Newsflash
Dosar

Rolul peptidelor în menţinerea tinereţii pielii

de Farm. Angela Bindea - nov. 11 2022
Rolul peptidelor în menţinerea tinereţii pielii

Peptidele sunt structuri organice formate din 2 până la 50 de aminoacizi și joacă un rol important pentru organismul uman, inclusiv în menţinerea structurii pielii.

pielePeptidele acţionează ca molecule-semnal sau ca substanţe reglatoare în procesele de apărare, imunitate, stres, homeostazie ș.a. Pentru piele, peptidele sunt esenţiale în sinteza proteinelor matricii extracelulare, în modularea imunităţii, a procesului de pigmentare și a procesului inflamator.

Dintre proteinele matricii extracelulare, colagenul este component major, ce reprezintă aproximativ 70-80% din piele și conferă dermului fermitate, rezistenţă și integritate structurală. Elastina este component minor cantitativ, deoarece reprezintă doar 2-4%, și conferă dermului elasticitate. În timp, radiaţiile UV, stresul, poluarea, îmbătrânirea fiziologică a pielii afectează procesul de reînnoire a fibrelor de colagen, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.

Începând cu vârsta adultă, fibroblaștii devin mai puţin activi, iar sinteza de colagen scade cu 1-1,5% pe an. Astfel, stimularea sintezei de fibre noi de colagen devine o necesitate încă de la vârsta de 25-30 de ani, iar peptidele ne ajută să formulăm produse cosmetice deosebit de active în acest sens.

Peptidele induc sinteza fibrelor noi de colagen

Peptidele cu structură foarte mică, formate din doi sau trei aminoacizi, acţionează ca molecule-semnal, ce activează receptorii de la suprafaţa fibroblaștilor, inducând astfel sinteza de fibre noi de colagen. Având în vedere modul lor de acţiune, sunt biologic active la concentraţii foarte mici. Acest tip de peptide, datorită specificităţii foarte mari, se obţin prin procese controlate de sinteză.

Peptidele structurale sunt sursă de aminoacizi folosiţi ca materie primă în procesul de sinteză a fibrelor noi de colagen. Este foarte important ca peptidele structurale să furnizeze acei aminoacizi care se regăsesc în colagenul uman și aceștia să fie legaţi într-o ordine cât mai apropiată înșiruirii lor fiziologice din colagenul uman.

De aceea, sursa de proteine/peptide marine este mai valoroasă decât alte surse naturale - vegetale sau animale - de colagen, colagenul marin fiind cel mai apropiat din punctul de vedere al compoziţiei de colagenul uman.Peptidele structurale au și efect hidratant, prin furnizare de aminoacizi componenţi ai factorului natural de hidratare, localizat la nivelul epidermului, și contribuie astfel activ la refacerea funcţiei de barieră a pielii.

Utilizarea peptidelor ca ingredient cosmetic

Prin combinarea atentă a peptidelor-semnal și a celor structurale, în gama Gerovital Must Have avem produse formulate special pentru stimularea colagenului din matricea dermică extracelulară. Asocierea cu alte ingrediente active cu acţiune sinergică sau complementară crește mult potenţa peptidelor și extinde sfera de acţiune a produselor și spre alte beneficii pentru piele.

Fiindcă procesele de sinteză sunt mari consumatoare de energie, am acordat atenţie sporită procesului de respiraţie mitocondrială, care furnizează celulelor energie sub formă de adenozintrifosfat (ATP). Pentru acest scop am folosit nicotinamida, care este precursor pentru NADH și NADPH, doi cofactori esenţiali procesului de respiraţie celulară, cu implicaţii directe în sinteza de ATP, și extractul de aloe vera, bogat în minerale care stimulează sistemul enzimatic al metabolismului celular.

Chiar dacă sunt sintetizate corect din punct de vedere chimic și în cantitate suficientă, fibrele de colagen, fiind structuri tridimensionale, trebuie să aibă o anumită orientare spaţială. Doar așa își îndeplinesc funcţiile lor fiziologice la nivelul dermului, de menţinere a fermităţii, rezistenţei și integrităţii structurale a acestuia.

Vizual Must Have

Pentru acest proces de orientare spaţială, gradul de hidratare a gelului mucopolizaharidic din matricea extracelulară joacă un rol important. Iată de ce am asociat aquaxylul, ingredient hidratant care acţionează dual, atât prin stimularea sintezei de glicozaminoglicani – care cresc rezervele hidrice la nivelul dermului –, cât și prin refacerea funcţiei de barieră a pielii și, implicit, diminuarea pierderilor de apă transepidermale.

Procesul de îmbătrânire fiziologică a pielii și mediul ambiant (radiaţii UV, poluare etc.) generează radicali liberi, care iniţiază reacţii oxidative de distrugere a fibrelor de colagen. Iată de ce am asociat vitamina E, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi din piele, capabilă să ţină sub control aceste procese oxidative în cascadă, cu potenţial distructiv pentru toate structurile din piele. Factorul de protecţie al cremei hidratante blochează parţial radiaţiile UV și diminuează impactul acestora în procesele oxidative distructive.

Gerovital Must Have Cremă Hidratantă și Serul Antirid și Fermitate, produsele în care se regăsesc aceste ingrediente active, acţionează sinergic și complementar, răspund nevoilor specifice ale tenului și pot fi cu ușurinţă integrate într-o rutină zilnică de îngrijire.

Articol realizat în parteneriat cu FARMEC.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe