Newsflash
Reportaje

Mobilizarea unei generații

de Cristina GHIOCA - mai 27 2022
Mobilizarea unei generații

Peste 800 de profesioniști din domeniul medical au participat, în perioada 12-14 mai, la cea de-a doua ediţie a Forumului Știinţific Naţional al Tinerilor Medici Oncologi. Au fost trei zile pline de emoţii, știinţă, dar și de bucuria revederii și socializării faţă în faţă, după doi ani de pandemie.

Dacă ar fi să caracterizăm Forumul Știinţific Naţional al Tinerilor Medici Oncologi (FSNTMO) într-o succesiune de cuvinte, acestea probabil că ar fi diversitate, solidaritate, entuziasm și... multă tinereţe. Peste 100 de tineri au susţinut lucrări la această ediţie a forumului, care s-a desfășurat atât fizic, în Poiana Brașov, cât și online.

Dr. Adelina Silvana Gheorghe, dr. Vlad Croitoru, conf. dr. Dana Stănculeanu, dr. Cristian Lungulescu, dr. Elena Adriana Dumitrescu
De la stânga la dreapta: dr. Adelina Silvana Gheorghe, dr. Vlad Croitoru, conf. dr. Dana Stănculeanu, dr. Cristian Lungulescu, dr. Elena Adriana Dumitrescu

        Programul știinţific a fost unul extrem de variat, sesiunile atingând subiecte utile tinerilor oncologi, de la cazuri clinice pe localizări oncologice la sesiuni de mentorat, abordarea burnoutului și protejarea de malpraxis. „Ediţia de anul acesta a depășit cu mult așteptările, poate. Societatea consideră că tinerii care arată iniţiativă trebuie sprijiniţi să se dezvolte, să își depășească limitele. Este foarte benefic pentru generaţia tânără să aibă frâu liber, însă nu oricum, ci prin construirea unui program consistent și coerent, gândit să aducă ceva în plus cu fiecare lucrare”, a punctat conf. abil. dr. Dana Stănculeanu, președintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România (SNOMR), sub egida căreia s-a desfășurat Forumul.

Dincolo de emoţii

        Tinerii specialiști din Oncologie și domeniile conexe și-au învins emoţiile și au susţinut în faţa colegilor lucrări originale tip case-reports și nu numai. Cei cu care am interacţionat la Poiana Brașov mi-au spus că au fost impresionaţi de diversitatea subiectelor prezentate, dar mai ales de sesiunile de discuţii pe baza unor cazuri clinice concrete, la care a participat un număr record de speakeri – 71.

        Pe marginea lor s-au ţesut discuţii interesante, experienţele împărtășite fiind considerate didactice și educative de cei mai mulţi dintre participanţii la FSNTMO. „Sesiunile de cazuri clinice moderate de un tânăr medic și un medic cu experienţă în domeniul respectiv au fost cele mai constructive din punctul meu de vedere. Astfel, într-un mediu primitor au fost pornite discuţii (...) din care cu toţii am avut multe de învăţat și care, cu siguranţă, au un impact asupra practicii noastre de zi cu zi”, ne-a mărturisit dr. Vlad Croitoru, de la Institutul Clinic Fundeni.

Dr. Vlad Croitoru
Dr. Vlad Croitoru

        „Subiectele legate de cercetarea translaţională, inteligenţa artificială și psihologie au fost cele mai interesante din punctul meu de vedere. Prezentările din cadrul acestor sesiuni mi-au oferit o altă perspectivă asupra practicii de zi cu zi și asupra progreselor pe care le-am putea face pentru a trata mai bine pacientul oncologic”, a adăugat dr. Vlad-Adrian Afrăsânie, de la Institutul Regional de Oncologie Iași.

Esenţiale în evoluţia profesională

        Chiar dacă sunt considerate ca având cel mai scăzut nivel de evidenţă, cazurile clinice reprezintă și prima linie de dovezi știinţifice, fiind extrem de utile tinerilor profesioniști din Sănătate. Prin intermediul lor, ei pot trage anumite învăţăminte, întrucât pot vedea situaţiile cu care se confruntă colegii lor din alte centre medicale, dar și terapiile abordate după, mi-a explicat dr. Adelina Silvana Gheorghe, medic rezident în anul V în specialitatea Oncologie medicală și doctorand la UMF „Carol Davila” din București, cu care am stat de vorbă într-o „pauză de știinţă”. „Cred că pentru medicii tineri este extrem de util să asiste la prezentări de cazuri clinice, care pot aduce un plus de cunoștinţe, mai ales în sfera patologiilor mai rar întâlnite sau a celor cu anumite particularităţi”, a punctat tânăra.

        Despre valoarea știinţifică a prezentărilor de caz mi-a vorbit și dr. Cristian Lungulescu, vicepreședintele SNOMR, care s-a arătat încântat de specificitatea temelor abordate în cadrul Forumului: „Cel mai mult mi-a plăcut abordarea «out of the box», prin prisma prezentărilor și temelor educaţionale, unde au fost discutate subiecte ce nu sunt atinse în cadrul altor conferinţe naţionale: malpraxis, tehnologie medicală, comunicare și burnout. În plus, ancorarea în realitatea noastră, prin prezentările de caz făcute în mod didactic, a fost exact echilibrul știinţific de care acest eveniment avea nevoie”.

Dr. Cristian Lungulescu
Dr. Cristian Lungulescu

În pas cu viitorul

        Una dintre premierele ediţiei de a anul acesta a Forumului Știinţific Naţional al Tinerilor Medici Oncologi a fost sesiunea dedicată inovaţiilor tehnologice în medicină, și ea foarte bine primită de participanţi. „Am fost impresionată de cum s-a concretizat sesiunea «Onco-Innovation Startup Hub», în a cărei organizare m-am implicat. Aceasta a vizat sinergia dintre tehnologie și medicină, în prima sesiune de acest gen din cadrul unui congres naţional știinţific de Oncologie”, ne-a mărturisit dr. Elena Adriana Dumitrescu, de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București. „Cred cu tărie că și în acest domeniu conex, la fel ca în medicină, secretul este cooperarea și mă bucur că a fost deschis acest drum, de awareness al necesităţii digitalizării medicale și de parteneriat pentru inovaţie”, a adăugat tânăra.

Dr. Adelina Silvana Gheorge
Dr. Adelina Silvana Gheorge

        La această sesiune au participat mai multe startupuri medicale (AiGIA Health, Mediately, Docviser, Oncochain, AIMinded, Synaptiq și Medinav), care au împărtășit detalii despre soluţiile inovatoare pe care le pun la dispoziţia  profesioniștilor din Sănătate.

Gânduri după trei zile de știinţă

        Dincolo de multă muncă, emoţii și știinţă, cea de-a doua ediţie a Forumului Știinţific Naţional al Tinerilor Medici Oncologi a reprezentat și o oportunitate pentru ca tinerii specialiști să se cunoască mai bine, să interacţioneze între ei, dar și cu colegii mai experimentaţi. Mai presus de toate însă, a fost și o bună ocazie pentru creionarea unor planuri pentru viitor.

„FSNTMO este un exemplu de mobilizare naţională a unei generaţii întregi, muncă în echipă, dorinţă de afirmare și perpetuare a unei «stări de spirit». După trei zile de lucrări știinţifice, am plecat spre București cu multe planuri (...), atât pe plan personal, cât și profesional. Am asistat la prezentări și am cunoscut colegi care m-au inspirat și motivat. Am plecat cu ideea că dacă muncești perseverent și rămâi motivat, devii garantat o versiune mai performantă a ta”, ne-a mărturisit dr. Adelina Silvana Gheorghe.

        „M-a impresionat și încântat unitatea tinerilor medici care au participat la organizarea evenimentului, entuziasmul tuturor, care a depășit barierele instituţionale și geografice și a făcut posibilă concretizarea acestei iniţiative frumoase, desigur, sub îndrumarea mentorilor noștri. După această ediţie, am plecat în gând cu ideea de unitate între generaţiile de medici tineri și seniori și cu convingerea că implicarea comună și susţinută este cheia spre dezvoltarea noastră profesională”, a punctat și dr. Elena Adriana Dumitrescu.

Dr. Elena Adriana Dumitrescu
Dr. Elena Adriana Dumitrescu

       Privind în urmă la cele trei zile ale Forumului și amintindu-mi de atmosfera caldă din sălile de conferinţă, dar și de forfota de pe holuri, îmi vin în minte cuvintele doctorului Vlad-Adrian Afrăsânie, care cred că au surprins perfect esenţa FSNTMO: „Cu acest congres mi-am adus aminte de ce îmi place atât de mult Oncologia. Exact ca și specialitatea pe care o profesăm, a fost un eveniment viu, dinamic și inteligent. Am văzut din nou că tinerii oncologi au un potenţial extraordinar, care este valorificat prin experienţa mentorilor”.

Un vis devenit realitate

Născut din dorinţa unor tineri pasionaţi de ceea ce fac de a facilita interacţiunea intercolegială și intergeneraţională, Forumul Știinţific Naţional al Tinerilor Medici Oncologi este un eveniment știinţific „aflat la început de drum”, dar cu șanse reale de a deveni un eveniment consacrat, o piatră de temelie în cariera tinerilor oncologi. Aceasta este, de altfel, și dorinţa organizatorilor. „Susţin foarte mult continuarea acestui Forum. Cred că este una dintre cele mai importante mișcări pentru noi, tinerii implicaţi în Oncologie. (...) Având în vedere că aceasta este abia a doua ediţie a Forumului, sperăm să continue tradiţia și să ajungem la ediţia 100, 120 (râde) și să se bucure cât mai multă lume de întâlnirile acestea”, ne-a declarat dr. Daniel Sur, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

        Ideea organizării unui astfel de eveniment s-a născut în urma unor discuţii cu mai mulţi colegi români, care s-au cunoscut la stagiile de specializare din străinătate, spune el: „Ideea i-a aparţinut colegului meu Cristian Lungulescu din multele discuţii pe care le-am avut. Noi ne-am cunoscut la Oxford, nu ne știam din ţară. De altfel, cu majoritatea colegilor ne-am cunoscut în străinătate, ceea ce nu e un lucru normal, dacă stăm să ne gândim. Practic, ideea nu e nouă, nu am inventat-o noi, ci am vrut să facem și în România”.

Dr. Daniel Sur
Dr. Daniel Sur

Concretizarea unui plan ambiţios

        Pentru dr. Radu Vidra, de la Institutul Regional de Gastroenterologie - Hepatologie „Octavian Fodor”, Cluj-Napoca, FSNTMO reprezintă concretizarea unui proiect ambiţios la care visa și căruia încerca să-i dea viaţă încă din 2014. „Finalmente, asistăm la coagularea unei comunităţi ambiţioase de tineri oncologi!”, spune el.

        La fel de bucuroasă de materializarea unui astfel de eveniment s-a arătat și dr. Adelina Silvana Gheorghe, care ne-a împărtășit viziunea sa în ceea ce privește viitorul Forumului: „Sunt extrem de încântată de materializarea ideii unui forum al tinerilor oncologi. (...) Nu poate exista un forum al tinerilor fără ajutorul celor care ne susţin și ne formează. (...) Pe viitor, aș vrea să beneficiem de aceeași îndrumare de până acum, să atragem cât mai mulţi participanţi la manifestarea noastră. Îmi doresc să creștem ca o generaţie unită, în ciuda diferenţelor geografice și culturale dintre noi”.

        Despre dorinţa de a atrage cât mai mulţi participanţi la următoarea ediţie a Forumului, chiar din specialităţi variate, a vorbit și dr. Elena Adriana Dumitrescu: „Anul viitor avem în plan implicarea și altor societăţi conexe de tineri medici, să cuprindem aria vastă de specialităţi medicale care sunt implicate în abordarea pacientului oncologic. De asemenea, ne dorim și o mai intensă implicare a tinerilor medici de peste hotare, să punem bazele unor alianţe care ne vor ajuta pe toţi în dezvoltarea noastră
profesională”.

        O idee similară a transmis și dr. Cristian Lungulescu: „Mi-aș dori ca la următoarea ediţie să avem o abordare tocmai în direcţia de networking știinţific, prin invitarea celorlalte societăţi profesionale medicale să participe cu medici tineri, care să se implice și în organizare”.

      În încheiere, am luat din nou „pulsul” mentorilor, prin vocea conf. abil. dr. Dana Stănculeanu, pe care am rugat-o să ne creioneze o imagine a celei de-a doua ediţii a Forumului Știinţific Naţional al Tinerilor Medici Oncologi. „Viitorul tinerilor oncologi sună bine! Calitatea știinţifică și organizatorică a Forumului a depășit-o pe cea de anul trecut, demonstrând încă o dată puterea tinerilor de a conlucra, de a (se) dezvolta și de a se susţine între ei. Este necesar ca aceștia să-și exprime părerile, să-și susţină ideile și să lupte pentru idealurile lor, desigur, sub îndrumarea și susţinerea medicilor seniori. Rolul generaţiei mele este, de acum, de a preda ștafeta celor tineri și de a o face cât mai bine”, a conchis președintele SNOMR.

FSNTMO a fost creditat de Colegiul Medicilor din România cu 18 credite EMC.

Practica din spital este foarte importantă, însă activitatea academică te ajută să devii desăvârșit. (Conf. abil. dr. Dana Stănculeanu)

Viața de medic rezident poate însemna mai mult decât munca de la spital, scris foi și făcut externări. (Dr. Adelina Silvana Gheorghe)

Dacă noi nu ne cunoaștem între noi, cum să-i cunoaștem pe cei din străinătate?! Acesta ar fi un mic pas. Să schimbăm idei, să avem idei de colaborare cu cei din toate centrele. Lupta noastră e împotriva cancerului. Nu trebuie să fie concurență între noi. (Dr. Daniel Sur)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe