Newsflash
Reportaje

Faţă în faţă cu Ebola: un centru de îngrijire de urgenţă din Sierra Leone

de Anja WOLZ - sept. 26 2014
Faţă în faţă cu Ebola: un centru de îngrijire de urgenţă din Sierra Leone
La şase dimineaţa, echipa noastră medicală a ajuns la centrul pentru managementul cazurilor de Ebola din districtul Kailahun, Sierra Leone, pentru a lua mostre de sânge. La centrul nostru de 80 de paturi, aflat în apropierea graniţelor cu Liberia şi Guineea, opt pacienţi noi au fost internaţi ieri, nouă trebuie să repete testul la 72 de ore de la debutul simptomelor, iar unii speră să fie externaţi astăzi. Cel puţin 18 mostre de sânge trebuie prelevate. Centrul găzduieşte în prezent un total de 64 de pacienţi, iar patru dintre ei sunt copii cu vârste mai mici de cinci ani. Azi am văzut deja murind doi pacienţi.
Sunt aici de şapte săptămâni, lucrez ca asistentă medicală şi coordonator al urgenţelor în cadrul acţiunii MSF în epidemia de Ebola. Astăzi avem noroc: plouă, aşa că nu va fi prea cald în echipamentul personal de protecţie (EPP) pe care trebuie să îl purtăm. Controlăm cine pătrunde în aria de izolare, cât de des şi pentru cât timp. Nimeni nu ar trebui să poarte EPP mai mult de 40 de minute, devine insuportabil după această durată, dar e destul de uşor să pierzi noţiunea timpului, aşa că trebuie să ne monitorizăm colegii. Procesul începe în vestiar, aici durează aproximativ cinci minute să te echipezi. Există o persoană responsabilă doar cu asta: să se asigure că purtăm corect echipamentul, că niciun milimetru de piele nu rămâne expus. În caz că un strat va fi perforat în mod accidental, purtăm două perechi de mănuşi, două măşti şi un şorţ greu deasupra salopetei care ne acoperă tot corpul. Când părăsim zona de izolare, suntem pulverizaţi cu soluţie clorinată şi ne dezechipăm, strat cu strat. O parte din echipament – ochelarii, şorţul, cizmele, mănuşile groase – poate fi sterilizat şi refolosit. Restul – salopeta, masca şi piesa care acoperă capul – este ars.
Centrul are două secţiuni: zona de risc scăzut, unde sunt farmacia, vestiarele, spălătoria, laboratorul, punctele de clorinare a apei, zonele de întâlnire ale personalului medical, respectiv zona de risc înalt (sau de izolare) unde sunt internaţi pacienţii şi unde personalul trebuie să poarte EPP. Echipele noastre medicale şi  de curăţenie pătrund în zona de înalt risc cu un scop precis: să verifice semnele vitale ale pacienţilor, să administreze medicaţie, să servească mesele şi să cureţe cele 10 corturi. De asemenea, există echipe care ajută pacienţii să se instaleze, îi pregătesc pentru externare sau dezinfectează şi evacuează cadavrele.
Toţi cei care lucrează în zona de izolare trebuie să urmărească protocoalele şi procedurile cu maximă exactitate. Folosim un sistem al camarazilor de arme: suntem responsabili pentru noi înşine, dar, în acelaşi timp, ne punem vieţile în mâinile colegilor. Orice greşeală ar putea fi fatală. Zona de izolare este împărţită în corturi separate pentru cazurile confirmate, probabile şi suspecte de infecţie virală cu Ebola. Cazurile suspecte sunt definite de: febră şi trei sau mai multe simptome ale bolii; cazurile probabile, de prezenţa simptomelor, la care se adaugă contactul cu o persoană infectată sau cadavrul unei persoane care a murit din cauza afecţiunii. Există o distincţie clară între corturile pentru aceste categorii de pacienţi, care primesc, la rândul lor, instrucţiuni pentru minimizarea riscului intercontaminării, de exemplu, spălarea mâinilor sau interzicerea atingerii lucrurilor altor pacienţi. Din acelaşi motiv, personalul medical se deplasează într-un circuit strict, mergând de la cazurile suspecte la cele probabile, apoi la cele confirmate.
Zona de izolare mai cuprinde un spaţiu pentru deşeuri, spălătorie, latrine, duşuri şi morga. Personalul medical lucrează în trei ture pe zi, asigurând permanenţa, dar totul este organizat astfel încât să fie minimizat timpul petrecut în zona de risc înalt. De fapt, centrul e cel mai sigur loc în care poţi fi în timpul epidemiei de Ebola, pentru că ştim că pacienţii au infecţia, aşa că luăm toate măsurile de protecţie necesare.
În corturile cu cazuri suspecte, cei mai mulţi pacienţi sunt în stare destul de bună, dar în zona de cazuri probabile este cu totul altă poveste. Pacienţii de-aici suferă de febră, anorexie, durere – simptome care ar putea indica şi malaria. În laboratorul din cadrul centrului, un test de reacţie de polimerizare în lanţ poate determina dacă un pacient are Ebola, rezultatele fiind furnizate fie în aceeaşi zi, fie în ziua următoare. Când avem rezultatele, fie mutăm pacientul în zona cazurilor confirmate, fie îl externăm. Ştiind ce înseamnă mutarea lor în aceste corturi, pacienţii sunt, în mod firesc, înspăimântaţi. Avem un psiholog, un consilier şi persoane responsabile de promovarea sănătăţii, care ajută şi sprijină pacienţii, dar sunt depăşiţi numeric.
Tratamentul standard pentru Ebola este limitat la îngrijirea de susţinere: hidratarea, menţinerea saturaţiei normale în oxigen, precum şi a presiunii sângelui în limite normale, oferirea unei nutriţii de calitate, şi tratarea cu antibiotice a complicaţiilor infecţioase. Îngrijirea de susţinere îi poate ajuta pe pacienţi să trăiască mai mult, iar acel timp câştigat poate fi lucrul de care sistemul lor imun are nevoie pentru a începe să lupte cu virusul.
Mai există şi un cort pentru pacienţii aflaţi în cea mai gravă stare. Încerc să petrec mai mult timp acolo decât în alte corturi, fie şi numai pentru a ţine pacienţii de mână, pentru a le administra analgezice sau pentru a rămâne puţin pe marginea patului lor, astfel încât ei să ştie că nu sunt singuri. Dar a petrece mai mult timp undeva este întotdeauna dificil: sunt atât de mult pacienţi care aşteaptă ajutorul tău.
Copiii sunt cei care mă neliniştesc cel mai mult. În corturile cu cazuri confirmate, am îngrijit un băiat de şase ani şi pe sora lui de trei ani. Părinţii şi bunica lor au murit din cauza virusului Ebola. O moaşă din satul lor i-a luat în grijă, dar apoi au început să manifeste simptome specifice Ebola şi au fost trimişi la noi. Din păcate, au venit prea târziu. Când băieţelul a murit, am încercat să o consolăm pe sora lui, dar din cauza echipamentului de protecţie ne era dificil să o atingem, să o îmbrăţişăm, chiar şi să vorbim cu ea. A murit în ziua următoare. Moaşa care avusese grijă de ei a ajuns şi ea la noi la centru, nici ea nu a supravieţuit. Un alt pacient mi-a spus că nu îşi aminteşte câţi membri ai familiei sale au murit – crede că 13. Tot ceea ce ştie este că acum e singur.
Pentru îngrijitori, o frustrare tristă este generată de faptul că pacienţii ajung prea târziu la noi şi că mulţi oameni bolnavi se ascund, temându-se de efectele unui diagnostic cu această boală stigmatizantă. Deşi lucrătorii din domeniul sanitar ai comunităţii au fost instruiţi, unii dintre ei nu identifică încă Ebola.
Dar uneori avem noroc. Azi am externat patru pacienţi care au supravieţuit infecţiei cu Ebola. Criteriile de externare sunt o analiză de sânge cu rezultat negativ şi trei zile fără simptome. Oamenii care îşi revin după o infecţie cu Ebola sunt imuni la tulpina virusului care i-a infectat. Externarea unui pacient este cel mai fericit moment al nostru. Ne strângem afară, aplaudăm şi dansăm, e o sărbătorire care ne ajută să mergem mai departe. Iar motivarea este foarte importantă, azi am făcut alte opt internări.
Uneori, pacienţii noi ajung câte opt într-o ambulanţă, cazuri suspecte şi probabile laolaltă. Le-am dat şoferilor de ambulanţă echipamente de protecţie pentru a le oferi pacienţilor, dar sunt prea speriaţi ca să se apropie de ei, pentru a le înmâna.
Într-o zi, un ofiţer de supraveghere al ministerului sănătăţii a fost internat în centru. Era unul dintre puţinii oameni care veniseră din Freetown, capitala ţării, pentru a-i ajuta pe oamenii din Kailahun, alăturându-se echipei de supraveghere care evalua noii pacienţi şi decesele. Mi-a povestit că a venit pentru că oamenii de-aici reprezentau comunitatea lui, prietenii, colegii săi. Am râs împreună, ne-am plâns unul altuia, apoi a fost internat în centrul de tratament şi, mai târziu, a murit, din păcate.
De luni de zile, epidemia de Ebola a scăpat de sub control, dar comunitatea internaţională a avut o reacţie mult întârziată. Toate organizaţiile au propriile limite, iar aici, în Kailahun, limitele MSF ţin de managementul cazurilor. Răspunsul internaţional actual la epidemia de Ebola rămâne periculos de nepotrivit. Săptămâna trecută au fost identificate 250 de persoane care intraseră în contact cu persoane infectate, dar ţinând cont de numărul cazurilor confirmate, cifra ar fi trebuit să se apropie de 1.500. Sistemul de alertă – prin care o echipă de investigaţie (şi, dacă este necesar, o ambulanţă) este trimisă într-un sat în care un caz suspect este raportat – nu funcţionează cum ar trebui, iar ministerul sănătăţii are numai patru ambulanţe într-un district cu aproape 470.000 de oameni. Echipele noastre de promovare a sănătăţii încă ajung în sate în care niciun alt furnizor de servicii medicale nu a mai ajuns. În fiecare zi, în comunitate apar decese mai mult ca sigur cauzate de Ebola, dar care nu sunt numărate de ministerul sănătăţii, pentru că nu a fost confirmată cauza morţii prin teste de laborator. Sistemul de supraveghere epidemiologică este non-funcţional. Trebuie să definim lanţurile de transmitere a infecţiei, pentru a le întrerupe, dar ne lipsesc date-cheie.
Timpul pe care l-am petrecut în Kailahun a fost dezamăgitor şi frustrant, pentru că ştiu din epidemiile trecute de ce am avea nevoie pentru a o controla pe aceasta. Nicio organizaţie nu are, de una singură, capacitatea de a gestiona toţi factorii care trebuie gestionaţi pentru a opri epidemia. Şi alte organizaţii trebuie să atace această epidemie din toate unghiurile. Dar răspunsul a fost prea lent. Avem nevoie de oameni activi, buni pe teren. Trebuie să fim cu un pas înaintea epidemiei, dar acum suntem cu cinci paşi în urmă.

 

După Wolz A. Face to Face with Ebola – An Emergency Care Center in Sierra Leone. N Engl J Med. 2014 Aug 27. Copyright © 2014 Massachusetts Medical Society. Retipărit cu permisiune. Traducere din limba engleză de Alexandra Nistoroiu

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe