Newsflash
REUNIUNI

Examenul imagistic și endoscopic în gestionarea bolilor interne

de Demostene ŞOFRON - oct. 9 2020
Examenul imagistic și endoscopic în gestionarea bolilor interne

Ecografia este considerată, în prezent, o examinare de rutină în diagnosticul afecţiunilor biliare și nu numai. Ea are un aport deosebit și în gestionarea bolilor cardiace, au arătat specialiștii în cadrul Zilelor Medicale ale Ţării Oașului desfășurate anul acesta în mediul online.

Simpozionul Zilele Medicale ale Ţării Oașului este încă o dovadă că reuniunile medicale se pot organiza la înalt nivel, cu respectarea măsurilor de siguranţă. Anul acesta, manifestarea știinţifică ajunsă la cea de-a XI-a ediţie, a avut loc în perioada 17-19 septembrie, fiind organizată de conf. dr. Vasile Negrean (șef disciplină Medicală IV; Spitalul Clinic CF Cluj-Napoca, UMF „Iuliu Haţieganu”).

        Una dintre cele 12 teme abordate în cele două zile de simpozion a fost ecografia ca examinare de rutină în diagnosticul afecţiunilor biliare. Dr. Teodora Alexescu a amintit că aceasta a devenit în timp cea mai folosită metodă imagistică, cu aplicaţii în multiple domenii medicale. Cu ajutorul ei se pot aprecia forma, dimensiunea și structura mai tuturor organelor abdominale, cu aplecare asupra afecţiunilor biliare prin semne, simptome, diagnostic, intervenţie, tratament. Spectrul afecţiunilor biliare a vizat colecistita, colecistita acalculoasă, xantogranulomatoasă precum și polipii colecistici.

        Colecistita acută este la ora actuală cea mai frecvent întâlnită complicaţie a litiazei biliare, ecografia fiind o metodă sensibilă prin datele pe care le oferă. Ecografia vezicii biliare oferă date relevante despre vezica biliară multiseptală, diverticulii vezicii biliare, sludge-ul biliar. Se dovedește, în final, a fi o metodă cost-eficientă pentru diagnosticul litiazei biliare, ce poate fi efectuată la patul bolnavului (acolo unde situaţia o impune), avantajele constând în faptul că este o procedură non-iradiantă, respectiv ieftină.

Diagnostic de acurateţe

        Dr. Adela Sitar-Tăut s-a oprit asupra aportului imagistic în bolile cardiace, istoricul fiind punctul de plecare. Imagistica se dovedește a fi eficientă în stabilirea diagnosticului precoce, dar și pentru a-i da cele mai pertinente explicaţii bolnavului. Rolul imagisticii în cardiopatia ischemică trebuie apreciat prin analiza tuturor stadiilor acestei boli. Un plus mare în evaluarea pacienţilor îl aduce ecocardiografia. Ecografia 3D este spectaculoasă prin imaginile oferite, dar și prin diagnosticul de acurateţe. Imagistica are un rol important în bolile cardiace reușindu-se, graţie ei, o panoramă a explorărilor noninvazive în bolile cardiovasculare în general.

        Aportul coronarografiei în diagnosticul bolilor cardiace prin istoric, indicaţii, contraindicaţii, intervenţie, complicaţii și concluzii a fost analizat de dr. Florin Casoinic.

        Coronarografia aduce date despre tratamentul care trebuie aplicat la fiecare pacient în parte. Este indicată pentru examinările ce pot fi efectuate la toţi pacienţii, dacă se ia în calcul raportul risc-beneficiu. Poate fi utilizată în cazul unei suspiciuni de boală cardiacă ischemică sau pentru a pune în evidenţă leziuni; în boala cardiacă ischemică cunoscută, cu istoric de infarct miocardic; în aritmii; în valvulopatiile severe, în bolile cardiace congenitale (la pacienţii cu dureri toracice sau cu dovezi de ischemie miocardică la teste non-invazive; la pacienţi înainte de corecţia chirurgicală a unor boli cardiace congenitale). Cât privește tehnica, abordul femural a fost cel mai frecvent utilizat, ajungându-se în prezent la cateter radial. Au fost discutate pe larg caracteristicile leziunilor coronariene de tip A (leziuni discrete, concentrice, contur regulat), tip B (mai lungi, excentrice, contururi neregulate) și tip C (leziuni difuze, ocluzie cronică, tortuozitate severă a segmentului proximal). Ca o primă concluzie, coronarografia reprezintă standardul de aur în diagnosticarea bolii cardiace ischemice aterosclerotice.

Managementul gastroenterocolitelor

        De interes a fost lucrarea dedicată aportului endoscopic în diagnosticul și managementul gastroenterocolitelor eozinofilice, prezentată de conf. dr. Olga Orășan. S-a vorbit pe larg despre eozinofilia gastrointestinală primară și secundară, despre infiltrare (mucoasă/cea mai frecventă; musculară/nu foarte rară; seroasă). Complicaţiile esofagitei eozinofilice sunt impactarea alimentară, esofagul de calibru mic, strictura esofagiană și perforaţia esofagiană.

        Au reţinut atenţia prin datele oferite articolele dedicate aportului ecoendoscopiei în diagnosticul tumorilor pancreatice (conf. dr. Alina Tanţău), aportul laparoscopiei în tratamentul urgenţelor abdominale (dr. Răzvan Togănel), rolul ecografiei în diferenţierea consolidărilor pulmonare (dr. Nicolae Rednic), diagnosticul imagistic al tumorilor mamare (dr. Bogdan Neacșu - director medical, Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș), noutăţi în algoritmul diagnostic al neoplaziilor colorectale (dr. Lorena Ciumărnean), importanţa citoscopiei în diagnosticul afecţiunilor vezicale (dr. Omer Hadi, Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș), importanţa ecografiei Doppler în diagnosticul stenozelor arteriale de origine aterosclerotică (dr. Adela Sitar-Tăut) și, nu în ultimul rând, rolul anamnezei și examenul obiectiv în orientarea pacienţilor spre explorări endoscopice și imagistice (accente pe rolul medicului, al examenului obiectiv, al anamnezei, al respectării etapei clinice prin ghidarea eficientă a explorărilor), lucrare prezentată de dr. Mircea Milaciu.

        Cea de a XI-a ediţie și-a atins scopurile propuse: un număr apreciabil de participanţi (aproape 60), o tematică la zi, o audienţă online de apreciat și,  nu în ultimul rând, o reuniune știinţifică fără incidente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe