Newsflash
REUNIUNI

Endometrioza și fertilitatea

de Dr. Lavinia Iftene - oct. 4 2019
Endometrioza și fertilitatea

O provocare pentru clinicieni și paciente, endometrioza se asociază cu 35-50% dintre cazurile de infertilitate de cauză feminină.

VM 40, p.7Endometrioza este o boală cronică cu multiple aspecte anatomo-clinice, iar abordarea ei interdisciplinară și personalizată reprezintă standardul de tratament. Acesta a fost și mesajul transmis participanţilor la cel mai recent Congres Naţional de Endometrioză, realizat sub egida Societăţii de Endometrioză și Infertilitate Est-Europeană, de președinţii manifestării știinţifice, prof. dr. Elvira Brătilă, prof. dr. Radu Vlădăreanu și prof. dr. Monica Cîrstoiu. La eveniment au susţinut lucrări și demonstraţii live profesioniști români și străini în chirurgia minim invazivă a endometriozei și în tratamentul infertilităţii asociate acesteia.
Endometrioza reprezintă prezenţa de ţesut endometrial în alte regiuni decât la nivelul peretelui uterin. Astfel, ţesutul endometrial poate apărea la nivelul ovarelor, sub formă de chisturi, la nivelul trompelor uterine, al colonului, al rectului și al altor structuri pelvine. Boala provoacă dureri puternice asociate menstruaţiei și hemoragii abundente în această perioadă a lunii. Prevalenţa bolii este de aproximativ 10% în rândul femeilor de vârstă reproductivă, boala fiind asociată cu 35-50% dintre cazurile de infertilitate.
Tratamentul infertilităţii asociate endometriozei implică trei strategii diferite: expectativă, tratament chirurgical și tehnici de reproducere umană asistată (fertilizare in vitro și inseminare intrauterină).

Păstrarea și redarea capacităţii reproductive

Întrucât endometrioza poate afecta organele reproductive, complicaţiile sale și tentativele de management al acesteia pot duce, la rândul lor, la infertilitate, atrage atenţia prof. dr. Horace Roman, chirurg ginecolog de origine română, practician în cadrul Clinicii Tivoli-Decos din BordeauxMedicul de origine română este supraspecializat în tratamentul chirurgical al endometriozei profunde. El consideră că excizia completă a leziunilor endometriozice nu trebuie realizată cu preţul distrugerii ireversibile a organelor reproductive și că infertilitatea definitivă nu trebuie să fie preţul plătit pentru a obţine atenuarea durerii provocate de endometrioză.
Astfel, chirurgia pentru tratarea endometriozei ovariene trebuie să ţină cont de dorinţa pacientei de a deveni mamă și de rezerva ovariană preoperatorie. Utilizarea coagulării mono- sau bipolare pentru ablaţia chistică este contraindicată, din cauza riscului de recidivă a endometriozei sau, dimpotrivă, a riscului de distrugere a ţesutului ovarian, cu instalarea insuficienţei ovariene. Intervenţia chirurgicală în formele ușoare și moderate de endometrioză duce la o atenuare a durerilor și crește probabilitatea concepţiei spontane postoperatorii. Poate fi propusă pacientelor cu endometrioame ovariene ce depășesc 20 mm în diametru.
De asemenea, poate fi folosită la pacientele cu endometrioză profundă ce infiltrează colonul și rectul. La aceste paciente, intervenţia laparoscopică se asociază cu o probabilitate mai mare de concepţie spontană, naturală, comparativ cu intervenţia deschisă.

Abordare multidisciplinară

În contextul în care endometrioamele apar adeseori la nivelul colonului și al rectului, devine evidentă abordarea multidisciplinară. Un studiu realizat de profesorul Roman, împreună cu colegi de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, precum și de la UMF „Carol Davila” București, publicat în 2018 în Journal of Minimal Invasive Gynecology, arată că în jurul nodulilor vizibili de endometrioză localizaţi la nivelul colonului sunt prezente leziuni microscopice de endometrioză, ceea ce poate fi de ajutor în reconsiderarea principiilor managementului chirurgical al endometriozei colonice, rezecţia leziunilor vizibile fiind, deci, insuficientă.
La congresul antemenţionat a susţinut o prezentare și prof. dr. Erich-Franz Solomayer, de la Departamentul de Ginecologie adultă și pediatrică, Obstetrică și Medicină reproductivă al Spitalului Universitar din Homburg, landul Saarland, Germania. El a oferit audienţei aspecte din experienţa proprie privind tratamentul chirurgical în endometrioza profundă.
Manifestarea știinţifică a fost însoţită de un curs precongres concentrat asupra reproducerii umane asistate adresat atât tinerilor specialiști, cât și medicilor rezidenţi.

Endometrioza la adolescente

Endometrioza debutează în adolescenţă, consideră specialiștii, iar simptome precum dismenoreea, dispareunia sau durerea pelvină pot orienta diagnosticul către o tulburare de ciclu menstrual sau către boală inflamatorie pelvină. Medicul se poate ghida în stabilirea diagnosticului pe baza experienţei proprii, a anamnezei și investigaţiilor paraclinice, în așteptarea confirmărilor histopatologice, amintește dr. Corina Grigoriu, șef lucrări la UMF „Carol Davila” București. Medicul a prezentat o metaanaliză a articolelor publicate în reviste de specialitate, care a arătat că în aproximativ 70-80% dintre cazurile de durere pelvină nonresponsivă la tratament medicamentos (cu agoniști de GnRh, contraceptive orale combinate, progestative) și tratament chirurgical s-a stabilit anatomopatologic diagnosticul de endometrioză.

Reproducerea asistată

O prezentare despre impactul endometriozei asupra eficienţei tehnicilor de reproducere umană asistată a fost oferită de prof. dr. Engin Oral, președintele Societăţii Europene de Endometrioză. Astfel, în timp ce pentru stadiile I și II de endometrioză a fost recomandată hiperstimularea ovariană controlată și inseminarea intrauterină (IUI), acest tratament nu este indicat pentru stadiile avansate de boală. Indicaţiile fertilizării in vitro în endometrioză sunt: endometriomul recurent, endometrioamele bilaterale cu adenomioză, rezerva ovariană diminuată, vârsta peste 37 de ani, durata infertilităţii de peste cinci ani, eșecul ciclurilor de stimulare ovariană și IUI, afectarea bilaterală a trompelor uterine. Endometrioza pare să afecteze negativ calitatea ovocitului și nu există date consistente privind receptivitatea endometrului pentru produsul de concepţie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe