Newsflash
SPECIALITĂȚI

Ceaiul de la ora cinci

de Loredana E. DAN - nov. 27 2015
Ceaiul de la ora cinci
     Situația refugiaților din Siria a generat numeroase dezbateri atât în rândul decidenților, cât și a populației generale. Au fost vizibile anumite atitudini discriminatorii îndreptate spre refugiați, atitudini prezente atât în dezbaterile publice, cât și în diversele discuții de socializare. Am fost implicată recent într-o astfel de discuție, la „Ceaiul de la ora cinci“, într-un schimb de replici aparent banal dintre mine și un prieten care argumenta că discriminarea ar fi condiționată genetic. Ca masterandă în consiliere genetică, argumentul m-a intrigat, considerând că a discrimina este mai degrabă o alegere, decât o determinare genetică, universală.
     Răsfoind literatura de specialitate cu privire la posibilele cauze genetice ale discriminării, am început documentarea cu definiția discriminării, care din punct de vedere juridic este înțeleasă ca „orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice“.
     Din punct de vedere științific, discriminarea este o componentă a conceptului de prejudecată, care include atitudini negative, opinii și convingeri în trei dimensiuni: cognitive, emoționale și comportamentale. Discriminarea, componentă comportamentală, este tendința de a acționa în defavoarea altor persoane, pe baza anumitor caracteristici (etnie, rasă, culoare). De regulă, se constată asocierea disprețului, a fricii, a dezgustului sau chiar a urii, stări afective care pot fi inconștiente și pot lua forme negative, violente.
     Potrivit unui studiu, răspunsul la întrebarea „de ce discriminăm?“ este simplu – suntem programați pentru asta, pe parcursul evoluției, în scop adaptativ. Un al doilea studiu ia în calcul structura și funcțiile creierului, dar și nevoile sociale, iar discriminarea este înțeleasă ca un răspuns fiziologic al sistemului nervos simpatic de tip fight-or-flight („luptă sau zbori“), atunci când există percepția unei amenințări. Un al treilea studiu face referire la discriminarea rasială și etnică, amintind teoria lui Francisco Gil-White, conform căreia acest gen de discriminare poate fi explicat prin modularitatea creierului. Această teorie evoluționistă specifică faptul că oamenii dețin module diferite ale minții care realizează funcții diferite. Cu alte cuvinte, modularitatea este o proprietate cognitivă de a opera prin intermediul unor procese distincte, numite module, care procesează informațiile creierului uman. Aceste module au evoluat prin intermediul adaptărilor succesive și sunt rezultatul selecției naturale, iar un astfel de modul ar fi rezervat cognițiilor asociate conceptelor etnice, discriminarea fiind astfel un comportament adaptativ asociat cognițiilor.
     Cu toate că am parcurs multe studii care sprijină componenta biologică a discriminării, nu reușesc să ofer, personal, un răspuns clar și coerent acestei dileme și nici nu doresc să o accept. Susțin faptul că răspunsurile umane comportamentale au factori și cauze multiple, determinate de interacțiunea factorilor biologici și psihologici. Deși nu sunt un susținător al liberului arbitru, am observat în practica clinică și în interacțiunile sociale că justificarea unui comportament apelând la cauze genetice reduce vina asociată comportamentului respectiv, fapt ce absolvă persoana nu doar de pedeapsă, ci și de motivația schimbării comportamentale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe