Newsflash
REUNIUNI

Campania Brain Awareness Week începe astăzi

de Florentina Ionescu - mar. 15 2021
Campania Brain Awareness Week începe astăzi

În perioada 15-21 martie este celebrată Brain Awareness Week și în țara noastră. Cu acest prilej, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN) a pregătit o serie de webinarii pe tema „Despre sănătatea creierului” până sâmbătă inclusiv.

Săptămâna Internațională de Conștientizare a Creierului (în traducere, Brain Awareness Week) este o campanie desfășurată la nivel global de Dana Foundation, având ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a sănătății creierului. 

APANRomania_BAW2021

În fiecare an, în luna martie are loc la nivel internațional campania de conștientizare a sănătății creierului #BrainAwarenessWeek, prin care experții în neuroștiințe ajută oamenii din jurul lumii să afle noutăți despre creier și informații despre cum să îl menținem sănătos și fericit.

În perioada 15-21 martie 2021, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN Romania) organizează cu mai multe webinarii online „Despre sănătatea creierului”.

Evenimentul face parte din campania internațională de conștientizare a sănătății creierului organizată sub egida Dana Foundation și Federation of European Neuroscience Societies, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Sănătatea creierului este o parte importantă a sănătății generale. Creierul ne controlează gândurile, vorbirea, memoria și emoțiile și ne determină personalitatea, judecata și abilitățile de a socializa.

Controlează mișcarea corpului nostru, inclusiv sistemele complicate pe care ne bazăm pentru a respira, digera, circula sângele, combate infecțiile și multe altele. Deoarece creierul controlează atât de mult funcția zilnică, este, fără îndoială, cel mai valoros organ din corpul uman.

Bariere în calea sănătății creierului

Oamenii din România, dar și din întreaga lume, se confruntă cu multe bariere în calea sănătății creierului. Când creierul nostru nu este sănătos, corpurile și viețile noastre sunt afectate. Leziuni cerebrale cauzate de accidentul vascular cerebral, traume, inflamații, infecții, boli neurodegenerative, bolile mediate imun... Toate ne afectează sănătatea în variate feluri - atât pe adulți cât și pe copii. În timp ce detectarea timpurie și tratamentul adecvat pot întârzia efectele multor afecțiuni ale creierului, nu fiecare pacient are acces egal la îngrijire, iar în actualul context cu atât mai mult.

Barierele accesului la servicii medicale includ: îngrijiri medicale costisitoare, acces limitat la medici și specialiști calificați, opțiuni de tratament indisponibile sau mult întârziate. Pacienții se confruntă, de asemenea, cu sărăcia și traumele, cu lipsa resurselor de sănătate publică și cu lipsa educației în domeniul sănătății publice.

Informații cuprinzătoare despre sănătatea creierului

Inițiativa Brain Awareness Week din România din acest an se concentrează pe informații cuprinzătoare despre o varietate de subiecte cum ar fi: de ce este importantă sănătatea creierului și ce stil de viață trebuie să adoptăm (somn, alimentație, exercițiu fizic), ce se întâmplă atunci când creierele suferă anumite afecțiuni, dar și viitorul sănătății digitale în domeniul neurologiei.

Webinariile transmise live pe pagina de facebook a Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative sunt susținute de profesioniști în domeniu și pacienți experți și vor prezenta noțiuni teoretice, dar și sesiuni de dezbateri, urmate de întrebări.

În prima zi de Brain Awareness Week 2021, 15 martie, persoanele interesate vor afla ce este neuroștiința și vor explora subiectul somatizărilor și legătura între creier, minte și corp, atingând și subiectul neurobiologiei stresului, avându-l ca invitat pe Paul Olteanu, Mind Arhitect. 

ziua 1

Marți, 16 martie, românii vor afla ce pot face pentru a avea grijă de sănătatea creierului, abordând subiecte ca somnul - dr. Irina Oane, medic neurolog, SUUB; dieta - Claudia Neagoș, nutriționist-dietician, absolventă a UMF Iuliu Hațieganu, Cluj Napoca; exercițiul fizic și mental, drd. kt. Himena Zippenfening, UMF Victor Babeș Timișoara. 

ziua 2

Miercuri, 17 martie, românii vor afla de la reprezentanții asociațiilor de pacienți despre condițiile care pot afecta sănătatea creierului. Dintre aceste boli și tulburări amintim migrena, epilepsia, Alzheimer, accidental vascular cerebral, Parkinson, scleroză multiplă, SLA, cancere cervicale etc. 

ziua 3

Sănătatea slabă a creierului poate modifica viața unei persoane, provocând scăderea funcției cognitive și fizice. Acest lucru reduce nivelul de independență, îndepărtează prematur de comunitate și de locul de muncă și se adaugă la povara îngrijirii - care are un impact cumulativ asupra familiilor și a întregii societății.

Invitați vor fi Ileana Stefan - director executiv, Asociația Pacienților cu Epilepsie din România, Raluca Sfetcu - membru board Societatea Română, dr. Răzvan Radu - neurolog SUUB, Emilia Zagavei - președinte asociația Sufletul lalelelor, Cristina Vlădău - vicepreședinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative, Alina Comănescu - președinte asociația Sănătate pentru comunitate.

Viață lungă și împlinită

Menținerea sănătății creierului ne ajută să trăim o viață lungă și împlinită și să evităm provocările cognitive și fizice care vin cu o sănătate slabă a lui. Joi, 18 martie 2021, va fi abordat subiectul sănătății mintale, vorbind despre anxietate, depresie, dar și despre goana după fericire. 

ziua 4

Invitate din partea Institutului Psychos vor fi Mădălina Manea -medic si psihoterapeut, Irina Uricariu M.D. - psiholog clinician si psihoterapeut și Claudia Popescu Tănase, M.D. - psiholog și psihoterapeut, președinte Institutul Psychos.

Vineri, 19 martie, sunt abordate soluțiile de digital health din domeniul neurologiei. Pandemia a schimbat modul în care ne raportăm la serviciile medicale și noi soluții inovatoare apar în domeniul telemedicinei, teleradiologiei, aplicaților pentru sănătatea mintală sau gadgeturilor de monitorizare. 

ziua 5

Este viitorul luminos în ceea ce privește accesul la serviciile medicale și sociale din zona neuro? Vom discuta cu invitați specializați pe acest subiect: dr. Ion-Gheorghe Petrovai - moderator, medic, marketer, profesor asociat si co-fondator FreshBlood HealthTech, Mircea Popa - fondator și CEO MedicAI, Mihai Bran - cofondator Atlas, platformă și aplicație servicii sănătate mintală și George Georgescu - CEO, Connected Medical Devices, The Human Link, Alzheimer. 

Călătorie în lumea misterioasă a creierului

În ultima zi a evenimentului, sâmbătă, 20 martie, copiii vor afla cum învățăm de mici să avem un creier sănătos! Și cum altfel decât printr-un atelier minunat dedicat celor mici (4-7 ani și 8-12 ani) în care joaca este treabă serioasă!

ziua 6

Având ca parteneri eematico, Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia prin dr. Cristina Pomeran - neurolog pediatru și The Angels Initiative, APAN Romania organizează webinarul „Călătorie în lumea misterioasă a creierului”, în care copiii călătoresc alături de personajul principal - creierul, și prietenii lui, într-o lume plină de înțelesuri, informații, simțuri, decizii și stimuli. 

Vor bricola și descoperi informații, vor creea sinapse și voe experimenta. Povestea îi va purta pe urmele structurilor creierului, a celulelor gliale și a axonilor și nimic nu le va rămâne necunoscut!

Mai multe detalii despre Brain Awareness Week 2021 găsiți aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe