Newsflash
REUNIUNI

Primul pacient cu DZ de tip 1 care a terminat maratonul 6633 Arctic Ultra

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 30 2018
Primul pacient cu DZ de tip 1 care a terminat maratonul 6633 Arctic Ultra

Da, și eu pot” este mesajul transmis de oameni care au reușit să doboare recorduri, prejudecăţi și, în unele cazuri, chiar să contrazică teoriile medicale.

La 24 noiembrie, la București, Roddy Riddle, Gabriela Airinei și Krista Lurtz au vorbit despre motivaţie, inspiraţie și au oferit drept exemplu povestea lor celor bolnavi, dar și nouă, tuturor, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) și de Gabriela și Cristian Airinei.

VM 48, p.11 -1
Cristian Airinei, Radu Păltineanu, Roddy Riddle, Gabriela Airinei, Krista Lurtz, Tibi Ușeriu, Vlad Tănase

Roddy Riddle este un fost ciclist de performanţă diagnosticat cu diabet zaharat (DZ) de tip 1 la vârsta de 40 de ani, primul și singurul pacient cu această boală care a concurat și a terminat, în 2017, pe locul al doilea maratonul „6633 Arctic Ultra” – cea mai dură cursă din lume –, după ce în 2015 fusese nevoit să abandoneze cursa. A avut un senzor de glicemie, pentru care își instalase și aplicaţia pe telefon, dar din cauza frigului extrem telefonul a încetat să funcţioneze și a fost nevoit să utilizeze teste clasice: „Insulina mea era îngheţată. Când a trebuit să îmi reumplu pompa de insulină, am adăugat apă fierbinte să o decongelez”, povestește Roddy.
Pe tot parcursul cursei a reușit să evite hipoglicemiile, iar bolusurile nu au fost necesare, datorită efortului fizic depus: „Ajunsesem la zece unităţi de insulină zilnic”. A mărturisit că singurul motiv pentru care a împărtășit aceste experienţe a fost acela de a inspira oamenii să își asume un control mai bun asupra stării lor de sănătate, pentru ca aceștia să poată duce o viaţă fără limite. „Sunt dovada vie că se poate.” De asemenea, a finalizat și alte curse, inclusiv maratonul de Sables din deșertul Sahara.
Gabriela Airinei a parcurs alături de soţul său, Cristian, peste 1.200 de kilometri și este prima persoană cu DZ de tip 1 care a făcut turul României pe bicicletă. Proiectul „Turul României pe bicicletă, cu diabet” a avut ca obiectiv strângerea de fonduri pentru copiii cu diabet pentru achiziţionarea de senzori (la acel moment nefiind disponibile prin intermediul Programului Naţional de Diabet Zaharat). S-au strâns banii necesari pentru zece copii. „Am vrut să arăt că o persoană cu diabet poate să facă mișcare (...) am schimbat dieta, în timpul turului am renunţat la anumite doze de insulină pentru că în timpul unui efort fizic continuu necesarul de insulină scade. M-am simţit ca înainte de diagnosticul de DZ. A fost ceva extraordinar”, mărturisește Gabriela Airinei. A avut un singur moment în care s-a gândit să renunţe, dar nu din cauza glicemiilor (monitorizate printr-un senzor), ci din cauza oboselii acumulate.

VM 48, p.11 -2
Gabriela Airinei, între Ilinca și Bogdan Sârbu

„Nu știam că există atâtea feluri de frig”, recunoaște Tibi Ușeriu, singura persoană din lume care a reușit să câștige de trei ori la rând cel mai dur maraton din lume – 6633 Arctic Ultra – în cursa din 2017 fiind înaintea lui Roddy Riddle. Povestea sa de viaţă incredibilă este un exemplu de voinţă și de determinare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe