Newsflash
Diverse

Salvând vieţi în România

de Dr. Dana-Cristina HERŢA - oct. 4 2012
Salvând vieţi în România
   În ultimii doi ani, media deceselor prin suicid în România a fost 13,46 la 100.000 locuitori. Cu toate acestea, unele judeţe au depăşit de peste două ori media naţională – Harghita (31,21), Ilfov (29,09), Satu Mare (25,94), Covasna (25,24 decese prin suicid la 100.000 locuitori).
   Data de 10 septembrie a fost stabilită deInternational Association for Suicide Prevention şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept Ziua mondială de prevenţie a suicidului. Astfel, începând din 2004, în fiecare an, în peste 50 de ţări din întreaga lume, incluzând şi România, 10 septembrie este marcat prin evenimente menite să reflecte atât solidaritatea umană în faţa suicidului, cât şi eforturile concertate ale comu­nităţii ştiinţifice, ale facto­rilor de decizie administrativi şi politici, ale organizaţiilor non-guvernamentale şi mass-media, în vederea prevenţiei suicidului.
   În 2012, deviza sub care s-au organizat aceste eveni­mente în întreaga lume a fost „Pre­venţia suicidului la nivel global. Să consolidăm factorii de pro­tecţie şi să reaprindem spe­ranţa“. Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS), alianţă de organizaţii non-guvernamentale – Alianţa Anti-Suicid (ASA) din Cluj, Cry for Help din Miercurea-Ciuc, îm­preună cu Asociaţia de Suici­do­logie Bucureşti au con­tinuat tradiţia iniţiată de ASA în 2004 şi au marcat evenimentul în 10 şi 11 sep­tembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, îmbinând sub sloganul „Salvând vieţi în România“ cercetarea ştiinţifică în domeniul suicidologiei, creaţia artistică şi expe­rienţele organi­zaţiilor non-guverna­mentale româneşti implicate în munca de prevenire a sinuciderii. Conferinţa a fost deschisă de prof. dr. Doina Cosman, preşedinta ARPS, care a trecut în revistă demersu­rile de prevenţie a suicidului la nivel mondial şi în România, punctând rolul crucial al International Association for Suicide Prevention în informarea adecvată a publicului în legătură cu fenomenul suicidar şi în dezvoltarea unor strategii de prevenţie a suicidului – o moarte ce poate fi împiedicată.
   Patru workshopuri tematice au venit în întâmpinarea celor interesaţi să se implice în prevenţia suicidului, indiferent de nivelul de familiarizare cu domeniul suicidologiei, cu informaţii de actualitate menite să spulbere mituri, temeri şi false prejudecăţi ce ar putea transforma suicidul într-un subiect tabu, îngreunând astfel orice demers de prevenţie.
   Primul workshop, „Markeri biologici ai comportamentului suicidar“, susţinut de dr. Albert Veress, dr. Bogdan Nemeş şi dr. Minodora Manea, a abordat sinuciderea din perspectiva transmiterii genetice a comporta­mentului suicidar. Al doilea – „Intervenţia în criza suicidară“, susţinut de prof. dr. Doina Cosman, a conturat noţiu­nile de criză şi inter­venţie în criză, descriind principiile fundamentale ce animă demersul unei echipe antrenate să inter­vină în criza suicidară. Filmul „Salvând vieţi în România“ a ilustrat elocvent exemple concrete, de situaţii reale, atât prin vocea expertului, cât şi prin limbajul actoricesc.
   A doua zi, workshopul „Prevenţia suicidului la tineri“ a adus în atenţia publicului, prin intermediul psih. clin. Voichiţa Dumitru, dr. Dana Herţa şi psih. Ramona Moldovan, particularităţile gândirii şi trăirii la vârsta adolescenţei, ce pot contura vulnerabilitate şi risc suicidar, respectiv specificul demersului de consiliere genetică. De asemenea, au fost prezentate rezultate concrete ale proiectelor europene SEYLE şi WE-STAY, ce evaluează eficienţa unor demersuri de identificare activă şi prevenţie a riscului suicidar la adolescenţi – proiecte în care este implicată, din partea României, o echipă condusă de prof. dr. Doina Cosman.
   În workshopul „Teste clinice de evaluare a riscului suicidar“, prof. dr. Doina Cosman a sintetizat cele mai utilizate şi eficiente intrumente de evaluare a riscului suicidar – scale clinice prin intermediul cărora, în funcţie de context şi de particularităţile persoanei suicidare, se poate realiza o monitorizare precoce, activă, susţinută şi flexibilă a riscului suicidar, în vederea prevenirii tentativelor de sinucidere şi a decesului prin suicid.
   Inedit contrapunct la informaţia ştiinţifică a conferinţei, momentul teatral „Negociere pentru viaţă“, prezentat de actorul Ştefan Ruxanda şi prim-balerina Bianca Fota, a surprins, prin graţia şi expresivitatea mişcărilor, limbajul uni­versal al muzicii şi mânuirea subtilă a tonurilor şi intensităţilor de lumină, simplitatea cuceritoare şi salvatoare de viaţă a gestului uman ce domoleşte pendularea ham­letiană, obsedantă şi aridă a omului frământat de gândul la sinucidere.
   Amplele schimburi de idei, includerea unor întâlniri cu mass-media şi reunirea orga­nizaţiilor non-guverna­mentale ce constituie ARPS au furnizat oportunitatea de a iniţia demersurile pentru crea­rea unei strategii naţionale de prevenţie a suicidului, atât de necesară în contextul unei Românii europene, în care sinu­ciderea nu mai poate fi privită exclusiv din perspec­tivă medicală. „Să gândim global, să planificăm la nivel naţional şi să acţionăm la nivel local“ este principiul ce stă la baza unei strategii eficiente de prevenţie a suicidului – conceptualizat ca problemă de sănătate mintală şi responsabilitate umană a fiecăruia dintre noi.
   Momentul dedicat comemorării victimelor sinuciderii şi solidarizării cu supravieţuitorii, prin aprinderea de candele pe treptele Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, a încheiat seara de 10 septembrie într-o tonalitate emoţionantă şi încărcată de speranţă.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe