Șase asociații profesionale ale medicilor stomatologi trag un semnal de alarmă cu privire la starea sănătății orale din țară, precum și față de acțiunile actualei conduceri a Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
Șase asociații profesionale ale medicilor stomatologi, cu peste 3.000 membri, cadre universitare precum și practicieni din mediul privat trag un semnal de alarmă cu privire la starea sănătății orale la nivelul țării, precum și față de acțiunile actualei conduceri a Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), definite prin lipsă de transparență, decizii arbitrare și restrângerea drepturilor, se arată într-un comunicat.
Potrivit asociațiilor semnatare, pe fondul stării generale de nemulțumire din comunitatea profesională, Colegiul Medicilor Stomatologi din România și-a pierdut credibilitatea și reprezentativitatea, atingând o scădere istorică a implicării în procesul electoral – doar 10% dintre medicii stomatologi participând la ultimele alegeri pentru conducerea CMSR.
Cred cu tărie că responsabilitatea noastră față de asigurarea accesului la servicii de sănătate orală de calitate pentru pacienții din România ne determină să facem un pas în față și să schimbăm modul în care suntem reprezentați ca medici stomatologi. Am încredere că împreună, medici, pacienți, autorități, putem îmbunătăți standardele, legislația, cadrul financiar prin care drepturile pacienților și medicilor stomatologi sunt respectate. Avem o șansă unică de a reconstrui încrederea dintre noi, pentru atingerea unui obiectiv pe care ni-l dorim cu toții: dezvoltarea profesiei noastre, într-un cadru corect, performant și dinamic”, spune dr. Florin Lăzărescu.
El și-a anunțat candidatura la președinția CMSR.
Odată cu anunțarea candidaturii la președinția CMSR, dr. Florin Lăzărescu a lansat platforma de măsuri pentru progresul stomatologiei din România, invitându-i pe colegii din întreaga țară să facă un pas în față și să contribuie, prin dialog și dezbateri, la viitorul reprezentării lor la nivelul CMSR.
Printre obiectivele pe care dr. Florin Lăzărescu le propune colegilor săi stomatologi se numără:
1. Clarificarea cadrului de funcționare și reglementare, prin consultarea transparentă a reprezentanților medicilor stomatologi;
2. Asigurarea finanțării serviciilor stomatologice din fonduri publice;
3. Atragerea fondurilor europene în sistemul de medicină stomatologică;
4. Reformarea și consolidarea sistemului de Educație Medicală Continuă prin stimularea calității procesului educațional;
5. Sprijinirea și orientarea studenților din anii terminali și a absolvenților pentru inițierea și dezvoltarea carierei lor profesionale;
6. Derularea de programe pentru facilitarea accesului tuturor pacienților români la serviciile stomatologice;
7. Elaborarea unui mecanism financiar bancar eficient și atractiv de creditare a firmelor din domeniul medicinei dentare;
8. Elaborarea și implementarea unei strategii coerente la nivel național în ceea ce privește prevenția și tratamentul afecțiunilor stomatologice;
9. Reconectarea reprezentanților medicilor stomatologi din România la forurile decizionale internaționale, ale Uniunii Europene și ale României;
10. Calibrarea echitabilă a sistemului de acces la specializări între medicii străini și medicii români.
Îi încurajăm pe colegii stomatologi din întreaga țară să facă un pas în față, să acceseze platforma pe care am lansat-o astăzi și să propună soluții pentru progresul CMSR. Progresul poate fi realizat doar prin implicare colectivă și nu ne permitem să pierdem alți patru ani. În linii mari, CMSR are responsabilitatea de reprezentare și protejare a drepturilor medicilor stomatologi, dar și de a promova politici publice eficiente pentru pacienți”, afirmă dr. Horia Barbu, profesor universitar în cadrul Universității „Titu Maiorescu” din București.
Actuala conducere a CMSR nu și-a îndeplinit niciunul dintre obiective, consideră el.
Pe de-o parte, comunitatea medicilor stomatologi s-a poziționat deja în mai multe moduri împotriva acțiunilor întreprinse de CMSR, iar în ceea ce privește cel de-al doilea obiectiv, țara noastră rămâne la coada clasamentului atunci când vine vorba de vizitele la stomatolog. Mai mult decât atât, prevenția este cvasi-inexistentă în această ramură - doar 4% dintre românii care au fost la stomatolog în ultimul an prezentându-se pentru un control de rutină”, adaugă dr. Horia Barbu.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe