Newsflash
Reportaje

Sănătate sau/și estetică?

de Diana MĂRCULESCU - ian. 4 2018
Sănătate sau/și estetică?
     Perioada sărbătorilor înseamnă bucurie. În aceste zile este greu pentru cei care suferă de boli grave să fie fericiți, dar poate fi complicat și pentru persoanele care trăiesc cu numeroase complexe legate de aspectul fizic. În acest context, cum ar fi dacă în loc de haine, cosmetice, vacanțe, ar primi cadou de la cei dragi o intervenție estetică? Una care ar putea însemna sfârșitul complexelor și al inhibițiilor.
     Un sondaj publicat de Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie relevă că 80% din români sunt nemulțumiți de modul în care arată. Fie că vorbim despre nemulțumiri legate de greutate, forma corpului, aspectul facial sau dantură, românii se confruntă cu numeroase probleme de imagine. Acestea, fie că ei realizează sau nu, le afectează calitatea vieții și poate chiar și relațiile cu cei din jur.
     Cum se procedează? Cât ne costă? Cât durează? În cât timp ne refacem? Sunt adesea întrebările care se află pe buzele tuturor persoanelor care tânjesc după frumusețe, chiar cu prețul „bisturiului”. Am stat de vorbă cu câțiva medici la care adesea pacienții vin pentru rezolvarea complexelor. I-am găsit în clinicile estetice private, fiindcă aceste intervenții se fac doar acolo, pe banii tăi.

 

Dermatologia estetică

 

     Problemele dermatologice sunt tot mai întâlnite, atât în rândul adolescenților, cât și în rândul adulților. Ele creează complexe și îngreunează viața pacienților. Am stat de vorbă cu medicul dermatolog Sebastian Pop despre intervențiile pentru care pacienții săi optează adesea, dar și despre metodele prin care se pot rezolva problemele acestora. Pe lângă cele de la nivelul pielii, pacienții săi își mai pot rezolva și alte neplăceri legate de aspectul fizic, cum ar fi buzele prea mici sau pomeții prea puțin proeminenți. Dr. Sebastian Pop se numără printre medicii care fac și intervenții de labioplastie.
     „Nu există o prezență mai mare a pacienților în clinică, de sărbători. Poate iarna vin mai mulți pentru că au mai mult timp liber”, spune medicul dermatolog. Vârsta celor care apelează la serviciile sale variază mult, de la pacienți vârstnici, ale căror probleme se rezolvă prin dermatochirurgie, până la adolescenți, cu probleme de hiperseboree și acnee, mai ales în această perioadă a anului, în care și ei doresc să arate bine. „De obicei, pacienții vin la mine pentru un sfat, nu neapărat să-mi ceară o anumită procedură. Eu ascult și văd ce problemă are pacientul și abia apoi hotărâm împreună ce facem”.
     Cu toate că, de obicei, doamnele sunt cele care vin pentru intervenții de înfrumusețare, în ultima perioadă tot mai mulți bărbați apelează la aceste intervenții. Sebastian Pop lămurește acest aspect și explică: „În ultima perioadă, bărbații sunt un pic mai atenți cu ei, ceea ce nu se întâmpla în trecut în România. Ei își doresc acum mai multe lucruri, sunt mai curioși, se interesează de proceduri prin care pot să scape de aspectele care îi deranjează, cum ar fi pungile de sub ochi, ridurile fine sau vor chiar o toaletare facială. Toate acestea nu erau așa de țintite și vizate de pacienții de sex masculin”. Publicul principal îl constituie însă femeile.
     Având în vedere perioada sărbătorilor, ar putea exista oferte și în domeniul dermatologiei estetice – dar Sebastian Pop nu consideră necesare reducerile de preț în acest context. „De sărbători, eu îmi fac munca exact la fel ca în restul anului, deci nu prea văd sensul unor oferte.” În schimb, există cazuri în care un pacient primește cadou din partea familiei sau a prietenilor o intervenție. Uneori, aceste intervenții cadou vin chiar din partea medicului. „Sunt destul de dese cazurile în care un pacient primește o intervenție cadou. Se întâmplă adesea să fac chiar personal tratamente cadou, atunci când văd că cineva este serios și face cu înțelegere și cu rigurozitate ceea ce îi recomand eu, mai ales când văd că rezultatele sunt bune. Îmi place să văd un pacient mulțumit”.
     De multe ori, dorințele celor din jurul nostru ne influențează și pe noi. Există cazuri în care soțul sau partenerul unei paciente să-și dorească mai tare o intervenție decât și-ar dori-o aceasta. Modul în care medicul gestionează această problemă reprezintă o adevărată provocare. „Descurajez tipul acesta de tratamente. Am întâlnit astfel de situații destul de frecvent, dar eu le descurajez. Dacă după discuția cu pacientul îmi dau seama că nu este ceea ce-și dorește, nu îi fac tratamentul.”
     Se întâmplă adesea ca oamenii să apeleze la tratamente estetice pentru a da timpul înapoi. Nu puține sunt cazurile în care ne dorim ca intervențiile să ne poată readuce înfățișarea de acum cinci, zece sau chiar douăzeci de ani. Medicul spune că a întâlnit numeroase cazuri în care „un pacient vine cu o poză mai veche și își dorește să dea timpul înapoi”. În cazul în care se poate, toată lumea este fericită, însă nu trebuie să ne așteptăm la adevărate minuni. „Uneori, pacienții au așteptări prea mari, de aceea este extrem de importantă discuția de dinainte”.
     În ceea ce privește intervenția de labioplastie, în România această idee este mai greu de acceptat, fiind adesea un subiect tabu, pe care pacientele se feresc să-l discute. „În România, pacientele au o reticență mai mare să discute despre problemele din zona intimă, comparativ cu femeile din alte țări”. Cu toate astea, dr. Sebastian Pop spune că pacientele care au apelat la o astfel de intervenție sunt diferite, cel mai tânăr caz fiind al unei adolescente de 16 ani, iar cel mai în vârstă fiind cazul unei doamne de 67 de ani.

 

Fără intervenții făcute de neprofesioniști

 

     Niciodată nu este prea târziu pentru a te simți bine în pielea ta. Vârsta înaintată nu mai reprezintă un impediment în a te simți veșnic tânăr, iar uneori a și arăta, cu puțin ajutor din partea medicului estetician. Am stat de vorbă cu dr. Dana Jianu, specialist în chirurgie plastică și reparatorie, despre dorința pacienților de a-și învinge complexele și a arăta așa cum își doresc. Problema de care pacienții adesea se lovesc este aceea că, în momentul de față, în România, există foarte multe persoane nespecializate care fac intervenții de augmentare a buzelor, de diminuare a ridurilor, a pungilor de sub ochi și chiar de implanturi mamare. „Oamenii trebuie să știe că se supun unor numeroase riscuri dacă apelează la o persoană care nu este chirurg plastician sau buco-maxilo-facial, pentru că restul doctorilor nu au pregătirea necesară să schimbe trăsături umane.” Din această cauză, explică dr. Dana Jianu, astăzi asistăm la tot felul de accidente și incidente, cum ar fi necrozele sau chiar orbirea. Ea insistă asupra faptului că oamenii trebuie să cunoască medicii la care apelează pentru astfel de intervenții. Foarte grav este și faptul că numeroase saloane de cosmetică promit astfel de intervenții, prețul fiind de cele mai multe ori foarte tentant. „La fiecare colț de stradă, în București, există câte un salon de cosmetică sau un cabinet, nici nu știi ce autorizații are, care vinde buze sau pomeți măriți”. Nu trebuie să privim ușor aceste lucruri, deoarece până și o augmentare de buze poate să schimbe fizionomia sau să ducă la necroze ale țesuturilor și echimoze. „Vedem astăzi numeroși doctori care injectează acid hialuronic periorbital, ceea ce este greșit. Acidul hialuronic folosit în zona cearcănelor poate produce umflături de care pacientul nu va reuși să scape ușor sau nu va mai scăpa deloc”. Acidul hialuronic odată injectat va atrage apa în țesut.
     Dana Jianu atrage atenția asupra intervențiilor făcute de neprofesioniști, deoarece aceste acte medicale neautorizate încep să devină o problemă de sănătate publică. „Foarte mulți oameni cer intervenții și sunt și foarte mulți care oferă, dar, din păcate, aceștia nu sunt autorizați”.
     În ceea ce privește pacienții care își doresc intervenții estetice în perioada sărbătorilor, chirurgul plastician spune că numărul lor nu este foarte mare. În această perioadă, cer intervenții de obicei persoanele care vin acasă, în România, în concediu. „Turismul medical sau o chirurgie făcută printre picături este o problemă extrem de spinoasă, deoarece expune pacientul la complicații, pentru că ei își doresc atât intervențiile, cât și să se poată bucura de sărbători și uneori nu mai vin la consultațiile de după intervenție.” Pacienții care au ținut cure drastice de slăbire sau vin după o perioadă lungă de post se expun și ei numeroaselor complicații. „Organismul nu are voie să vină șocat sau stresat la o intervenție chirurgicală cu anestezie generală.”

 

Femeia nu este proprietatea nimănui

 

     De multe ori se întâmplă ca pacienții să-și dorească prea mult de la o intervenție estetică. Unii vor să imite personaje, alții probabil să se asemene persoanelor de la televizor, dar soluția cea mai indicată ar fi intervențiile care să imite realitatea. „Dacă noi, medicii, suntem avocații rezultatelor naturale și pacienții știu că doctorul X sau Y mizează pe rezultate naturale, atunci acei doctori vor avea acei pacienți.” Chiar dacă te poziționezi ca medic estetician care pune preț pe rezultatele naturale, este totuși dificil uneori să eviți contactul cu persoane dornice de intervenții mai „nenaturale”. „Dacă un pacient vine la mine și dorește trăsături ostentative, eu îi voi explica faptul că acestea nu sunt nici frumoase și nici sănătoase. Într-adevăr, am și eu paciente care își doresc augmentare de buze din nou și din nou și atunci trebuie să explic de fiecare dată că trebuie să facem pauză sau să amânăm până când trece timpul necesar unei alte intervenții.”
     Pacienții români apelează adesea la operațiile de plastie mamară (micșorare de sâni, ridicare sau augmentare), reconstrucție mamară după mastectomie, lipoaspirație, reîntinerire facială fără incizii, pe bază de transplant adipos, laser facial (resurfacing sau laser lipoliză), liftingul vampirului (PRP) (ultimele patru în urma unei intervenții cu anestezie generală). Pacienții mai apelează și la tratamentul definitiv al cearcănelor (care se realizează numai la persoane nefumătoare), rinoplastii, corectarea ridurilor cu toxină botulinică și cu acid hialuronic, tratamentul regenerativ al cicatricilor bazat pe grefe de țesut adipos. „Tratamentul cearcănelor este singurul tratament de corecție cu țesuturi proprii. Alt tratament al cearcănelor nu există, sau cel puțin nu există altul care să aibă efecte bune”, explică medicul.
     Dana Jianu consideră că o intervenție nu ar trebui să fie oferită drept cadou. Uneori se întâmplă chiar ca partenerul să dorească să ofere o astfel de intervenție partenerei care nu simte nevoia unor modificări corporale. „Femeia nu este proprietatea nimănui. S-a întâmplat să am în cabinet bărbați care își închipuie că au în proprietate o doamnă sau o domnișoară. Odată, un partener mi-a cerut să implantez partenerei niște proteze imense față de ce se potrivea pentru pacientă. Dar domnișoara nu scotea niciun cuvânt. Am observat că nu era de fapt dorința ei, așa că am refuzat cazul, dar sunt sigură că până la urmă bărbatul a găsit medicul care să facă intervenția.”
     Intervențiile estetice necesită în primul rând timp și bani din partea pacientului. Sumele necesare pentru intervențiile estetice nu sunt deloc de neglijat, ele variind în funcție de medicul și clinica la care apelezi. Chiar dacă, la o primă vedere, sumele par mari, faptul că apelăm la un specialist ne va feri de probleme pe viitor și în același timp efectul vizual va fi unul armonios, pe care ni-l dorim. Timpul de recuperare după intervenție variază de la zece zile la trei săptămâni.

 

Albirea dinților și moda bijuteriilor dentare

 

     Zâmbetul reprezintă, de asemenea, un element important al înfățișării noastre. Însă nu toți avem norocul unui zâmbet perfect, astfel că suntem adesea nevoiți să apelăm la medicii dentiști. Dr. Nicu Dobrescu ne-a vorbit despre tratamentele cosmetice ale dinților, mai exact despre intervenția de albire și fațetare. În această perioadă, în care pacienții se pregătesc pentru sărbători, ei fac tot posibilul să-și rezolve ultimele probleme dentare, de la carii și detartraj, până la tratamentele de albire. „Pacienții români optează adesea pentru detartraj, dar și pentru albirile dentare. Cele două fac parte din tratamentul estetic, fiindcă toți ne dorim dinți mai albi, mai frumoși, mai strălucitori, iar de sărbători aceste tratamente sunt prioritare.”
     Deși până acum nu le stătea în fire, în prezent, bărbații apelează adesea la mici trucuri de înfrumusețare, cel puțin în ceea ce privește partea dentară. „În ultima perioadă, numărul bărbaților care apelează la procedurile cosmetice dentare este din ce în ce mai mare, însă nu a întrecut încă numărul femeilor.” Cei care apelează în această perioadă la serviciile medicale dentare pot beneficia de reduceri de 20–30% la aceste tratamente.
     Chiar dacă pare banal, un tratament cum este cel de albire reușește adesea să-i dea pacientului încredere în sine, fiindcă un zâmbet frumos înseamnă automat și un chip frumos. „Când ai un zâmbet frumos, când poți să-i zâmbești mai larg interlocutorului, atunci imaginea ta este clar îmbunătățită.” Cu toții ne dorim ca intervențiile la care apelăm să fie rapid vizibile și cât mai puțin dureroase. În cazul albirii și perierii profesionale, efectele sunt vizibile imediat. Dr. Nicu Dobrescu a ținut să specifice că „tratamentele de albire nu afectează smalțul, fiindcă este vorba de un proces minim invaziv de curățare, realizat cu ajutorul unor geluri speciale și al unei lumini foarte puternice. Smalțul dentar nu este afectat în niciun fel de acest proces”. După un tratament de albire, dinții pot deveni ușor sensibili. „Această sensibilitate poate să dureze de la 12 până la 48 de ore, iar în acest interval pacientul este sfătuit să nu consume anumite alimente care ar putea să-i accentueze această durere”, spune Nicu Dobrescu.
     Pentru a obține un zâmbet alb este nevoie de o singură intervenție de albire, însă există și cazuri în care culoarea dinților pacientului este mai închisă, astfel că va fi necesară și o a doua intervenție. În mod normal, o albire se face la un interval de doi ani, iar în acest timp dinții nu-și schimbă culoarea într-atât de mult încât să fie vizibil.
     Acum câțiva ani, bijuteriile dentare erau extrem de căutate, românii dorindu-și orice artificiu pentru ca zâmbetul lor să iasă în evidență. „Acum bijuteriile dentare nu mai sunt așa de căutate, fiindcă se dorește un zâmbet cât mai natural. În plus, pentru a așeza o astfel de bijuterie pe dinte era necesar un adeziv care putea fi folosit și cu un demineralizant, iar în acel moment smalțul era ușor afectat de aceste substanțe”, explică medicul stomatolog. Mai mult, dacă după o perioadă de timp pacientul dorea îndepărtarea bijuteriei dentare, existau mari șanse să rămână urme pe dintele respectiv.
     După tratamentele de albire sau detartraj, pacientul nu are voie să consume cafea, vin roșu, sucuri acidulate sau alte alimente care ar putea păta dinții, pentru o perioadă de trei zile. Ulterior, pacienților le este recomandat să își clătească gura după consumarea alimentelor care ar putea duce la apariția petelor, eventual la schimbarea culorii.

 

Chirurgia bariatrică, doar pentru pacienții obezi?

 

     Numeroase doamne și destui domni sunt nemulțumiți de propria greutate. Fie că vorbim despre cazurile grave de obezitate, fie despre persoane cu o greutate cu 10–15 sau chiar 20 de kilograme în plus, această problemă ajunge să afecteze viețile celor supraponderali. Am stat de vorbă pe această temă cu dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală cu supraspecializare în chirurgia bariatrică. El ne-a spus că această intervenție este posibilă doar în cazul persoanelor care au un grad de obezitate și probleme cauzate de această afecțiune. Medicul afirmă că intervenția cea mai cerută este gastric sleeve, care în momentul de față este și la nivel mondial cel mai des efectuată. „Pacienții români preferă de mai bine de zece ani operația gastric sleeve, înțelegând poate mai devreme decât pacienți din alte țări că este cea mai potrivită operație din chirurgia bariatrică.” De cele mai multe ori, pacienții declară că efectuarea acestei intervenții ar fi fost „cea mai bună decizie din viața lor”.
     În ceea ce privește ideea de a face cadou o astfel de intervenție, dr. Rubin Munteanu povestește că a întâlnit și un astfel de caz. „S-a întâmplat să fiu sunat de fata unei paciente pe care am operat-o, spunându-mi că îi va face cadou mamei sale o consultație, iar ulterior o operație.” În urma intervenției, mai povestește medicul, pacienta – mama – s-a simțit excelent. Chiar dacă vorbim despre un cadou, pacientul trebuie neapărat să fie sigur că își dorește această intervenție, de aceea discuțiile cu medicul sunt foarte importante. „S-a întâmplat ca un pacient aflat pe masa de operație, înainte de intervenție, să-mi ceară câteva minute de gândire. I le-am oferit, iar după aproximativ 20 de minute, acesta s-a întors și operația a continuat.”
     Ca în cadrul oricărei intervenții, există și aici complicații care ar putea apărea. Chirurgul spune că proporția de complicații este însă mică, de doar 0,2% în cazul persoanelor fără diabet și de 0,8% la pacienții cu diabet. „De obicei, în aceste cazuri, pacienții au necesitat o reintervenție, iar această intervenție a fost fie pentru o hemoragie postoperatorie, fie pentru o fistulă.” Un alt lucru interesant este că pacienții care au avut complicații postoperatorii au declarat, la ani distanță, că „ar face-o din nou, chiar dacă ar fi să treacă prin aceleași complicații”.
     Un alt caz în care pacienții ar putea fi nevoiți să apeleze la o reintervenție este și acela în care, după o perioadă, încep să câștige din nou în greutate – „20% din pacienți se reîngrașă”.
     Dr. Rubin Munteanu spune că refuză să opereze vegetarieni, fiindcă „aceste persoane nu se alimentează corect. Omul este un animal omnivor, iar noi nu trebuie să schimbăm acest lucru”. Mai mult, el afirmă că riscurile pe care un pacient vegetarian riscă să le dezvolte postoperator sunt numeroase. La fel și în cazul persoanelor care au cu 10–20 de kilograme în plus. Există un risc crescut de devitaminizare, iar pe parcurs persoanele care nu sunt obeze au mari șanse să devină subponderale. Medicul spune că oamenii nu ar trebui să privească această intervenție doar ca pe o metodă rapidă de a slăbi.

 

Regimul trebuie păstrat toată viața

 

     În cadrul chirurgiei bariatrice, părerile și practicile medicilor rămân împărțite.Prof. dr. Cătălin Copăescu spune că în cazul persoanelor care apelează la această intervenție, păstrarea unei greutăți dorite necesită un regim echilibrat și sport. „Acest regim trebuie păstrat toată viața.” Pacienții care apelează la o intervenție bariatrică au de obicei un punct comun: încercări obositoare de a lupta cu kilogramele. „Da, am putea spune că sunt puține 10–15 kilograme, dar ele pot însemna foarte mult. Gândiți-vă la o tânără care are zece kilograme în plus și se luptă de cinci ani să le dea jos.” Uneori, chiar condiția profesională cere acest lucru – o anumită siluetă, o anumită înfățișare – însă nu acesta ar trebui să fie principalul motiv pentru care cineva ar trebui să apeleze la intervenție. „Pentru astfel de pacienți identificăm condiția care stă la baza unei astfel de tulburări.” În prima fază, se acceptă investigarea unui astfel de pacient și, dacă se identifică o afecțiune medicală ce poate fi corectată fără chirurgie, atunci se optează pentru ea. Sunt numeroși pacienți care, de stres și din dorința de a ajunge la o anumită siluetă, ajung să sufere de bulimie. După ce constată că au mâncat prea mult, își provoacă vărsături. Aceste persoane au de obicei nevoie de sprijinul mai multor specialiști, deoarece suferă de o afecțiune psihiatrică. „În cazul în care excludem prima variantă și identificăm faptul că arhitectura tubului digestiv este modificată, alterată sau dezavantajoasă pentru pacientul respectiv, atunci chirurgia poate fi o soluție”, explică profesorul Copăescu.
     Chirurgul specializat în bariatrie ne-a povestit despre un studiu realizat în America acum 25 de ani, în cadrul căruia au fost analizate mame care au născut, înainte și după intervenții chirurgicale bariatrice. „Înainte erau evident purtătoare ale unor afecțiuni metabolice, iar după intervenția chirurgicală au redevenit normale din punct de vedere metabolic. Ele născuseră copii macrosomi care au devenit adulți obezi, iar după intervenția chirurgicală, la a doua naștere au născut copii care erau normoponderali, eutrofici, cu o greutate normală la naștere și care, pe parcursul vieților lor, nu au devenit pacienți obezi.”
     Multe persoane care se luptă cu kilogramele în plus tind să apeleze la tot felul de mijloace pentru a scăpa de ele, astfel încât uneori se ajunge și la renumitele pastile de slăbit. Cătălin Copăescu este de părere că „pastilele de slăbit pe care le avem astăzi sunt substanțe care acționează punctual asupra unor secvențe ale cascadei fiziologice metabolice, iar efectele adverse par să fie destul de grave”. Mai mult, acesta adaugă că „în ultimii 20 de ani, pastilele care au fost introduse pe piață, treptat au fost și retrase”. Pentru perioade scurte de timp, cu supraveghere medicală, medicamentele de control al greutății sunt indicate, dar „cronic, după ureche, în urma sfaturilor din surse neverificate, fără monitorizare, clar nu”.
     Riscurile sunt mult mai ridicate în cazul persoanelor cu obezitate decât în cazul celor supraponderale. Persoanele obeze asociază adesea numeroase comorbidități, cum ar fi hipertensiune arterială și diabet. Și totuși, dacă dietele și sportul nu duc la rezultatul dorit, atunci o consultație poate fi soluția cea mai bună. În orice caz, chiar și în urma unei intervenții bariatrice, pacienții vor trebui să fie foarte atenți la stilul de viață, deoarece sunt predispuși să se reîngrașe, iar intervenția, banii și timpul alocat acesteia vor fi pierdute.
     Trăim într-o societate a modelelor, în care uneori cei din jur ne cataloghează frumoși sau urâți, în funcție de un tipar prestabilit de mass-media. Fie că acceptăm sau nu, nu toți avem șansa să ne naștem cu trăsăturile perfecte. Norocul nostru este că și pentru a rezolva aceste mici imperfecțiuni există medici la care putem apela. A te simți bine cu propria persoană contribuie în mod clar la menținerea unei stări psihice bune, și, conform celor mai noi definiții ale sănătății, la menținerea unui tonus bun.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe