Într-o ţară în care spitalele dispar dimpreună cu medicii, dl dr. Constantin Tîrziu, managerul spitalului din Târgu Cărbuneşti, pare să fi realizat imposibilul: să-şi extindă unitatea şi să atragă doctori pricepuţi din oraşele mari din zonă. Cum a reuşit, descoperim din interviul realizat de dl Iftimie Nesfântu.

"> Visul împlinit - Viața Medicală
Reportaje

Visul împlinit

de Iftimie NESFÂNTU - oct. 18 2012
Visul împlinit

Într-o ţară în care spitalele dispar dimpreună cu medicii, dl dr. Constantin Tîrziu, managerul spitalului din Târgu Cărbuneşti, pare să fi realizat imposibilul: să-şi extindă unitatea şi să atragă doctori pricepuţi din oraşele mari din zonă. Cum a reuşit, descoperim din interviul realizat de dl Iftimie Nesfântu.

   Cu ani în urmă, fusesem invitat, cu prilejul unui simpozion de toamnă, la Spitalul Orăşenesc din Târgu Cărbuneşti. Pe atunci nu avea încă statutul de spital de urgenţă. Restructurarea unităţii era la început, visul managerului – dr. Constantin Tîrziu – mi se părea, dacă nu utopic, încă destul de greu de realizat. Îmi amintesc însă cu o reală plăcere felul în care povestea despre spital şi dorinţa sa, pe atunci mai mult dorinţă decât împlinire, de a depăşi inerţiile şi de a aduce în spital medici tineri şi foarte buni.

Întâmplările vorbesc pe limba lor

   În drumurile mele prin spitale din ţară, am avut adeseori parte de întâlniri neaşteptate. La fel s-au petrecut lucrurile şi acum. Abia îmi începusem vizita prin secţiile spitalului când l-am întâlnit pe dr. Dan Aurelian Duminică, fostul director al unităţii. Venise împreună cu soţia la un consult medical. „Unde să merg, dacă nu în spitalul în care am lucrat toată viaţa?!“ mi-a spus doctorul Duminecă.
   – Ce noutăţi a adus dr. Constantin Tîrziu de când a venit la conducere?
   – A mărit numărul de paturi, a construit clădiri ori le-a extins pe cele vechi, au apărut secţii noi, a adus medici, aparatură, a înfiinţat linii de gardă… Omul sfinţeşte locul.
   – Cum de s-au gândit pe vremuri să facă aici şi nu la Tg. Jiu aşa o construcţie?
   – Pe timpuri, aici a fost „spital de zonă interioară“, în caz de război sau situaţie specială, se transforma într-o unitate medicală de importanţă deosebită. Avea regim de spital militar, stabilit prin lege. Erau şi documente secrete pentru astfel de situaţii, pe atunci sala de operaţie şi reanimarea erau dotate de Ministerul Forţelor Armate.

Ce nu credeam că voi face vreodată

   – Cum era spitalul în 2004, domnule doctor Tîrziu, când aţi venit la conducere, şi cum este astăzi? Mă refer la număr de paturi, dotări…
   – Patru secţii, 15 sau 16 doctori, din care doi în prag de pensionare, aparatura – aşa-zisa aparatură – depăşită, datorii… Ca în mai toate spitalele. Apoi, împreună cu ceilalţi medici, treptat, am făcut ce nu credeam că voi face vreodată. Era un sistem, ca şi acum, pavilionar şi patru secţii de bază, un compartiment de ORL cu cinci paturi, un altul de Neurologie, tot cu cinci paturi. În total, erau 185 de paturi, iar astăzi avem 350 şi – am depus deja documentaţia – vrem ca la sfârşitul anului să ajungem la 400 de paturi.
   – Şi numărul de secţii?
   – Astăzi avem nouă secţii. Au mai apărut între timp cardiologia, era doar un compartiment cu cinci paturi pe care l-am transformat în secţie cu 30 de paturi, secţia de neurologie acum are 25 de paturi, secţia de ATI, avem chirurgie şi obstetrică-ginecologie – şi le avem pentru că funcţionează terapia intensivă, un spital adevărat nu poate exista fără această componentă. Apoi secţie de balneofizioterapie, cu un compartiment de recuperare neurologică, un compartiment de ortopedie adulţi şi dorim ca până la primăvară să aducem şi un medic de ortopedie pediatrică, să putem astfel acoperi toate categoriile de vârstă. Un compartiment de psihiatrie, unde am dori cât de curând mai multe paturi, am depus deja documentaţia pentru a-l transforma în secţie – adresabilitatea pe acest segment este foarte mare şi doar cu un compartiment nu facem faţă solicitărilor. În judeţ nu sunt spitale de psihiatrie, există doar o secţie în cadrul Spitalului Judeţean Tg. Jiu. Noi am ajuns la concluzia că aceste paturi sunt insuficiente şi propunerile de extindere vin cumva ca un tampon, un răspuns la decalajul existent între nevoia reală de asistenţă medicală şi posibilităţile spitalului. Este în acelaşi sens cu tendinţele europene să asigurăm şi accesul bolnavilor psihic – ori care au şi probleme psihice pe lângă cele obişnuite – într-un spital cu tot spectrul serviciilor asigurate. Un compartiment de ORL, acum de zece paturi, urologie – cinci paturi, compartiment de oftalmologie, tot cu cinci paturi, compartiment de nefrologie în cadrul secţiei boli interne şi acum am luat şi aprobarea pentru o staţie de dializă cu două aparate pentru bolnavii noştri, mă refer la acuţi sau cronici, în felul acesta nu va mai fi nevoie să-i transportăm la Tg. Jiu. Un compartiment de pneumologie, cu două doctoriţe – una este medic primar şi doctor în ştiinţe medicale –, dotat cu tot ce este necesar, inclusiv bronhoscop.

Generatorul schimbării

   Când lucrezi cu aparate vechi, când nu ai o sală de operaţii dotată cum sunt în spitalele de referinţă, ceva în tine se schimbă. Vede şi bolnavul că halatul e vechi, că aparatura merge cum merge, că un perete e coşcovit, că robinetul curge şi nu e înlocuit. Sunt lucruri aparent mărunte, dar toate astea se adună şi creează o anumită stare psihologică, un cerc vicios. Nici nu prinzi de veste când această „stare“ a căpătat proporţii, s-a propagat de la om la om, rostogolindu-se precum bulgărele de zăpadă. Dacă a luat-o la vale, se tot duce şi e din ce în ce mai greu să o opreşti. Dar, dacă poţi să surprinzi momentele acelea când se nasc astfel de stări şi să le reorientezi către un curs ascendent, deja lucrurile se schimbă.
– Domnule manager, orice drum are şi un început. Dv. de unde aţi pornit reforma?
– (…) Auzeam bolnavi, discutau: „Îţi făcu razele?“. „Mi le făcu. Îmi zise domn’ doctor că am ceva la ficat.“ „Şi?!“ „Păi, parcă nu-mi vine să mă internez aici. Termin culesul şi merg la Tg. Jiu, e acolo un doctor bun. Parcă şi spitalul e mai curat.“ Într-un spital, vezi şi auzi multe, înţelegi cum judecă oamenii. Numai dacă nu te interesează nu reţii astfel de detalii. Sigur, mi-am pus şi eu întrebări. Care-s doctorii căutaţi în Tg. Jiu? Bun! Am mers şi am discutat cu ei. Le-am prezentat avantajele şi dezavantajele. Am scos treptat posturi la concurs. Unii au venit, dar n-au venit doar ei, au venit cu pacienţi cu tot, au venit cu experienţa lor, cu ştiinţa de a discuta cu oamenii, de a se integra între colegi, s-au dat şi ceilalţi după ei, s-au adaptat şi cadrele medii şi personalul auxiliar…
– „Decât codaş la oraş, mai bine-n satul tău fruntaş“, fixa un proverb.
– E un mare adevăr. Noi suntem într-un spital tânăr, în dezvoltare, deja a crescut adresabilitatea, au început să vină spre noi şi pacienţi din judeţele vecine, nu mai vorbesc de cei din afara zonei arondate, oamenii sunt mulţumiţi. Au apărut şi apar secţii noi, pregătim o unitate de dializă, apar noi linii de gardă, salariile medicilor cresc pe măsură. Într-un fel stau lucrurile într-un spital îmbătrânit, cu o organigramă încărcată, altfel într-un loc unde se înfiinţează noi compartimente, e nevoie de medici.
– Aveţi acum o experienţă nu doar medicală, mă refer la specialitatea dv. de bază, ci şi experienţă ca manager. Ce anume a făcut să crească adresabilitatea spitalului?
– În primul rând, prezenţa medicilor tineri, sunt foarte buni. Apoi, aparatura medicală: degeaba ai medici buni, dacă nu ai cu ce să faci treabă. Am adus aici aproape toată aparatura necesară pentru desfăşurarea activităţii – endoscop, colonoscop, colposcop, histeroscop, care sunt în ambulatoriu; pentru sălile de operaţii pentru ortopedie am adus un aparat de radioscopie special, mobil, de mare ajutor în intervenţiile chirurgicale şi în vizualizarea intraoperatorie a unor leziuni; am adus şi laparoscop, sunt chirurgi specializaţi, se fac deja în mod curent intervenţii laparoscopice, ba chiar au început să lucreze minim invaziv şi în ginecologie, medicii ortopezi fac deja artroscopii, altădată nici nu visam că vom face astfel de intervenţii în spitalul nostru.
– Câţi chirurgi de chirurgie generală sunt în spital?
– Cinci.
– Medici ATI?
– Patru.
– Cum aţi reuşit să-i aduceţi? Sunt spitale mari care nu au atâţia medici ATI, dacă îi raportăm la numărul de paturi.
– Da, văd şi eu la televizor, aud… În nu ştiu care spital judeţean sunt doar doi medici ATI. Cum am reuşit? Eu mi-am păstrat relaţiile cu profesorii din facultate. Au am terminat la Craiova, în 1982; suntem la 90 km de Craiova, merg frecvent acolo, discut cu ei, le cer sfatul. Şi ei se bucură că sunt consultaţi.
   – Pornind de la această platformă, aţi putea dezvolta treptat şi colaborări ştiinţifice, puteţi deschide linii de cercetare?
  – M-a preocupat şi ideea de a încuraja activitatea ştiinţifică a medicilor. Este şi o satisfacţie pentru ei, contribuie şi la creşterea calităţii asistenţei medicale. Mai întâi însă a fost nevoie de o schimbare de atitudine a salariaţilor şi pentru asta era nevoie de modernizări, de medici, de aparatură, echipamente, optimizări în activitatea spitalului. Sunt etape peste care nu poţi să sari. Am avut sprijinul şi înţelegerea consiliului local şi pacienţilor, extrem de important. În dezvoltarea unui spital, sunt trei piloni: medicii, pacienţii şi condiţiile de lucru, şi când spun condiţii mă refer la climat, la relaţiile cu ceilalţi şi pe urmă la aparatură, circuite funcţionale… Dacă nu vii la spital cu drag, dacă şeful de secţie sau managerul îţi vorbesc urât sau vin şi te învaţă ei ce şi cum trebuie să faci, nu mai merge nimic.

Să ai curaj să fii sincer cu tine

   – Şi totuşi, ceva îmi scapă. Cu tot sprijinul profesorilor din Craiova, cum aţi convins medici buni, care aveau în faţă o carieră, poate chiar una universitară, să vină într-un spital de provincie pe atunci necunoscut? Mulţi cred că un astfel de pas ar însemna să se îngroape, să se rateze…
   – Orice om inteligent alege un loc unde el poate să crească, unde oamenii – colegi sau pacienţi – au nevoie de el. Şi-apoi, eu însumi am ales, la un moment dat, spitalul din Tg. Cărbuneşti, trecusem prin asta. Important e să ai curaj să fii sincer cu tine şi-apoi să fii sincer şi cu ceilalţi. Şi a fost important ca şi eu să-mi respect angajamentele. Am fost recunoscuţi şi de Ministerul Sănătăţii şi de CNAS: de la 1 februarie 2012 suntem spital de urgenţă. Într-un orăşel. Pentru unii, asta înseamnă mult: recunoaştere, salarizare, sentimentul că eşti de folos celorlalţi. Împreună cu autorităţile locale, am creat unele facilităţi – în faţa spitalului există 80 de apartamente, în două-trei săptămâni se vor da în folosinţă, cel puţin 20 se vor da medicilor şi asistenţilor care fac naveta.
   – Spitalul este pe model pavilionar. Câte corpuri de clădire sunt noi? Câte au fost modernizate?
   – Au fost reabilitate şi modernizate toate spaţiile vechi. În plus, s-au construit, respectând arhitectura veche – era important să nu stricăm nimic din ce era deja făcut – secţia de cardiologie, în cadrul secţiei de fizioterapie s-a construit un corp de clădire, în pavilionul destinat pediatriei s-a adăugat, tot aşa, un corp, asigurând astfel şi extinderea unor circuite în spital, am modernizat în totalitate spaţiile pentru TB, anatomie patologică, s-a construit o biserică, am angajat un preot. Secţia de neurologie se află într-un spaţiu modernizat, am adus şi compartimentul de psihiatrie în aceeaşi clădire şi astăzi sau mâine vom scoate la licitaţie construirea viitoarei secţii de ortopedie adulţi şi pediatrică…

Casa şi familia

   Am regăsit Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Tg. Cărbuneşti şi medicii dornici să demonstreze că, oriunde, chiar şi într-un târguşor, omul sfinţeşte locul.
   „Dacă se poate face asistenţă medicală performantă într-un orăşel de provincie din Franţa, Germania, Belgia sau Spania, la noi de ce nu ar fi posibil?!“, se întreba, retoric, un medic tânăr. N-a fost singurul întâlnit în acea zi, când am trecut prin secţiile spitalului, căutând să văd, să ascult şi să înţeleg fenomenul. În ciuda discordiei întreţinute şi hăituirii medicilor tineri, încurajaţi mai degrabă în a-şi părăsi ţara, mulţi văd şi înţeleg că adevăratele posibilităţi de afirmare sunt legate de spaţiul magic de-acasă. „Dacă dr. Constantin Tîrziu a izbutit să aducă până şi medici foarte buni din Spitalul Judeţean Tg. Jiu sau chiar din Craiova şi să-i convingă să rămână la noi, dacă a izbutit să realizeze atât de multe investiţii moderne ori să reabiliteze vechi pavilioane, e o dovadă că se poate. Or, asta înseamnă să redăm speranţa medicilor şi asistenţilor medicali din ţară! Greu a fost să se pornească pe acest drum. Şi să se găsească un manager ataşat de spital, de salariaţi şi dornic să-şi împlinească visul. E visul nostru împreună. Eu unul n-aş mai pleca de aici. Nici dacă mi s-ar da un salariu de trei ori mai mare. Spitalul acesta este acum casa şi familia mea.“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe