Newsflash
REUNIUNI

Punctul de întâlnire: Spitalul Moinești

Punctul de întâlnire: Spitalul Moinești

Peste 600 de persoane au participat anul acesta la Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moinești. Unul dintre punctele de interes ale manifestării știinţifice l-a constituit transmiterea în direct a unor intervenţii chirurgicale.

Managerii unităţilor medicale încearcă, în general, să implementeze schimbări la nivel administrativ-logistic, tehnologic, dar și în ceea ce privește comportamentul medical. Eforturile în aceste direcţii ţin extrem de mult de structura umană, dar și de cunoștinţele manageriale necesare. O asemenea structură de management de sănătate am constatat de-a lungul anilor la Spitalul Municipal de Urgenţă Moinești (SMUM).

Prin eforturile conjugate ale echipei, s-a ajuns până acolo încât putem vorbi astăzi de SMUM ca fiind o unitate spitalicească de vârf. Am constatat că pe plan strict medical s-a cooptat și dezvoltat un grup de medici devotaţi specialităţilor pe care le practică și care nu sunt sub presiunea timpului, îmbinând datele de medicină umană (contactul cu pacientul) cu tehnologia medicală din ce în ce mai modernă. Pe plan administrativ-organizatoric s-a reușit modernizarea și eficientizarea unităţii spitalicești, integrând medicina modernă de vârf în cea clasică.

Pe plan tehnologic, aparatura modernă a fost implementată treptat, pentru asimilare de către toţi angajaţii atât din rândul corpului medical, cât și cel tehnic (ingineresc). Practic, avem în faţă o unitate spitalicească modernă, de urgenţă, care acoperă o largă paletă a patologiei umane și care deservește un număr mare de pacienţi din Moldova. Inclusiv actualul bloc operator de chirurgie este unul ultramodern, ca și Secţia de Anestezie și Terapie Intensivă.

Reuniţi în numele știinţei

Devenit deja tradiţie, evenimentul Zilele Medicale ale SMUM, ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, a fost organizat, anul acesta, în perioada 14-16 iulie, sub titulatura „Teorie vs. practica medicală în abordarea pacientului post-pandemie”. Manifestarea, desfășurată sub patronajul Academiei de Știinţe Medicale din România, a Uniunii Medicale Balcanice și a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, a reunit un număr important de participanţi – peste 250 de medici din diferite specialităţi, 300 de asistenţi medicali și 50 de kinetoterapeuţi.

zilele-medicale-spitalul-moinesti-28-iunie-2019-34

În primul rând, organizarea a cuprins grupul important al asistenţilor medicali, a căror pregătire profesională necesită, de asemenea, o dezvoltare continuă. Au urmat sesiuni știinţifice în multiple domenii medicale: chirurgicale, imagistice, kinetoterapie și recuperare etc.

Activitatea știinţifică a fost structurată în opt sesiuni de comunicări, cu peste 50 de prezentări. Astfel s-a încercat promovarea celor mai buni profesioniști, aducerea unor modele în faţa tinerilor medici, precum și încurajarea cercetării și a performanţei din domeniul medical. De asemenea, s-a dorit ca participanţii să aibă ocazia să stabilească și să dezvolte noi colaborări. Un element esenţial și permanent l-au constituit realizarea unor intervenţii chirurgicale transmise live și un work­shop de gastroenterologie digestivă terapeutică.

Teme originale și de actualitate

Prezentările știinţifice, academice au fost apreciate de tot auditoriul la cel mai înalt nivel. Merită menţionate, în ordinea din program, pentru subiectele extrem de interesante pe care le-au expus, câteva dintre prelegeri: „Inteligenţa artificială în medicină”, susţinută de prof. dr. Eduard Apetrei; „Scientism vs. Holism în medicină” a profesorului Vasile Astărăstoae; „Chirurgia cardiovasculară endoscopică” susţinută de prof. dr. Victor Costache și „In memoriam prof. dr. Octavian Unc” a doctorului Codruţ Munteanu. Personal am susţinut o prezentare cu tema „Știinţa și Credinţa în epoca contemporană”.

zilele-medicale-reanimare-operatie-e1561790816302

În afara programului știinţific, cele trei zile ale evenimentului de la Moinești au fost „dublate” de cele 20 de intervenţii chirurgicale dificile, din diverse domenii: chirurgie generală, chirurgie laparoscopică, chirurgie endocrină, ortopedie, ginecologie, oftalmologie.

Oficiali de rang înalt alături de SMUM

În deschiderea Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moinești au fost prezentate mesaje din partea: președintelui Klaus Iohannis; ministrului Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila; altor oficialităţi. De asemenea, au transmis mesaje invitaţii din ţară și din străinătate, precum și alte personalităţi, care și-au exprimat admiraţia și aprecierea pentru cele constatate live. Nu în ultimul rând, menţionăm slujba din Biserica „Sfântul Pantelimon” a Spitalului Municipal de Urgenţă Moinești, oficiată de Înaltpreasfinţitul Ioachim Băcăuanul, și care a fost în concordanţă cu gândirea și credinţa ortodoxă a conducerii spitalului și a populaţiei din regiune.

În final, voi menţiona cuvintele Înaltpreasfinţitului: „Omul sfinţește locul”, cu referire la activitatea managerului prof. dr. Adrian Cotârleţ, la care aș adăuga pluralul „Oamenii de la SMUM sfinţesc acest loc binecuvântat în ţara lui Ștefan cel Mare și Sfânt”. Pentru întreaga medicină românească, acesta reprezintă un exemplu de dăruire, profesionalism și excelenţă.


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe