Newsflash
Reportaje

Valetul de parcare, medic practician în România

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 8 2019
Valetul de parcare, medic practician în România

Un escroc italian, pe numele său real Matteo Politi, a șocat România. El a efectuat sute de intervenţii chirurgicale în ţara noastră pretinzând că este chirurg cu studii efectuate la cele mai prestigioase universităţi din SUA şi Marea Britanie.

p.15 -2Dr. Matthew Mode, căci sub acest nume se recomanda, avea un CV impresionant. Prestige, Euromedical, MH Medical Group şi Spitalul Monza sunt clinicile private în care acesta a operat. Numărul exact al pacienţilor operaţi de acesta nu este cunoscut la acest moment.

Cum a păcălit italianul sistemul

Pentru a putea profesa în România, aşa-zisul medic a reuşit să primească un aviz de la Direcţia de Sănătate Publică. În ceea ce priveşte avizul Colegiului Medicilor din România (CMR), acesta minţea angajatorii că a avut anumite dificultăţi birocratice şi că îl va aduce ulterior. Primele suspiciuni au apărut abia în momentul în care acesta a efectuat intervenţii în cadrul Spitalului Monza. Personalul medical a observat că dr. Matthew Mode nu respecta nici cele mai elementare reguli de asepsie şi antisepsie, neştiind cum să se spele pe mâini corect înaintea intervenţiilor chirurgicale şi nici cum să îşi pună corect mănuşile sau să intre în blocul operator astfel încât mâinile sale să rămână sterile. A încercat să păcălească mai mulţi medici stomatologi din Bucureşti, apelând chiar la o clinică de stomatologie sub pretextul că doreşte să îşi desfăşoare activitatea în cadrul acesteia, însă a fost refuzat.

Scenariu de film

Matteo Politi, originar din Veneţia, având doar 8 clase absolvite, este, de fapt, un simplu valet de parcare. Acesta a fost condamnat, tot pentru înşelăciune şi furt de identitate, în 2011, în Italia, la un an şi jumătate cu suspendare, după ce a minţit ani la rând că este medic, profitând de numele unui cardiolog reputat, Luigi Vincenzo Politi. În Italia, el reuşise atunci să păcălească şase spitale din patru regiuni ale ţării.
La o simplă accesare a paginii de socializare a doctorului Matthew Mode, putem vizualiza sute de poze ale pacienţilor lui, pre- şi postintervenţii. Implanturi mamare, augmentări de buze, liposucţii, liftinguri faciale sunt doar câteva dintre serviciile oferite. În plus, fiecare imagine este însoţită de explicaţii generoase, însă sărace în detalii de tehnică chirurgicală şi estetică, dar îndeamnă doritorii să îşi programeze o consultaţie cu „domnul dr. Mode”. De asemenea, pe acelaşi cont sunt postate fotografii cu el din blocul operator.

Reacţiile autorităţilor

Ca reacţie la acest scandal, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti declară că s-a autosesizat anul trecut (în 28 decembrie) cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic de către o persoană, în cursul lunii ianuarie fiind sesizate organele de urmărire penală. Prof. dr. Cătălina Poiană a declarat: „Nici instituţia noastră şi nici Colegiul Medicilor din România nu au avizat ori autorizat respectiva persoană să practice profesia de medic pe teritoriul României”. La rândul său, CMR susţine că nu a fost emis niciun aviz de practică temporară şi că Politi Matteo sau Matthew Mode nu figurează ca membru al instituţiei.
Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) a precizat că în data de 23 martie 2018 a fost eliberat codul de parafă atribuit lui Matteo Politi de Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală. În cadrul instituţiei a fost demarată o anchetă internă.
Grupul Monza România se consideră parte lezată în acest caz, iar comunicatul oficial precizează faptul că Matteo Politi a solicitat colaborare în decembrie 2018 şi a efectuat o singură intervenţie chirurgicală, acesta prezentând actele corespunzătoare, inclusiv parafa de medic eliberată de DSPMB.
Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a făcut un apel la clinicile în care escrocul a operat să efectueze controale medicale tuturor pacienţilor medicului fals. „Un medic este angajat într-un spital, public sau privat, nu contează, pe baza unor documente, printre care şi certificatul de liberă practică, diploma echivalată. Asta înseamnă că a fost lăsat ilegal să opereze, pentru că nu poţi opera doar cu un cod de parafă, ai nevoie de mai multe documente”, explică Sorina Pintea.
Căutat pentru a răspunde acuzaţiilor, italianul este acum de negăsit, pe motiv că este plecat din ţară din cauza unor probleme în familie. Cum a fost posibilă această situaţie halucinantă şi cine va fi tras la răspundere pentru neglijenţă rămâne de văzut.

ETICHETEMatteo Politi

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe