Newsflash
REUNIUNI

Et in... Sinaia ego!

de Dr. Virgil RĂZEŞU - iul. 1 2022
Et in... Sinaia ego!

Implicarea medicilor tineri la recentul Congres al Societăţii Române de Chirurgie stă mărturie că educaţia și formarea lor sunt pe mâini bune.

Et in... Sinaia ego

Aflat în organizarea Societăţii Române de Chirurgie (SRC) și a altor societăţi surori, Congresul Naţional de Chirurgie, manifestare de înaltă ţinută a medicinii și chirurgiei românești, s-a bucurat de o participare importantă, consemnând aproape 25 de oaspeţi străini și peste 1.000 de specialiști înscriși. Manifestarea a avut loc în perioada 8-11 iunie 2022, la Centrul Internaţional de Conferinţe Casino din Sinaia, conform unei tradiţii stabilite de mulţi ani.

Tematica principală a congresului, „Progresele tratamentului chirurgical al cancerului”, de cea mai mare actualitate a medicinii contemporane, a prilejuit o dezbatere de nivel știinţific și tehnic corespunzător, fără să pună în umbră abordarea celorlalte numeroase domenii ale chirurgiei actuale, comune și de urgenţă, care și-au aflat locul propice pentru expunerea și dezbaterea unei vaste experienţe.

Diversitatea tematică abordată a fost epuizată în cadrul cursurilor precongres, al simpozioanelor și meselor rotunde, ca și al celor peste 300 de referate și comunicări susţinute, alături de cele peste 150 de ePostere accesibile și remarcabile calitativ.

Expoziţiile de instrumentar, produse medicale, sanitare, medicamente, cărţi și reviste medicale au constituit un fond atractiv și au animat atmosfera generală, marcând cu un plus de informaţie și demonstraţii directe progresele de ordin material și tehnic de care profesionistul zilelor noastre poate beneficia. De asemenea, organizatorii au dedicat spaţii și sesiuni speciale studenţilor mediciniști și cadrelor medii.

Participanţii s-au bucurat de cele mai bune condiţii de expunere a lucrărilor și de un program social de calitate, atât organizatorul principal, cât și realizatorul tehnic achitându-se în mod onorabil și exemplar de sarcinile asumate și pentru care merită recunoștinţa, mulţumirile și felicitările participanţilor.

Un plus de entuziasm postpandemic

Faţă de alte ediţii ale congreselor naţionale ale SRC, am sublinia, totuși, unele particularităţi.

Înainte de toate, afirmăm un plus de entuziasm și interes pentru contactul și comunicarea directă între participanţi, firești în condiţiile celor doi ani de izolare impuși de pandemie, interes vizibil în toate manifestările congresului.

Ca niciodată parcă, am apreciat prezenţa preponderentă a tinerilor specialiști sau aflaţi în pregătire, remarcabilă atât în masa de participanţi, dar, mai ales, în dezinvoltura și largheţea cu care și-au susţinut lucrările, mărturie indubitabilă că educaţia și formarea lor se află pe mâini bune, garanţie a unei chirurgii românești avansate, aliniate mondial.

Congresul s-a înscris, fără îndoială, printre marile reușite de gen, nu numai prin organizare și tematică, ci, mai ales, prin ţinută și participare.

Personal, am oferit participanţilor volumul bibliofil „Contemporani cu Dan Setlacec”, redactat de Dora Petrilă și de subsemnatul și editat de noi, care a fost bine primit și apreciat.

Ca vechi participant și organizator de reuniuni știiţifice, m-am bucurat de o atenţie particulară din partea organizatorilor, fiind onorat cu „Diploma de Excelenţă pentru dezvoltarea și afirmarea SRC și a Școlii Chirurgicale din România”. Chiar dacă cineva mă poate acuza de exces de modestie, nu înţeleg de ce SRC a acordat o singură asemenea distincţie, și aceea unui profesionist ieșit din activitate de aproape 20 de ani, când specialitatea noastră se bucură de numeroase personalităţi.

De asemenea, am sugera Societăţii Române de Chirurgie revenirea la numerotarea congreselor derulate, tocmai pentru a consfinţi vechimea și tradiţia școlii chirurgicale din ţara noastră și, nu mai puţin, pentru că fiecare congres are particularităţile și personalitatea proprii care trebuie puse în evidenţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe