Newsflash
Știri

Sfaturi de la specialiști pentru sănătatea orală a cățeilor

de L. Budin - feb. 24 2023
Sfaturi de la specialiști pentru sănătatea orală a cățeilor

La fel ca la oameni, sănătatea orală a cățeilor este importantă, iar îngrijirea adecvată și câțiva pași simpli pot contribui la prevenirea potențialelor probleme dentare, arată specialiștii veterinari.

Pentru că februarie reprezintă luna sănătății orale a animalelor de companie, Pedigree și Institutul Waltham, centrul științific al Mars Petcare, invită posesorii de căței să descopere cele mai importante sfaturi privind îngrijirea dentară a acestora.

sanatate-orala-catei

Istoria domesticirii câinilor datează de acum 30.000 de ani. Între om și patruped s-a creat o legătură unică, de comunicare și încredere reciprocă.

Factorul cheie în relația om-câine este oxitocina, se explică într-un comunicat. Cățeii pot răspunde la contactul vizual cu omul într-un mod în care puține alte animale de companie o fac. Au capacitatea să învețe și să înțeleagă gesturile oamenilor – și știu cum să-i facă fericiți.

Dacă patrupezii pot sau nu să râdă cu adevărat rămâne un semn de întrebare, însă în mod evident fericirea lor contribuie la fericirea oamenilor și la crearea unei legături speciale”, se arată în comunicat.

Urmând câțiva pași simpli, posesorii de câini se pot asigura că prietenii lor cu patru lăbuțe au o dantură sănătoasă.

Conform Institutului Waltham, majoritatea câinilor cu vârsta de peste 3 ani (până la 80%) suferă de probleme privind inflamația cavității bucale. La rândul lor, acestea pot duce la afectarea întregului organism – bacteriile pot intra în sânge în timpul masticației și se pot instala în diferite organe. Pentru că de multe ori cățeii își ascund durerea și preferă să sufere în tăcere, pentru a nu arăta slăbiciune, posesorii patrupedelor trebuie să fie atenți la anumite semne.

Pentru o dezvoltare armonioasă și o evoluție pozitivă în sănătatea generală a animalului de companie, relația cățel-stăpân trebuie să fie una bazată pe încredere și respect reciproc. Dacă acestea se dezvoltă încă de la începutul relației - de la preluarea cățelului din cuib - contactul cățel-stăpân este unul firesc și fără bariere. Acest tip de comportament poate să prevină și chiar să evite unele afecțiuni ale cățelului, cum de altfel sunt și afecțiunile cavității orale”, spune Phd dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador în cadrul Mars Multisales Europe.

Atunci când cățelul nu suferă de o afecțiune a cavității bucale, se simte confortabil dacă este atins în zona gurii de către stăpânul lui sau membrii familiei. Gingiile lui sunt roz, dinții sunt albicioși și prezintă o acumulare minimă a tartrului. Uneori însă, tartrul se poate acumula sub linia gingiilor - de aceea sunt importante vizitele frecvente la medicul veterinar.

Pentru un cățel, atingerea stăpânului trebuie să fie una plină de încredere și care să facă posibilă detectarea oricărui eveniment neplăcut ce poate interveni în sănătatea acestuia, așa cum sunt și simptomele ce preced apariția tartrului”, adaugă dr. Iulian Amza.

Institutul Waltham a publicat un studiu privind cele mai comune simptome și semne ale durerii, atunci când vine vorba de dantura cățeilor, printre care se numără:

  • Respirația urât mirositoare;
  • Masticația pe o singură parte;
  • Probleme în alimentație (în special dacă hrana este scăpată atunci când mănâncă);
  • Evitarea jucăriilor preferate;
  • Evitarea atingerii în zona gurii sau capului;
  • Strănutul sau scurgerile nazale;
  • Salivarea cu sânge;
  • Pierderea în greutate;
  • Umflături sub ochi sau în zona gurii;
  • Retracția gingivală;
  • Distanțarea și schimbarea comportamentului (este mai puțin entuziast).

Prevenirea este importantă și poate ajuta la combaterea unei probleme dentare dacă cauza este tratată din timp. Studiile arată că rasele de talie mică sunt mai predispuse la boli ale gingiilor, însă orice cățel poate dezvolta o problemă dentară dacă nu este tratat.

Institutul Waltham a publicat o listă cu 48 de rase de căței, de talie mică și mare, care sunt cele mai afectate. Printre acestea se numără: Toy Poodle, Yorkshire Terrier, Teckel (Dachshund), Ciobănesc de Shetland (Shetland Sheepdog), Ogar Englez (Greyhound) și Bichon Frisé.

Studiile confirmă că vizitele frecvente la medicul veterinar pentru detartraj sub anestezie duc la o viață mai lungă și mai fericită. Când cățelul are o dantură sănătoasă și îngrijită, este mai jucăuș și mai sociabil.

Gingivita, inflamația paradontală și depunerea tartrului sunt fără îndoială cele mai frecvente patologii din stomatologia canină. Stăpânul cățelului este primul responsabil în prevenirea și profilaxia afecțiunilor cavității orale și, tocmai de aceea, examinarea frecventă a gurii cățelului trebuie să fie un lucru firesc și chiar plăcut acestuia. Recomand consultul oral al cățeilor ori de câte ori este nevoie și nu numai deoarece de sănătatea orală a cățelului depinde confortul general al acestuia, iar prevenția este mai facilă și mai puțin costisitoare decât tratamentul stomatologic”, punctează dr. Iulian Amza.

Pe lângă vizitele periodice la cabinetul veterinar, există mai multe modalități pentru îngrijirea orală la domiciliu - de exemplu, folosirea recompenselor dentare sau a accesoriilor pentru dentiție care includ periuțe de dinți speciale. Recompensele ajută la prevenirea plăcii dentare, însă acestea trebuie completate întotdeauna de o îngrijire orală adecvată și de vizite la veterinar.

O altă întrebare pe care și-o pun poate posesorii de patrupede este: „Are nevoie cățelul meu de aparat dentar?”

Aparatele dentare pentru căței sunt un lucru normal. Cățeii au nevoie de acestea din motive de sănătate și pentru a avea o mușcătură mai confortabilă. Aplicarea aparatelor dentare și intervențiile ortodontice au loc în special în timpul erupțiilor dentare, atunci când dinții de lapte sunt înlocuiți de cei permanenți. Majoritatea cățeilor care au o afecțiune dentară sunt diagnosticați la o vârstă fragedă, de obicei la 4-6 luni”, se arată în comunicat.

Pentru a identifica dacă animăluțul are nevoie sau nu de aparat dentar, este important ca acesta să fie consultat de medicul veterinar.

S-a lansat Exavet, laborator modern de Analize și Imagistică Veterinară

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe