Newsflash
REUNIUNI

Cele mai frecvente afecţiuni tratate de podiatru

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iun. 28 2019
Cele mai frecvente afecţiuni tratate de podiatru

Podiatrul este specialistul care se ocupă de sănătatea membrelor inferioare. Este un cadru medical înalt specializat, instruit pentru a diagnostica, trata, reabilita și preveni afecţiunile și complicaţiile membrele inferioare.

Cele mai întâlnite afecţiuni ale membrelor inferioare au fost expuse de prof. dr. Cynthia Formosa (Malta) (foto). VM 26, p.11 -1

Pentru a sublinia importanţa podiatriei, trebuie să privim în ansamblu: picioarele sunt supuse zilnic stresului cauzat de mers, alergat, sărit sau căţărat, acestea devenind astfel susceptibile diferitelor tipuri de patologii. De asemenea, anumite afecţiuni sistemice pot afecta membrele inferioare.

Cea mai comună infecţie fungică

Fasceita plantară, hallux valgus, neuromul lui Morton sunt câteva exemple de afecţiuni frecvent întâlnite în practica podiatrului. Tinea pedis este cea mai frecventă dermatofitoză cauzată de transpiraţia excesivă, un mediu propice pentru dezvoltarea fungilor. Diagnosticul este pus pe baza examinării pacientului și evaluarea factorilor de risc. Afectarea interdigitală este frecvent observată. Este o infecţie fungică și se poate transmite foarte ușor. Simptomatologia este diversă, de la prurit, arsură, până la desprinderea unghiilor. Orice persoană poate fi supusă riscului, însă înotul în piscine publice, utilizarea dușurilor publice, încălţămintea îngustă, utilizarea la comun a șosetelor, pantofilor etc. sunt câteva dintre comportamentele care cresc riscul apariţiei acestei afecţiuni.

Virus greu de tratat

Verucile plantare sunt cauzate de infecţia cu HPV (human papilloma virus), prin contact direct. Unele persoane sunt mai susceptibile la dezvoltarea acestei infecţii, iar factorii de risc sunt asemănători celor pentru tinea pedis. Perioada de incubaţie, între una și 20 de luni, face dificilă determinarea exactă a momentului în care virusul a fost introdus în organism. Nu există un singur tratament considerat eficient în această afecţiune, de cele mai multe ori fiind vorba de combinaţii: fie agenţi keratolitici (substanţe chimice), crioterapie, agenţi caustici sau îndepărtare chirurgicală. Indiferent de metoda utilizată, există riscul de recidivă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe