O mână descărnată tremurândă cu mişcări nehotărâte întinde cu teamă parcă o reţetă spre farmacistă, care o primeşte cu grijă, o studiază şi începe să-i explice cât costă fiecare medicament prescris. Omul – are, cred, 90 de ani sau aproape! – o ascultă cu răbdare de sfânt… În cele din urmă, cu o voce venită parcă din altă lume, întreabă: – Şi cât costă toate la un loc? (...)
 "> Sfinţii din tranşee - Viața Medicală
Newsflash
Reportaje

Sfinţii din tranşee

de Vasile ILUCĂ - iun. 18 2010
Sfinţii din tranşee

   O mână descărnată tremurândă cu mişcări nehotărâte întinde cu teamă parcă o reţetă spre farmacistă, care o primeşte cu grijă, o studiază şi începe să-i explice cât costă fiecare medicament prescris. Omul – are, cred, 90 de ani sau aproape! – o ascultă cu răbdare de sfânt… În cele din urmă, cu o voce venită parcă din altă lume, întreabă: – Şi cât costă toate la un loc? (...)

 

   Femeia în alb face socotelile şi îi răspunde la întrebare. Bătrânul n-a înţeles şi mai întreabă o dată, cu acelaşi glas moale, venit de departe. Răspunsul farmacistei a căzut ca o ghilotină asupra omului firav din faţa mea. Gârbovit, descumpănit şi ruşinat, a întins mâna, care părea că pipăie aerul, spre reţetă… Cu gest nesigur a luat-o, a împăturit-o şi, privind jenat în pământ, a băgat-o în buzunar… S-a întors şi cu pas târşit a ieşit…
   Ceva din figura lui, poate mai mult privirea burniţată către nicăiri, m-a făcut să-l compătimesc în gând… M-am întors să văd cum coboară scările de la intrare. Paşii tatonau parcă treaptă cu treaptă. În cele din urmă, a intrat în şuvoiul trecătorilor grăbiţi… Fiind singurul client din farmacie, mi-am îndreptat privirea nedumerită către farmacistă.
   – Am văzut că aţi rămas descumpănit când bătrânul care tocmai a ieşit şi-a luat reţeta şi a plecat.
   – Aţi remarcat întocmai starea în care m-a adus acest gest resemnat al omului…
   – Nu este singurul bătrân care renunţă la medicamentele prescrise. Nu au cu ce le cumpăra. Şi dacă aţi şti că acest om este un veteran de război, dintre puţinii rămaşi în viaţă!…
   Răspunsul meu a fost un nod în gât şi tăcerea… M-am întors şi cu aceiaşi paşi târşiţi ca şi ai bătrânului veteran de război am ieşit… Îndată am fost luat de valul trecătorilor.
   Gândurile au năvălit asupra mea ca un puhoi fără nici o oprelişte…
*
   Îl văd pe acel bătrân atunci… şi acolo… unde îl chemase ţara… Tânăr, cu o tresă sau două pe umăr, cu mişcări ferme, privire vie şi îndrăzneaţă… Şade în tranşee alături de oamenii din grupa pe care o comandă şi care aşteaptă de două zile momentul atacului… Zloata curge continuu. Fiecare oştean aruncă omătul
moale cu căuşul palmelor. Sub bocanci creşte mocirla. Umezeala le-a pătruns în oase. N-au mai gustat mâncare caldă de trei zile…
   În zori, pământul începe să se zguduie sub loviturile artileriei grele… El, comandantul grupei, trece pe la fiecare soldat. „Când încetează artileria, pornim!“ Atât le spune doar. Oamenii, cu mâinile încleştate, pe arme şi lopata Lineman înfiptă sub centură, în dreptul inimii, răspund doar din priviri: „Am înţeles!“… Tunetul încetează brusc, aşa cum a început. Doar ecoul hăuie încă peste valea nesfârşită din faţa lor… „Şi noi trebuie s-o trecem. Nu ai nicio beldie după care să te fereşti. Doar saltul scurt şi adăpostirea urmată de rostogolire laterală, pentru a nu te lovi inamicul care a văzut locul unde te-ai aruncat la pământ, este singura ta şansă“ – gândeşte comandantul grupei…
   „La ataaac, înainteee!“ – răsună comanda comandantului de pluton… „Înainte, fraţilor!“ – se aude îndemnul comandantului de grupă. La început, oamenii aleargă sărind peste gropile de brand până se aud primele rafale de mitralieră din linia inamicului…
   „Adăpostit!… Salt înainteee!… Aşa fraţilor!… Salt înainteee!“ – se aud comenzile comandantului de grupă.
   Unul a căzut. Atacatorii nu se opresc. Din urmă vor veni brancardierii şi sanitarii. „Salt înainteee!“ – curg comenzile… Rafalele de mitralieră şi arme automate huruie ca grindina pe un acoperiş de tablă… A mai căzut un ostaş din grupa lui… „Nu vă opriţi, fraţilor! Salt înainteee!“… Nu mai este decât o aruncătură de băţ până la prima tranşee inamică. „Pregătiţi grenadele! Salt înainte!… Aruncaţi grenada!“… Exploziile izbucnesc ca nişte gheizere… ţăcănitul mitralierelor s-a rărit… Se mai aud doar rafale răzleţe de arme automate… Au trecut de prima tranşee. În urma inamicului au rămas câţiva morţi şi răniţi…
   „Înainteee, fraţilor!“ – îmi răsună în suflet, ca un ecou, glasul comandantului de grupă…
*
   Ies din mulţime şi o apuc pe o alee… Ridic privirea. În faţa mea păşeşte târşit bătrânul întâlnit în farmacie… Încetinesc pasul pentru a-mi ogoi bătăile inimii, dar nu se întâmplă altceva decât să se înteţească la gândul că acest om – sfânt pentru mine – bătrân acum, care a slujit ţara sub drapel cu arma în mână, se duce acasă să… moară puţin…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe