Newsflash
SPECIALITĂȚI

Eficacitatea de cuplu în renunțarea la fumat

Eficacitatea de cuplu în renunțarea la fumat
    Fumatul este cauza principală a bolilor cronice, responsabil pentru șase milioane de decese anual, majoritatea în țările cu venituri mici și medii. Fumatul este chiar mai nociv pentru femei, deoarece, pe lângă efectele știute asupra morbidității și mortalității, are și un impact negativ asupra sarcinii, nașterii și sănătății copilului. În ultimii douăzeci de ani s-a înregistrat o creștere foarte mare a prevalenței fumatului la femeile din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) și din fostul bloc sovietic, diferența dintre femei și bărbați devenind din ce în ce mai mică. Fumatul înainte de și în timpul sarcinii are rate ridicate în regiunea ECE. Studiile noastre au estimat prevalența fumatului la femeile din România înainte de sarcină la 30%, iar aproximativ 15% din acestea fumează și în timpul sarcinii. Comparativ, estimările pentru femeile însărcinate din Statele Unite sunt de 11%, respectiv 8%. De asemenea, există șanse mai mari ca femeile să fumeze în timpul sarcinii sau să se reapuce de fumat după nașterea copilului, atunci când și partenerul fumează. Aproximativ 80% din femeile însărcinate care fumează au parteneri de viață care sunt, la rândul lor, fumători activi.
     Este extrem de important să abordăm problema fumatului în rândul cuplurilor. Sarcina și nașterea reprezintă motivații importante pentru reducerea sau renunțarea la fumat, atât pentru femei, cât și pentru partenerii lor. Intervențiile de renunțare la fumat care vizează cuplurile pot avea efecte favorabile asupra stării de sănătate a întregii familii, cu efecte pe tot parcursul vieții. Deși au fost raportate intervenții de succes în prevenirea fumatului înainte și după sarcină, cele mai multe au fost implementate în țări cu venituri ridicate. Majoritatea nu au inclus și sprijinul partenerului, iar cele care l-au inclus nu au avut, în general, succes. Studiile care au ca scop renunțarea la fumat consideră autoeficacitatea ca fiind componenta-cheie pentru a te lăsa de fumat și pentru a rămâne nefumătoare. Intervențiile din timpul sau de după sarcină axate pe cupluri consideră că sprijinul partenerului contribuie la creșterea autoeficacității femeii. Eficacitatea de cuplu în renunțarea la fumat este un concept relativ nou. Acesta reprezintă percepția fiecăruia cu privire la capacitatea de a gestiona împreună cu partenerul problemele legate de renunțarea la fumat și recidivă în cadrul vieții de cuplu. Conceptul se referă deci la eficacitatea diadei (a cuplului), mai degrabă decât la eficacitatea individuală. Rezultatele cercetărilor anterioare au arătat că o eficacitate de cuplu ridicată în renunțarea la fumat este asociată cu dorința partenerilor de a renunța împreună la fumat și cu rate mai mari. Pentru a explora rolul eficacității de cuplu ca țintă principală în intervențiile de prevenire a recidivei fumatului în perioada postnatală, ne-am propus să investigăm relațiile dintre acest concept și alți factori relevanți pentru recidiva fumatului.
     Eficacitatea de cuplu în renunțarea la fumat a fost corelată pozitiv cu autoeficacitatea în ceea ce privește abstinența la fumat, sugerând că femeile care cred mai mult în capacitatea de a gestiona problemele de renunțare la fumat ca un cuplu au o eficacitate mai ridicată în ceea ce privește abstinența de la fumat. Corelația a fost moderată, ceea ce sugerează că măsoară concepte înrudite, dar diferite. În plus, eficacitatea de cuplu nu a fost corelată direct cu niciuna dintre măsurătorile sănătății emoționale, sugerând o relație mai complexă între sănătatea emoțională și eficacitatea de cuplu.
    În concordanță cu rezultatele studiilor anterioare, mai mult de jumătate dintre soții sau partenerii de viață ai proaspetelor mame înrolate în studiu nostru au fost fumători. Eficacitatea de cuplu a fost semnificativ mai redusă în cazul acelor femei ai căror parteneri erau fumători, iar fumatul partenerului a avut cea mai puternică asociere, în sens negativ, cu eficacitatea de cuplu atunci când alți factori au fost controlați. De asemenea, literatura de specialitate sugerează că partenerul și comportamentul său au tendința să influențeze puternic fumatul la femei. Rezultatele studiului nostru au arătat că eficacitatea de cuplu a fost asociată invers proporțional cu intenția de a relua fumatul după naștere. În consecință, similar cu studii anterioare, rezultatele studiului nostru susțin ideea că intervențiile axate pe cuplu și pe creșterea comportamentelor de sprijin și a eficacității de cuplu pot avea succes în prevenirea recidivei fumatului în perioada postnatală în rândul femeilor care au renunțat spontan la fumat în timpul sarcinii. Rezultatele acestei analize sunt importante deoarece pot avea consecințe majore în dezvoltarea intervențiilor de renunțare la fumat concentrate pe cuplu. Mai specific, rezultatele studiului oferă sprijin în dezvoltarea de intervenții de prevenire a recidivei fumatului care vizează în mod specific creșterea eficacității de cuplu pentru renunțarea la fumat.

 

 

Rezultatele prezentate sunt raportate pe baza datelor colectate în cadrul proiectului de cercetare „Recidiva postnatală a fumatului, factorii de risc asociați și o intervenție proactivă sustenabilă de prevenire (PRISM)“, condus de dr. ec. Cristian Meghea și implementat de Departamentul de sănătate publică al FSPAC, Universitatea „Babeș-Bolyai“. Proiectul de cercetare PRISM își propune să evalueze eficiența unui program de intervenție bazat pe tehnica interviului motivațional, care are ca scop prevenirea reluării fumatului după naștere în rândul femeilor care au renunțat la fumat în timpul sau înaintea sarcinii. Proiectul este finanțat de UEFISCDI prin grant PN-II-RU-TE-2012-3-0209. Mai multe informații despre proiectul PRISM pot fi găsite la adresahttp://publichealth.ro/index.php/prism/ 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe