Newsflash
REUNIUNI

Eficienţa radioterapiei în cancerul de prostată metastatic

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - oct. 11 2019
Eficienţa radioterapiei în cancerul de prostată metastatic

Iradierea ţintită cu doză mare stimulează sistemul imunitar în mod similar vaccinării, conform studiului ORIOLE.

VM 41, p.10 -2Rezultatele acestui studiu au fost prezentate în cadrul conferinţei anuale a Societăţii Americane de Radioterapie, desfășurată la Chicago în luna septembrie a acestui an.

Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent cancer la bărbaţi, 1,3 milioane de persoane primind acest diagnostic la nivel mondial în anul 2018. Studii anterioare au arătat că radioterapia stereotactică (SABR/SBRT) administrată într-un număr mic de fracţiuni (uneori chiar una singură), cu o doză mai mare pe fracţiune, este considerată sigură și eficientă în cazurile localizate sau nonmetastatice de boală. Pacienţii „oligometastatici”, adică cei la care există un număr limitat de metastaze, erau consideraţi până recent incurabili. Studiul ORIOLE, realizat de o echipă de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, a urmărit 54 de pacienţi care prezentau un număr limitat de metastaze, apărute după un tratament iniţial, chirurgical sau radioterapeutic. O parte dintre acești pacienţi (36) au urmat un tratament care a constat în iradierea ţintită a metastazelor, iar celălalt grup (18 pacienţi) a fost ţinut sub observaţie. Șase luni mai târziu, boala a progresat la doar 19% dintre cei la care metastazele au fost tratate, comparativ cu 61% dintre cei din grupul de control. Durata mediană până la depistarea evoluţiei bolii a fost de 5,8 luni în acest grup, pe când mai mult de jumătate dintre pacienţii trataţi cu SABR erau încă fără progresie a bolii la mai mult de un an după tratament.

Iradierea poate stimula sistemul imunitar

În cadrul acestui studiu au fost prelevate probe de sânge înaintea administrării radioterapiei și la 90 de zile după intervenţie. Medicii au observat modificări semnificative, măsurabile în celulele T ale pacienţilor radiotrataţi, dar nu și în rândul celor din braţul observaţional. „Amploarea schimbărilor din sistemul imunitar a fost similară cu aceea prezentă după vaccinare”, a afirmat dr. Ryan Phillips, cel care a prezentat rezultatele cercetării, sugerând că iradierea ar putea stimula sistemul imunitar pentru a lupta mai eficient contra cancerului.

VM 41, p.10 -1
Dr. Ryan Phillips

 

Utilizând un tip special de evaluare imagistică, accesibil în principal instituţiilor în care se derulează proiecte știinţifice, studiul a adus informaţii cu privire la impactul acestui tip de tratament asupra evoluţiei metastazelor. În mod obișnuit, leziunile metastatice ale cancerului de prostată sunt detectate utilizând tehnici convenţionale, ca scintigrafia osoasă, IRM sau CT. În studiul ORIOLE, pacienţii cu maximum trei metastaze au fost selectaţi folosind aceste metode, însă au beneficiat și de o scanare specială, sensibilă la prezenţa unei proteine specifice (antigenul membranar prostatic), cunoscută sub numele de PSMA-PET. În acest fel sunt detectate cu o mai mare acurateţe proteinele care sunt supraexprimate în cancerul de prostată, metoda evidenţiind prezenţa unor tumori altfel nedetectabile.
Cei 36 de pacienţi au beneficiat de radioterapie pe toate leziunile detectate prin metode de imagistică convenţională, însă au fost evaluaţi și prin PSMA-PET înainte de iniţierea tratamentului și la 180 de zile după acesta. Rezultatele au fost folosite doar pentru analiza ulterioară și nu au influenţat tratamentul metastazelor vizibile. La 19 pacienţi, scintigrafia și examinarea IRM sau CT au depistat toate leziunile, iar acestea au fost toate tratate. La ceilalţi 16 pacienţi au fost depistate prin PSMA-PET și leziuni suplimentare, care au rămas neiradiate. Dintre cei la care toate metastazele au fost vizibile și tratate, doar 16% au dezvoltat metastaze noi la șase luni după tratament, comparativ cu 63% dintre cei care aveau cel puţin încă o leziune, vizibilă însă doar la PSMA-PET. Cei cu toate leziunile tratate au avut o durată fără progresie a bolii mai mare de aproape cinci ori decât ceilalţi pacienţi. Autorii au concluzionat că dozele mari de iradiere nu doar că distrug metastazele, dar modifică și evoluţia bolii, reducând semnificativ riscul apariţiei de noi metastaze.
Examinarea PSMA-PET nu este accesibilă în mod curent, dar rezultatele obţinute se adaugă dovezilor deja existente cu privire la utilitatea acesteia. „Informaţia suplimentară oferită ne asigură o șansă mai mare de a preveni progresia bolii și apariţia de noi metastaze”, a afirmat doctorul Phillips.

Factor predictiv pentru răspunsul la radioterapie

De asemenea, a fost analizat ADN-ul tumoral circulant, folosind o biopsie lichidă ultrasensibilă, metodă perfecţionată de dr. Max Diehn de la Universitatea Stanford. A fost depistată o semnătură mutaţională specifică, factor predictiv pentru răspunsul la radioterapia stereotactică, aceasta reprezentând primul marker molecular de acest fel. „Dacă va fi obţinută o validare adiţională în alte cohorte, vom putea folosi această determinare pentru a personaliza tratamentul pacienţilor cu cancer de prostată oligometastatic”, a comentat doctorul Diehn. „Din ceea ce cunosc, aceasta este prima dovadă care arată că SABR poate induce un răspuns sistemic la pacienţii cu cancer de prostată. Acest tip de tumoră nu declanșează în mod obișnuit un răspuns din partea sistemului imunitar, astfel că depistarea lui ne entuziasmează”, a adăugat dr. Phuoc Tran, investigatorul principal. „Mai sunt multe lucruri de descoperit pentru a înţelege cum interacţionează radioterapia și sistemul imunitar”, a mai adăugat el.
Aceste rezultate se înscriu în categoria celor care oferă o imagine optimistă cu privire la supravieţuirea pe termen lung, cu o calitate bună a vieţii, chiar și pentru pacienţii aflaţi în stadii avansate de boală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe