Newsflash
Știri

Sistem de hipotermie controlată pentru secția de Terapie Intensivă neonatală a SUUB

de L. Budin - mai 17 2021
Sistem de hipotermie controlată pentru secția de Terapie Intensivă neonatală a SUUB

Salvați Copiii România dotează secția de Terapie Intensivă neonatală a maternității Spitalului Universitar de Urgență București cu un sistem de hipotermie controlată, care reduce considerabil riscurile neurologice.

În 2020, rata nașterilor premature a fost sensibil mai mare (14%) la maternitatea Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) față de media națională (9-10%), chiar în condițiile în care pandemia a generat o scădere a numărului total de internări. Foarte multe mame provin din grupe populaționale vulnerabile, ceea ce crește riscul nașterilor cu probleme și acutizează nevoia de aparatură medicală performantă, se arată într-un comunicat al Organizației Salvați Copiii România.

echipament-suub1

Problemă de sănătate publică

Organizația respectivă dotează secția de Terapie Intensivă neonatală a SUUB cu un dispozitiv UNIQUE + CFM – „un sistem de hipotermie controlată pentru nou-născut, monitorizare continuă EEG și modernizarea rețelei de oxigen, în valoare totală de 64.500 de euro”, se arată în comunicat.

Maternitatea SUUB are 10 locuri de terapie intensivă și alte 10 locuri de prematuri, pentru îngrijirea nou-născuților cu vârste de gestație foarte mici sau cu afecțiuni grave, care necesită suport cardiorespirator, mulți dintre aceștia  fiind transferați de la alte maternități din țară.

 Nașterea unui copil prematur este o dramă pentru familie, pentru că, fără ajutor medical prompt și adecvat, acești copii pot să nu supraviețuiască. Prematuritatea este însă și o problemă de sănătate publică importantă, fiindcă are un impact pe termen lung asupra calității vieții copilului, crește cererea de servicii medicale, influențează integrarea în școală și generează costuri medicale importante individuale și pentru societate”, a declarat dr. Adriana Dan, șeful Secției de Neonatologie.

suub2

Tehnologia necesară

Suferința hipoxică perinatală, care poate afecta nou-născuții, indiferent de vârsta de gestație și greutate, cauzează distrugerea substanței cerebrale. Câteva minute de hipoxie cerebrală pot să însemne o copilărie petrecută în spitale de recuperare.

Medicii Spitalului Universitar de Urgență București vor avea acum la dispoziție tehnologia care permite o răcire corporală controlată la copiii cu hipoxie la naștere, ceea ce va reduce afectarea neurologică.

În anul 2021, la Spitalul Universitar de Urgență București au fost 711 de naşteri, dintre care 76 de nou-născuţi prematur, iar 78 dintre bebeluși au fost spitalizaţi în Terapie Intensivă. Secţia de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de grad III , având capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală. Aici am avut și avem personal bine instruit, medici devotaţi care fac tot ce știu și pot pentru salvarea vieţii celor mai mici pacienţi”, a spus prof. univ. dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

suub3

Subfinanțare cronică

Mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, menținând țara noastră pe primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile ridicată (5,8‰). Aproape 10% din nașterile din România provin de la mame adolescente, ceea ce duce la o rată mare a nașterilor premature și la o creștere a factorilor de risc în primii ani de viață.

Vom accelera programul de echipare a secțiilor de pediatrie și de terapie intensivă neonatală, pentru că subfinanțarea cronică, problemele sistemice s-au acutizat în această perioadă. Fondurile provenite din redirecționarea unei cote parte din impozitul pe venit sunt esențiale pentru copiii care au nevoie de intervenție medicală”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe