Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  REUNIUNI

Curs de iniţiere în complexitatea transplantului medular

Viața Medicală
Dr. Radu GOLOGAN vineri, 8 octombrie 2021

Recent a avut loc un eveniment educaţional, sub forma unui curs online, semnificativ în domeniul hematologiei clinice, având ca temă „Transplantul de celule stem hematopoietice”.

Evenimentul a fost susţinut de colectivul Secţiei de Transplant Medular a Centrului de Hematologie și Transplant Medular din Institutul Clinic Fundeni, București, sub conducerea prof. dr. Alina Tănase, în calitate de partener al Universităţii de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, în cadrul proiectului HE-RO-IS strategic cooperation in hematology (HERO).

        Acesta se derulează în perioada 2020-2021 și este finanţat de universităţi din trei ţări din afara Uniunii Europene, dar aparţinând Spaţiului Economic European, respectiv Norvegia, Islanda și Liechtenstien. Grantul a fost dobândit prin selectare de colectivul din Cluj (director de proiect: șef lucr. dr. Ciprian Tomuleasa) și are ca obiectiv realizarea de progrese în activitatea educaţională din domeniul hematologiei în România.

Schimburi de experienţă

        Subiectul este de actualitate, armonizarea educaţiei în domeniul hematologiei în Europa și în lume constituind în prezent o preocupare declarată și asumată a unor organizaţii de seamă, precum Asociaţia Europeană de Hematologie și Societatea Americană de Hematologie.

        Pe de altă parte, scopul enunţat al acordării acestor granturi este de a contribui la reducerea decalajelor economice și sociale în Europa.
Situându-se în acest cadru, proiectul HERO urmărește diminuarea discrepanţelor existente între ceea ce se învaţă în facultate și ceea ce se aplică ulterior în clinică, precum și realizarea unor schimburi de experienţă între unităţi de învăţământ hematologic din România și Islanda și a unei curricule comune.

        Scopul cursului, enunţat de prof. dr. Alina Tănase, a fost acela „de a desluși etapele mari ale acestei proceduri, de a atrage interesul tinerilor pentru această activitate, de a populariza activitatea unui colectiv de transplant medular și de a informa comunitatea medicală și a pacienţilor despre principalele aspecte ale acestei activităţi”.

        Agenda cursului a cuprins date generale despre principiile și tipurile de transplant medular, indicaţiile standard la adulţi și copii, contraindicaţiile procedurii, complicaţiile infecţioase și endoteliale post-transplant, implicaţiile complexului major de histocompatibilitate, importanţa registrului naţional al donatorilor de celule stem hematopoietice și a procedurii de afereză de celule stem hematopoietice pentru realizarea și eficientizarea procedurii de transplant.

        Numărul de 165 al participanţilor a fost apreciat ca fiind „peste așteptări”, și un fapt remarcabil este că studenţii la Medicină au reprezentat 18% dintre aceștia, iar asistenţii medicali – 19%. Cei mai mulţi lucrează în București (44%), restul în Cluj-Napoca (15%), în Iași (13%) și în diferite alte localităţi cu secţii de hematologie clinică reprezentative sau numai cu un interes în domeniu, inclusiv în UMF „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău (Republica Moldova).

Bibliografie:

About the EEA and Norway Grants. https://www.regjeringen.no/en/topics/european-policy/about-the-eea-and-norway-grants/id685567/
19-COP-0031_HE-RO-IS Strategic Cooperation in Hematology. https://eeagrants.org/archive/2014-2021/projects/RO-EDUCATION-0098

Etichete: curs transplant celule stem hematopoietice

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.