Newsflash
Reportaje

Spovedania unui medic de familie

de Iftimie NESFÂNTU - ian. 22 2010
Spovedania unui medic de familie

Prinşi în activitate, mulţi medici de oraş au uitat în ce condiţii trăiesc şi lucrează medicii de familie de prin sate, unele încă departe de civilizaţie. De acolo vin însă pacienţi. Adeseori cu boli grave, ajung la clinică abia atunci când nu se mai poate face nimic. Cadrele medicale sunt oripilate: „Ce să le ceri?! Nu ştiu nici să tragă apa după ei la toaletă!“ De unde să ştie? De acolo de unde vin, nu prea sunt „toalete“; uneori, nu are nici dispensarul, nu vezi aşa ceva nici la primar, nici chiar la doctor, la şcoală ori la primărie. (...)

     Când însă, într-un sat uitat rămâne „de nebun“ câte un medic cu grijă pentru oameni – un fel de Popa Tanda, îmbrăcat în halat alb –, cei mai mulţi dintre confraţi şi dintre cei căţăraţi sau împinşi către vârfurile puterii nu-i acordă nici o atenţie. „Un prost, acolo!…“ Şi de se întâmplă să vedem sub câte o geană de pădure câteva case strânse una într-alta, ne oprim în loc câteva clipe, aşa cum am privi o icoană veche, apoi trecem nepăsători mai departe. Dar iată, tot doctorii pot pune diagnosticul. Un medic de ţară, dr. Paul Şerban, de peste 20 de ani la Nicşeni şi Corlăteni, judeţul Botoşani, ne deschide o fereastră către acele lumi părând a fi paralele – satul şi aşa-zisa „elită orăşenească“ – din care se nutresc atâtea şi atâtea nefericiri.
     Un reportaj realizat de Iftimie Nesfântu.
Articolul integral îl puteţi citi în zoarul nostru, Viaţa medicală.

„Cine ştie, face, cine nu ştie, e, adesea, şef şi vorbeşte la televizor…“
Ziarele: „Doctorul care a învins sistemul“
Maşină la scară şi closet… în grădină, după grajd!
Să pui „aragaz“ pe foc!
Comitetul de urgenţă, TAB-ul şi …medicul de familie
Beau, se-mbată, se bat, se taie, îşi sparg capul…
Un an pierdut
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe