia să asigure menținerea sa pe termen lung. Individualizarea bonturilor permite îmbunătățirea profilului de emergență, cu respectarea conturului rădăcinii dintelui natural, și compensează o posibilă angulare deficitară a implantului. Un rol esențial pentru obținerea esteticii îl are linia surâsului și biotipul gingival. Factorii pozitivi care trebuie luați în considerare în acest sens sunt poziția dinților vecini, numărul de dinți absenți, tipul de protezare provizorie și forma și culoarea dinților adiacenți. Pentru o restaurare implantară de succes este importantă forma și grosimea țesutului gingival, forma pătrată a dinților și înălțimea corespunzătoare a crestei osoase.
     Studiile au analizat modificările țesutului moale din jurul implanturilor și s-a ajuns la concluzia că majoritatea retracțiilor apar în primele trei luni de la vindecare. În 80% din cazuri, retracțiile au apărut la nivelul feței vestibulare, într-o medie de 0,88 mm. În consecință, se recomandă o perioadă postimplantare de trei luni pentru stabilizarea țesutului moale, înainte de a se alege bontul și de a se efectua amprenta finală. Totuși, rezultatele demonstrează apariția unei retracții de 1 mm a țesuturilor moi, după inserarea bontului. Succesul în implantologie se traduce prin stabilitate, absența radiotransparenței periimplantare, a complicațiilor infecțioase și a durerii.
     Dezvoltarea tehnologiei CAD/CAM a permis clinicienilor să configureze bonturile implantare și să elaboreze suprastructuri estetice, în funcție de aspectul dinților vecini și a țesutului moale. În acest mod sunt asigurate precizia piesei protetice, reducerea costurilor procedurii și a inadvertențelor dimensionale date de tehnicile clasice de waxing și turnare. Ceramica pe zirconiu stabilizat cu ytriu este o variantă biocompatibilă pentru restaurările protetice, cu proprietăți estetice și mecanice corespunzătoare, bonturile din acest material fiind o alternativă excelentă celor din titan, pentru regiunea anterioară maxilară. Rezistența bonturilor de zirconiu este comparabilă cu a bonturilor de titan, respectiv 281 N față de 305 N, amândouă fiind capabile de a suporta încărcături statice și dinamice. În ceea ce privește adeziunea bacteriană, biofilmul microbian la nivelul bonturilor de zirconiu reprezintă 12,1%, în comparație cu 19,3% pentru cele din titan. Rezistența la fractură a bonturilor de zirconiu depășește valoarea forței incizale maxime de 90–370 N, iar capacitatea maximă de încărcare este de 484,6+/–56,6 N pentru NobelProcera, 503,9+/–46,3 N pentru Aadva și 729,2+/–35,9 N pentru Lava. Prin microscopie electronică s-a demonstrat că implanturile de titan prezintă mai multe semne de uzură după încărcarea ciclică cu bonturi de zirconiu (10,2 μm), față de bonturile de titan (0,7 μm).
     Pentru obținerea dezideratului estetic, este nevoie de un volum osos adecvat și de o cantitate și calitate suficiente ale țesutului moale. Poziționarea mezio-distală și vestibulo-linguală a implantului, angularea în creasta alveolară reziduală, distanța minimă interocluzală și distanța maximă dintre punctul de contact interproximal și creasta alveolară trebuie să fie de aproximativ 6 mm. Pentru a asigura un profil de emergență corespunzător aspectului gingival adiacent, implantul va fi poziționat apico-coronar la 3–4 mm sub linia gingivală, iar mezio-distal va fi la cel puțin 1 mm de un dinte natural și la cel puțin 3 mm de un alt implant.
    Abordarea țesutului moale se poate realiza înainte, în timpul sau după intervenția chirurgicală de inserare a implantului, cu scopul creșterii cantității de țesut keratinizat și conservării papilei. De altfel, studiile au demonstrat că osul din jurul dinților vecini susține dezvoltarea papilei, fapt ce explică asocierea mai frecventă a papilelor cu restaurările monoimplantare, o distanță mai mică de 5 mm între os și punctul de contact asigurând procesul de regenerare. Utilizarea bonturilor individualizate din titan sau zirconiu, alături de managementul țesutului moale și restaurarea provizorie corecte, asigură un aspect natural al profilului de emergență, cu rezultate estetice și funcționale.

Notă autor:

Bibliografie

Kutkut A et al. Esthetic considerations for reconstructing implant emergence profile using titanium and zirconia custom implant abutments: fifty case series report. J Oral Implantol. 2015 Oct;41(5):554-61

ETICHETEStomatologie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe