Newsflash
Știri

Schimb de pacienţi între spitale, din cauza deficitului de personal

de L. Budin - apr. 3 2023
Schimb de pacienţi între spitale, din cauza deficitului de personal

Pentru a rezolva criza de medici, Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, a propus Ministerului Sănătăţii o soluţie.

Spitalele judeţene din Buzău şi Ploieşti fac schimb de pacienţi din cauza deficitului de personal pe anumite specialităţi, a declarat Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

pacienta-ati

Managerul a afirmat, în cadrul unui seminar, că s-a ajuns la această situaţie pentru că în Secţia de Cardiologie a unităţii medicale buzoiene există un singur medic, informează Agerpres.

Din nefericire, pe unele specialităţi foarte importante avem deficit. Ne gândim la Oncologie, unde pe cinci posturi am un singur medic de trei ani, mă gândesc la Cardiologie, mă gândesc la Medicină Internă, unde pe opt posturi am patru medici şi aş putea să mai spun la ATI, unde sunt la limita de a nu se mai acoperi gărzile. Nu mi-am putut imagina că Ploieşti, care este dublu cât noi ca populaţie şi număr de paturi..., am început să vorbesc cu managerul, el mă ajută la Cardiologie, eu îl ajut pe Neurologie. Îşi trimite pacienţii din Prahova, când nu au gardă pe Neurologie, la noi la spital. Deci cu un ochi râd, cu un ochi plâng”, a declarat Claudiu Damian.

Potrivit acestuia, deficitul de personal rezultă din faptul că după terminarea rezidenţiatului, medicii aleg să profeseze în spitale mari din ţară, iar o parte dintre specialiştii titulari ai spitalului au renunţat la unitatea medicală pentru a lucra în clinici private. Pentru a rezolva criza de medici, Damian a propus deja Ministerului Sănătăţii o soluţie.

Este clar, ultima statistică făcută la nivelul României arată că polii de atracţie pentru medici, 65% din cadrele medicale sunt în opt judeţe, respectiv centre universitare. Gândiţi-vă că pentru celelalte judeţe rămân 35%. Procentul este foarte mic şi de aceea suntem în situaţia asta. Eu am tot spus că ar trebui să se revină puţin la Legea 95. După cum ştiţi, după terminarea rezidenţiatului, cinci ani trebuia să rămâi la spitalul unde te-ai înscris. Poate nu, aş merge pe o perioadă de 2-3 ani. Am propus către minister şi se pare că încearcă să facă unele modificări legislative”, a adăugat directorul spitalului din Buzău.

O fundație lansează Ghidul de însoțire a copilului în experiențe medicale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe