Newsflash
Reportaje

În familia Savu, profesia și pasiunea merg mână-n mână

de L. Budin - oct. 1 2021
În familia Savu, profesia și pasiunea merg mână-n mână

Soţii Laura și Horaţiu Savu sunt medici stomatologi, împart același cabinet privat în Cluj-Napoca și, lucru extraordinar, au devenit cunoscuţi și pentru pasiunea dedicată sportului cu motor.

Pentru dr. Savu și soţia lui, pasiunea pentru sporturile cu motor a început din copilărie. Iar îndemânarea și disciplina dobândite atunci le-au fost de folos și mai târziu, în viaţa profesională. „Eu am făcut ciclism de performanţă și mi s-a părut un pas firesc să trec de la două la patru roţi”, spune Horaţiu Savu.

3familia-savu

„Am debutat pe mașina familiei, o Dacie care n-a mai ajuns la fier vechi. Am transformat-o cu niște prieteni, în sensul că n-a mai rămas din autoturismul original decât caroseria, și așa am ajuns la Campionatul Naţional de Raliuri”, afirmă acesta.

Din 1993 și până acum, Horaţiu Savu a devenit un pilot experimentat, iar asta îl ajută și când îmbracă halatul de dentist: „Stomatologia se aseamănă foarte mult cu motorsportul, fiindcă amândouă sunt niște îndeletniciri eminamente tehnice. E o chestiune de manualitate, până la urmă, de sclipire de moment. Iar faptul că eu și soţia avem cabinetul nostru privat ne dă libertatea de a ne organiza, în așa fel încât să putem efectua amândouă activităţile fără nicio problemă și să ne pliem pe
programul tuturor”.

Pacienţii sunt înţelegători și știu care e pasiunea extraprofesională a soţilor Savu: „După 27 de ani de activitate, cam toată lumea a auzit de hobby-ul nostru”.

Iniţiatori de competiţii

În Cluj, dar nu numai, soţii Savu sunt cunoscuţi drept organizatori ai unor competiţii cu renume și cu impact asupra comunităţilor locale. În anul 1999, Horaţiu Savu a înfiinţat Clubul Sportiv Savu Racing, sub stindardul căruia s-a ţinut, între 2003 și 2011, Raliul Clujului. Cursa automobilistică a fost etapă în Campionatul Naţional de Raliuri al României, ediţi­ile 2009 și 2011, figurând și în calendarul FIA (Federaţia Internaţională de Automobilism).

După o pauză, competiţia s-a reluat în 2021, propunându-și același ţel: să fie o rampă de lansare a municipiului Cluj-Napoca și a judeţului Cluj pe scena Campionatului European de Raliuri, cu promovarea patrimoniului cultural și sportiv.

La rândul său, Laura Savu este fondatoarea unui concurs fără pereche: unul dedicat exclusiv femeilor. „E un trend acum, la nivelul Federaţiei Internaţionale, de a promova femeile în motorsport. Însă un miniraliu de acest gen, în care vin antreprenoare cu autoturismele proprii și nu doar că-și testează limitele într-un cadru organizat, ci și desfășoară activităţi de networking, asta e ceva unic”, explică Horaţiu Savu.

La finalul Women Rally se organizează de obicei un dineu în cadrul căruia se strâng bani pentru diverse cauze umanitare. „În primul an am avut peste 700 de copii din zonele rurale, care au primit periuţe și paste de dinţi”, adaugă acesta.

Implicare și seriozitate

Laura Savu a făcut și ea sport de performanţă în copilărie – karting, mai precis. Viaţa alături de soţul ei a învăţat-o să armonizeze toate faţetele care îi alcătuiesc existenţa.

„Eu zic că reușesc, cu brio, să le rezolv pe toate: și la cabinet, și cu copiii, și cu organizarea Women Rally, și cu viaţa personală, până la urmă. Totul e posibil dacă ești bine organizat și atâta timp cât faci lucrurile din pasiune”, spune aceasta.

Legătura dintre partea medicală și cea automobilistică este, pentru ea, evidentă: „Ambele sunt domenii care presupun implicare și seriozitate”.
Admite că e nevoită deseori să-și sacrifice timpul liber și concediile, însă satisfacţiile compensează totul: „La Women Rally, atâta timp cât toată lumea se declară mulţumită de organizare, de concept, și eu sunt mulţumită. Până la urmă, cu asta mă hrănesc”.

raliu-cj1

Pandemia a venit cu provocări suplimentare, care au fost surmontate cu brio. Raliul femeilor de succes a reunit, anul trecut, 80 de competitoare din 17 judeţe, iar anul acesta au avut loc deja, la Timișoara și la București, două dintre cele trei etape programate.

„Îmi propun să creștem numărul de etape, la nivel naţional și internaţio­nal”, punctează Laura Savu. Și mai are o dorinţă: „În privinţa performanţelor copiilor mei, îmi doresc să văd cât de departe se poate ajunge”.

Pentru viitorul copiilor

Cum așchia nu sare departe de trunchi, cei doi băieţi ai familiei, unul în vârstă de 13 ani, celălalt de 10, sunt campioni naţionali la karting, fiecare la categoria lui. Acum sunt colegi și pleacă din ţară, de câteva ori pe an, pentru a participa la competiţii în Italia. Practic, acolo se cern viitoarele talente și potenţialii candidaţi pentru formulele superioare.

Soţii Savu investesc tot ce au în vi­itorul copiilor, kartingul fiind un sport dificil, cu speranţa că băieţii vor fi remarcaţi de un impresar și încurajaţi să facă performanţă mai departe.

„În sportul automobilistic, fiecare zecime de secundă se câștigă investind bani”, spune Horaţiu Savu. „Odată ce ai ajuns la un nivel de pilotaj acceptabil, toate departajările între concurenţi se fac în funcţie de bugetul investit. Iar sportul cel mai scump este kartingul, unde bătălia e și mai crâncenă. Sunt concursuri unde 120 de copii sunt despărţiţi doar de o jumătate de secundă. Vă daţi seama că, din momentul în care ai pornit kartul, ies euro pe eșapament”, completează dr. Savu.

Planuri ambiţioase

Horaţiu Savu nu încetează să-și facă planuri legate de automobilismul pe care-l îndrăgește atât de mult. Planuri menite să le inoculeze și altora morbul pasiunii și să-i încurajeze să facă performanţă.

„Suntem singura familie din România, și cred că din lume, care practică acest sport la toate genurile și la toate vârstele. Am organizat și organizăm concursuri pentru adulţi, pentru copii, pentru bărbaţi, pentru femei – și ne gândim, de ce nu, să facem concursuri și pentru familii”, spune el.

Clubul Savu Racing a organizat un Kids Karting Experience, în urmă cu doi ani, iar soţii Savu au un scop precis: „Am dori să organizăm o tabără cu niște karturi electrice, pe care vrem să le implementăm în Cluj-Napoca. Dorim să atragem copiii să participe la astfel de activităţi”.

Dar visurile nu se opresc aici: „Mi-aș dori să ajungem cu Raliul Clujului în Campionatul European, să ne vedem copiii la monoposturi, să creștem numărul de etape la Women Rally – și, în adâncul sufletului meu, aș vrea să ajung să mă mai dau o dată cu mașina de curse”, spune stomatologul.

Citește și: Hobby-urile, între plăcere și necesitate


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe