Newsflash
Reportaje

Experimente umane cu Antiblastic L, cu voie de la Împărăţie

de Dr. Mihail MIHAILIDE - iul. 4 2014
Experimente umane cu Antiblastic L, cu voie de la Împărăţie

   Fiul poporului privea îngândurat spre Calea Victoriei stând în picioare la câţiva paşi în spatele ferestrelor uriaşei încăperi a biroului său. Pornite ca dintr-un proiector uriaş, raze piezişe ale unui soare de toamnă înviorau roşul îmbătrânit al bisericii de peste drum. Băieţii cu ochi albaştri înşiraţi ca mărgelele pe aţă pe ambele trotuare, care păziseră până în urmă cu numai câteva minute traseul din Primăverii până la sediul CC, începuseră să se retragă discret, lăsând în loc miliţieni şi câţiva gradaţi ai Securităţii. În Piaţa Palatului1, pietonii, care asistaseră la sosirea secretarului general şi a convoiului de maşini însoţitoare, îşi reluară parcursul, având grijă să nu traverseze spre impozanta clădire unde accesul era în permanenţă interzis. Ceauşescu se întreba dacă fusese o decizie înţeleaptă aceea de a-l fi schimbat cu o zi înainte pe Corneliu Mănescu2 din funcţia de ministru de externe. Oficial, măsura de permanentă rotire a cadrelor era o hotărâre a plenarei din aprilie 1972. Or, acum era sfârşit de octombrie, trecuseră şase luni şi modificarea n-ar fi trebuit să pară intempestivă. În realitate, insistenţele Elenei, care nu putea să o înghită pe Dana Mănescu, deveniseră de nesuportat. Doamna Mănescu, frumoasă şi bine îmbrăcată, o eclipsa. (– Ce vor comenta totuşi reprezentanţele străine că, în locul fostului ambasador şi preşedinte al uneia dintre sesiunile ONU, am numit un gazetar, pe insipidul Macovescu?) Ceauşescu, invidios pe Dej pentru „Declaraţia din aprilie 1964“, devenise interesat de imaginea sa internaţională, pe care dorea să şi-o menţină şi îmbunătăţească, mai ales după figura de „rebel comunist“ dobândită în august 1968, în legătură cu evenimentele de la Praga. Emilia Macovescu se îmbrăca sobru şi respecta indicaţiile trimise pe bileţele de la Cabinetul 2: în vizite oficiale, fără părul strâns în coc, fără ruj şi unghii vopsite! (– Şi mai e şi Maurer3, care nu vrea industrie grea, ci bunuri de larg consum. Zice s-o las mai moale cu industrializarea accelerată. Încet, încet, va trebui să-l rotez şi pe acesta. Îi ajung cinci mandate de premier... Lasă obrăznicia că el ar fi ucis ursul din Covasna şi nu eu!)

 

Dosarul „contaminat“

 

   Cu aceste gânduri, Nicolae Ceauşescu se îndreptă spre masa de lucru pe care adăsta un vraf de dosare. Deschise pe primul dintre ele şi, pe măsură ce-i răsfoia paginile, se încrunta şi le întorcea abia apucându-le cu vârful degetelor. Înainte chiar de a termina de citit, îşi sună furios şeful de cabinet:
   – Adu-mi a-alcool imediat!
   Şi când acesta aduse sticla de spirt şi îi turnă să se spele pe mâini (ambii soţi aveau o spaimă morbidă de microbi şi de aceea, mai ales după fiecare strângere de mână, se dezinfectau) întrebă, vădit supărat:
   – Ce e cu do-dosarul ăsta de ca-cancer?! Ce, nu ezistă pentru asta Ministerul Sănătăţii, nu l-am pus noi acolo pe tovarăşul Burghelea4? Secretarul general al partidului trebe să le facă treaba?!
   Văzându-l că îşi ieşise din fire, Constantin Manea5 încercă să tragă de timp înainte de a-i răspunde, adunând materialul de pe masă şi ştergând locul unde dosarul fusese aşezat. Apoi, spuse:
   – Îmi permiteţi să raportez? E vorba de un medic, Mihai Leontopol, care zice că a descoperit leacul cancerului. Am scris totul în referat. A insistat tovarăşul Adrian Păunescu, de la „Flacăra“, ca materialul să ajungă la dumneavoastră, iar Tovarăşa n-a spus nu. Deşi medicamentul doctorului Leontopol ar avea rezultate încurajatoare, i se pun beţe în roate de către dr. Ion Bârzu6 de la „Cantacuzino“ şi chiar de dr. Costăchel7. Medicamentul său – scrie petentul – e cunoscut şi în Belgia, unde e folosit în tratarea unor bolnavi.
   Şeful de cabinet, ţinând pagina cu sinteza „materialului“ la o anumită distanţă de Ceauşescu, dar de la care acesta să poată citi, îi indică paragraful final: „Scriitorul şi publicistul Julien Weverbergh8, editorul tovarăşului Nicolae Ceauşescu în limba neerlandeză, cunoaşte acest caz şi s-ar putea să-l ridice în timpul vizitei pe care o faceţi în Belgia“. Într-adevăr, în calitatea sa (şi) de preşedinte al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, împreună cu soţia sa, proaspăt devenită membru al Comitetului Central al PCR, urma ca între 24 şi 27 octombrie să fie oaspetele reginei Fabiola şi al regelui Baudouin I. Convingându-se că referatul provine din propriul său secretariat şi că deci hârtia nu era „contaminată“, Ceauşescu, după ce îşi fluturase mâinile ca să se evapore excesul de spirt, apucă stiloul şi scrise nervos rezoluţia pe marginea dactilogramei respective: „Tov. Drăgănescu (subliniat). Rog să se analizeze cele semnalate“. Şi iscăli. (fig. 1)

 

Acuzată: invidia medicorum

 

   În scrisoarea de patru pagini bătute la maşină, doctorul Leontopol Ion Mihai, din str. Precupeţii Vechi nr. 14, sectorul 2, îi aducea la cunoştinţă stimatului tovarăş secretar general faptul că, în urma unor observaţii de laborator, a reuşit să creeze „un medicament original“ pe care l-a folosit şi îl foloseşte în tratarea bolnavilor de cancer. Efectele noului produs sunt superioare celor ale medicamentelor utilizate până în atunci pe plan mondial. De asemenea, experienţele efectuate pe animale la Fabrica de medicamente Biofarm din Bucureşti au demonstrat lipsa totală de toxicitate a acestuia. Deşi în repetate rânduri solicitase forurilor competente aprobarea verificării medicamentului, abia la ultima cerere „după ani de experimentare personală, cu rezultate pozitive din punct de vedere clinic şi bioptic (sic), pe bolnavi din ţară şi străinătate“ (!), i s-a aprobat un experiment în Clinica de Radiologie a Spitalului „Dr. Cantacuzino“, condusă de prof. dr. Ion Bârzu. Dar poziţia acestuia a fost de la început echivocă şi „uşor interesată“ (puţin?, n.n.), cu timpul devenind total ostilă, astfel încât din numeroşii bolnavi internaţi – care erau trimişi special pentru a intra în tratamentul „Leontopol“ –, în ultimele patru luni, prof. Bârzu i-a încredinţat doar unul. Ba, mai mult, se plânge Leontopol, Bârzu proferează la adresa sa injurii, afirmând că totul este o şarlatanie, o escrocherie. I s-a sustras agenda cu însemnări în legătură cu numele şi adresele bolnavilor şi cu rezultatele privind controalele periodice făcute acestora. De o lună şi jumătate nu mai primeşte salariul, stând degeaba în secţia de spital care se crease anume pentru experimentul său. Totuşi, nu a cedat acestor presiuni şi a fost în audienţă la tov. prof. dr. Burghele, actualul ministru al Fig. 2 – Paragraf final din scrisoarea lui Leontopol adresată lui Nicolae Ceauşescusănătăţii, „căruia i-am prezentat la cerere zece dosare cu cazuri diferite de cancer cu rezultate pozitive de necontestat în urma tratamentului aplicat de mine, dar de la care până în prezent nu am primit încă nici un răspuns“. Invocă numele publicistului belgian Weverbergh („editorul lucrărilor dumneavoastră“), pe cel al unui prof. dr. Maisin, cancerolog, şi dr. Lionel Van Landegem, toţi la curent cu rezultatele bune obţinute cu medicamentul său administrat unor cetăţeni belgieni, cărora le expediază dozele în mod periodic „cu ştiinţa organelor de securitate“. A fost invitat în Belgia de [H.] Maisin şi Van Landegem, iar „Ministerului Sănătăţii i s-a propus o colaborare belgo-română sub conducerea mea, cu investiţie belgiană, propunere care a rămas fără rezultat şi de care are cunoştinţă Julien Weverbergh“. Prin aceste piedici şi refuz de colaborare este afectat, plusează Leontopol, prestigiul României şi se pierde un venit în valută pentru ţară. Memoriile sale îndreptate către diferite foruri au ajuns până la urmă tot la Ministerul Sănătăţii, rămânând fără vreun răspuns (fig. 2).
   Tovarăşul Mihai Drăgănescu, pe atunci consilier la Comitetul Central, inginer, profesor la Institutul Politehnic, director general al Institutului de Cercetare în Informatică, se grăbi să dea curs indicaţiei secretarului general, dar, părându-i-se logic, îndreptă memoriul (tot) către Ministerul Sănătăţii. Cerea tovarăşilor de acolo constituirea imediată a unei comisii şi un răspuns fără echivoc, pe baza constatărilor specialiştilor, în legătură cu „medicamentul“.

 

„Antiblastic L – ineficace, chiar primejdios“

 

   La 8 noiembrie 1972, de la cabinetul ministrului sănătăţii, prof. dr. Burghele Theodor, pleacă o informare către tov. consilier Mihai Drăgănescu (nr. x-C1-4563) în legătură cu medicamentul pentru vindecarea cancerului propus de dr. Leontopol Mihai. În cuprinsul acestui document (descoperit la ANR Bucureşti, reprodus în continuare cu neînsemnate corecturi şi aducerea la zi a ortografiei, n.n.) se face un istoric al repetatelor demersuri ale lui Leontopol (dr. L.) de a i se autoriza produsul şi se citează numele membrilor ultimei comisii (a patra) ce verificase rezultatele pretins bune, susţinute de „inventator“ şi conchide că acestea au fost negative. Documentul identificat la ARN e însoţit de trei anexe: 1. Lista bolnavilor internaţi şi trataţi cu „Antiblastic L“ în clinica de radiologie (analiza situaţiei medicale a 11 bolnavi trataţi de dr. L.); 2. Lista cazurilor tratate ambulatoriu, luate în evidenţa Policlinicii „Dr. Cantacuzino“ şi internate pentru verificarea diagnosticului (14 bolnavi), cazuri care fac parte din lotul de 156 de bolnavi declaraţi de dr. L. că au suportat tratament ambulatoriu; aceşti bolnavi au fost internaţi pentru a li se verifica diagnosticului şi situaţia „prezentă“, întrucât dr. L. le socoteşte cazuri în care s-ar fi demonstrat succes terapeutic; 3. Lista de bolnavi nou luaţi în tratament de dr. L., după data de 7 martie 1972 – 49 de bolnavi.

 

Vindecătorii şi „Flacăra“

 

   În chiar anul când poetul de la Bârca murea (noiembrie 2010), site-ul jurnalul.ro reproducea în serial „Viaţa lui Adrian Păunescu, povestită de Adrian Păunescu“. În foiletonul cu nr. 36, creatorul şi liderul Cenaclului „Flacăra“ de mai târziu (1973–1985) îşi aminteşte episoade legate de Mihai Leontopol (L.), pe care, ca şi pe alţi „vindecători“, i-a susţinut făcând, de cele mai multe ori, lobby (cum se numeşte acum) în favoarea lor. Adrian Păunescu relatează că L. făcea acasă la el, în antreu, în hol, în pod, în pivniţă leacuri împotriva cancerului. Despre L. îi vorbise prima oară Eugen Barbu; medicul era fiu de moşier din Caracal, el – ca şi familia soţiei, soţie care îi dăruise târziu o fetiţă – avuseseră de suferit din pricina originii sociale. „Am cunoscut – scrie poetul – zeci de oameni care au scăpat de o moarte sigură cu medicamentul Leontopol. Burtăverzimea râdea când ceream dreptate pentru Leontopol şi pentru bolnavii vindecaţi de el sau care ar fi putut să beneficieze de pe urma lui. Fostul ministru şi marele profesor, marele medic Theodor Burghele, mi-a declarat că nu-l sprijină pe Leontopol decât dacă descoperă nu un leac împotriva cancerului, ci un leac împotriva impotenţei. Puţini profesori l-au încurajat pe Leontopol. Între ei, profesorul D. Hociotă9, şi el plecat dintre noi, Dumnezeu să-l ierte, şi profesorul Mânzatu10, remarcabil manager al gândirii româneşti.“ Păunescu mai scrie că L. i-ar fi salvat de la moarte bunica administrându-i medicamentul său („Antiblastic L“) pe bază de hidrochinonă: bătrânei îi apăruse „o bubă curioasă deasupra nasului (...) care era probabil (sic!) chiar cancer (...)“ şi care, după tratament, s-a desprins şi a căzut! În Precupeţii Vechi, la Mihai Leontopol, a dus-o poetul şi pe una din marile sale iubiri, Elena Grecescu, o profesoară de limba franceză din Lugoj, cu o formă de cancer în fază terminală (limfom Hodgkin, n.n.), care ar mai fi trăit după tratamentul cu produsul „L“ încă 16 ani, murind însă tot de cancer, dar cu localizare pulmonară, fiindcă „s-ar fi reapucat de fumat“. Presiunile mediatice ale lui Adrian Păunescu asupra sistemului medical în sprijinul cohortei de vindecători care îl solicitau neîncetat, oferindu-i totodată subiecte pentru campaniile sale de presă şi prin aceasta sporind incredibil tirajul revistei „Flacăra“ (495.000 de exemplare în anii ’70!) au avut multă vreme susţinerea conducerii partidului. Acest sprijin avea şi o motivaţie nemărturisită: în condiţiile penuriei de medicamente, alternativele „terapeutice“ oferite de aceşti pretinşi vindecători deveneau o soluţie facilă la eventualele nemulţumiri ale pacienţilor şi ale familiilor acestora. Sau, dacă „Antiblastic L“ ar fi devenit un brand, asemănător Gerovitalului, prin comercializare în afara ţării ar fi putut aduce valută. În 1985 însă, după un accident soldat cu victime la un concert al Cenaclului „Flacăra“ desfăşurat la Ploieşti (cinci decese şi zeci de răniţi, persoane călcate în picioare într-o îmbulzeală pricinuită de o furtună), Adrian Păunescu a căzut în dizgraţia cuplului Ceauşescu, fiind dat afară de la conducerea publicaţiei. (Se spune însă că tragicul accident a fost doar pretextul, cauza adevărată fiind extrema popularitate a poetului care începuse s-o umbrească pe aceea a „marelui conducător“.)

 

INFORMARE

privind verificarea medicamentului propus de dr. Leontopol Mihai pentru vindecarea cancerului

 

   Din anul 1964 până în prezent, dr. Leontopol acordă – în mod ilegal – consultaţii şi tratamente oncologice (fără să aibă nicio calificare în acest domeniu) şi prepară, în mod clandestin – împreună cu Dănilă şi Andronescu, la domiciliu, un preparat pe care-l denumeşte „Antiblastic L“, cu care pretinde că vindecă (sic) cancerul.

   [Din cauza] agitaţiei create în populaţie, Ministerul Sănătăţii dispune, în 1964, experimentarea preparatului respectiv la Spitalul Ministerului de Interne „Dr. Babeş“. Concluziile experimentării fiind negative, Ministerul Sănătăţii interzice folosirea medicamentului.

   [Interdicţia] nu a fost respectată de Leontopol, Dănilă şi Andronescu şi, în anul 1968, [urmare a] unor relaţii create, vine în ţară, fără niciun anunţ, o fetiţă din Belgia, ai cărei aparţinători solicită tratamentul cu „Antiblastic L“ pentru vindecarea leucemiei de care [copilul] suferea. Ministerul Sănătăţii, pus în faţa unui fapt împlinit, aprobă tratamentul bolnavei respective care, însă, ulterior a decedat.

   Cu această ocazie se produce un conflict între dr. Leontopol şi restul grupului, grup care se desface.

   Agitaţia în masa de bolnavi a continuat, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii, în luna iunie 1968, numeşte un alt colectiv de experţi din Institutul Oncologic Bucureşti alcătuit din: dr. G. Aldea, dr. Al. Trestioreanu, dr. V. Bunescu şi dr. I. Rucăreanu, pentru verificarea pretinselor vindecări ale lui Leontopol şi Andronescu. Concluzia finală şi a acestei Comisii este tot negativă: „aşa-zisul tratament anticanceros aplicat de N. Andronescu şi M. Leontopol este total ineficace şi chiar primejdios şi că trebuie interzisă continuarea aplicării lui“. În acelaşi timp, produsul respectiv preparat de Leontopol şi Andronescu este trimis la Institutul de Stat pentru Controlul Medicamentului şi Cercetării Farmaceutice, pentru a [i se] studia şi experimenta toxicitatea şi [pretinsa] acţiune anticanceroasă. Din cercetările efectuate la Secţia de cercetare şi control biologic şi farmacologic a Institutului, a rezultat că produsul „nu are nicio acţiune anticanceroasă“.

   Agitaţia a continuat în ciuda rezultatelor negative obţinute de foruri competente (Institutul Oncologic Bucureşti, Institutul de Stat pentru Controlul Medicamentului şi Cercetării Farmaceutice).

   După cele trei verificări şefectuateţ, ca urmare a sesizării Ministerului Sănătăţii de către organele Ministerului de Interne, la data de 18.XII.1971, s-a decis instituirea unei alte Comisii (a IV-a) pentru o nouă verificare a preparatului respectiv.

   În acelaşi timp s-a interzis dr. Leontopol practicarea ilicită a medicinii la domiciliul său.

   Comisia respectivă a fost alcătuită din:

   1. Academician prof. dr. doc. I. Moraru, vicepreşedinte al Acade­miei de Ştiinţe Medicale, directorul Institutului „Babeş“, ca preşedinte;

   2. Prof. dr. doc. I. [C] Anastasatu, directorul Institutului de Ftiziologie, rectorul Institutului de Medicină şi Farmacie Bucureşti – membru;

   3. Prof. dr. doc. I. Bîrzu, directorul Clinicii de Radiologie-Oncologie a Spitalului „Dr. I. Cantacuzino“ – membru;

   4. Prof. dr. doc. Dan Alessandrescu, directorul Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului – membru;

   5. Dr. doc. Gh. Vrejoiu, şeful Serviciului de Anatomie Patologică din Spitalul „Colţea“ – membru;

   6. Dr. Puiu Stoiculescu, medic primar [Boli interne] la Institutul de Fiziologie Normală şi Patologică al Academiei de Medicină – membru, şi

   7. Dr. V. Dragon, cercetător principal radioterapeut în Institutul Oncologic Bucureşti.

   Comisia sus-numită a internat şi analizat un număr de 26 de cazuri. Din aceste 26 de cazuri:

   a) 11 cazuri (anexa nr. 1):

   – toate cu diagnostic de cancer confirmat histopatologic;
   – toate au fost tratate exclusiv cu preparatul „Antiblastic L“.
   Rezultatele, fără excepţie, au fost negative, notându-se: agravare în 5 cazuri (caz nr. 1, 2, 3, 4, 5); decese: 3 cazuri (caz nr. 9, 10, 11); fără eficienţă: 3 cazuri (cazurile nr. 6, 7, 8).
   b) Restul de 15 cazuri (anexa nr. 2), considerate de dr. Leontopol ca succese terapeutice, sunt de asemenea total neconcludente şi negative, după cum urmează:
   – 2 cazuri nu au diagnosticul verificat histopatologic (cazul 3 şi 6);
   – 3 cazuri au făcut şi tratamente clasice (chirurgie, radioterapie, chimioterapie) – cazurile 9–12;
   – 9 cazuri au diagnosticul histopatologic de cancer, dar procesele tumorale sunt prezente, în evoluţie (cazurile 5, 7, 8, 10, 11, 13, 14 şi 15).
   Un singur caz (cazul nr. 1 – Ionescu Ion), cu tumoră intrabronşică, nu mai prezintă semne de cancer, dar Comisia conchide că dispariţia tumorii neinfiltrante se datoreşte repetatelor biopsii luate din tumoră.
   Comisia a apreciat că aşa-zisele ameliorări, pretinse de dr. Leontopol, au fost alese dintr-un lot de circa 500 de cazuri, după [cum] recunoaşte dânsul (cifra însă trebuie luată cu multe rezerve). Comisia mai precizează că procentul de ameliorări semnalat de dr. Leontopol nu atinge nici procentul de ameliorări spontane (fără tratament) care, în mod obişnuit, se observă în clinicile oncologice.
   În această situaţie, se conchide că cele câteva cazuri (2–3) semnalate de dr. Leontopol ca succese, nu reprezintă nici măcar 1% din foarte numeroasele cazuri pe care le-a avut în tratament, procent care nici pe departe nu poate fi comparat cu ameliorările şi cu vindecările obţinute prin tratamentele clasice (chirurgie, radioterapie, chimioterapie, hormonoterapie).
   Comisia a mai apreciat că unii bolnavi care ar fi putut beneficia de tratamentele clasice, datorită utilizării metodei „dr. Leontopol“, au amânat şaplicareaţ tratamentului clasic, ajungând la aceasta în momentul când faza terapeutică era depăşită.

*

   Deşi i s-au creat toate condiţiunile unui experiment corect, ştiinţific, dr. Leontopol, sfidând şi încălcând indicaţiile Ministerului de Interne, ale Ministerului Sănătăţii şi ale Comisiei, a continuat să trateze la domiciliu bolnavi fără avizul Comsiei, cu aceeaşi incompetenţă şi după criterii proprii (anexa nr. 3).
   De altfel, antecedentele dr. Leontopol confirmă lipsa sa de disciplină, atitudinea sa de sfidare a legalităţii socialiste etc.
   Astfel, în anul 1959, a fost exmatriculat din Facultatea de Medicină Umană din Bucureşti pentru motive politice; din anul 1960 până în anul 1965 funcţionează ca asistent medical la Labo­ratorul policlinicii Gara de Nord; în 1965, obţine titlul de medic, dar continuă să funcţioneze pe post de cadru mediu în aceeaşi unitate, pentru a se sustrage stagiului legal din mediul rural; în luna martie 1968, este repartizat la Dispensarul C.F.R. – Mărăşeşti unde, din cauza repetatelor abateri disciplinare, Direcţia Medicală a Ministerului Transporturilor îi desface contractul de muncă.
   Din anul 1968 şi până în prezent, dr. Leontopol acordă consultaţii şi tratamente oncologice la domiciliul său, în condiţii necorespunzătoare, fără a avea aprobarea unui for competent.

 

 

   „Informarea“ mai sus reprodusă privind reverificarea de o comisie nou instituită a medicamentului propus de dr. L. pentru vindecarea cancerului e precedată de o notă semnată de Mihai Drăgănescu (13 noiembrie 1972), purtând ştampila Cancelariei CC al PCR datată 16 noiembrie 1972 (nr. 4.630) şi înaintată lui Nicolae Ceauşescu. Acesta, abia revenit din vizita efectuată în Belgia, apoi în Marele Ducat de Luxemburg, unde purtase convorbiri cu Marele Duce Jean de Luxemburg şi cu Pierre Werner, preşedintele guvernului, se pregătea să Fig. 3 – Acordul lui Nicolae Ceauşescu  privind concluziile comisiilorstudieze dosarele de aderare a României la Fondul Monetar Internaţional şi la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Când şeful său de cabinet făcu o tentativă de a-i prezenta rezultatul în „cazul Leontopol“, excedat de probleme mult mai importante, Ceauşescu ceru, printr-un gest devenit familiar lui Manea, să vadă doar „sinteza“ lui Drăgănescu. O parcurse fugitiv. Şi, amintindu-şi că nicăieri în vizitele abia încheiate, niciun gazetar nu-l întrebase nimic despre marele descoperitor al leacului cancerului – „subtilul“ şantaj încercat de L. (Un impo-postor şi ăsta! Care mare ziarist şi scriitor Weverbergh? ăl’ de-i însurat cu o româncă, Petrina Stoianovici!) – se mulţumi a-şi pune semnătura pe text sub o rezoluţie formală : „De acord cu propunerile“ (fig. 3). Propuneri care încheiau informarea semnată de Drăgănescu. Cancelaria CC sugera să se solicite dr. Leontopol Ion Mihai să predea formula chimică a substanţei, modul ei de preparare şi reţetele de utilizare (certificându-se în scris că în caz de brevetare el şi coautorii vor fi recunoscuţi şi vor avea toate drepturile care ar rezulta); prin grija Ministerului, substanţa să se prepare în condiţii de laborator şi să se experimenteze pe bolnavi de o echipă de înaltă calificare, care să se angajeze că va trata problema în cel mai desăvârşit spirit ştiinţific şi să se tragă concluzii susţinute ştiinţific privind substanţa în sine şi utilizarea ei; în această perioadă, dr. Leontopol să aibă numai rol de consultant ştiinţific, aşteptând rezultatul studiului. (Ulterior, acest dosar „Leontopol“ a intrat în Arhiva Comitetului Executiv al CC al PCR sub nr. 4162/27 decembrie 1972.)
   Din ultima comisie, aşa cum se arată, a făcut parte, şi dr. Puiu Stoiculescu, singurul membru al colectivului de medici aflat astăzi în viaţă. O discuţie cu dsa, care îşi aminteşte cu claritate cum s-au desfăşurat verificările, confirmă cele sintetizate în textul „Informării“. Comisia s-a întrunit o lungă perioadă de timp, cu o ritmicitate de o dată pe săptămână, la Spitalul Cantacuzino. Au fost luate în studiu cazurile considerate de dr. L. ca având rezultate bune, dar s-au constituit şi două loturi de bolnavi: în primul, pacienţi în tratamentul considerat clasic (în vremea respectivă); în al doilea, pacienţi trataţi cu hidrochinonă, substanţa de bază a medicamentului „L“. Acest compus organic (benzen-1,4-diol sau chinol) este un compus aromatic de tipul fenolilor, având formula chimică C6H4(OH)2. Deci în structură figurează două grupări hidroxil legate de un inel de benzen. Niciodată însă L. nu a dezvăluit reţeta completă a „medicamentului“ său – o pulbere albă împachetată în pliculeţe de hârtie. Concluziile – îşi aminteşte dr. Puiu Stoiculescu – nu au diferit de cele deja menţionate: bolnavi insuficient investigaţi, diagnostice adesea incerte, iar în cazurile cu diagnostic confirmat în unităţi medicale – medicament fără eficacitate, ba chiar cu potenţial nociv. Ce s-a întâmplat cu Leontopol? A continuat să funcţioneze în mod ilicit în locuinţa sa din Precupeţii Vechi, asaltat de bolnavi şi de familiile acestora, să distribuie pliculeţele cu „medicamentul“ său şi să le inoculeze clienţilor o speranţă dovedită de cele mai multe ori iluzorie. Dar mai ales să împrăştie ieremiade scrise, cu un conţinut cvasiidentic, în toate azimuturile, inclusiv către „tovarăşa Elena“, să caute protecţie în afara ţării, fie prin intermediul unor cunoscuţi, fie, în urma publicităţii susţinute de „Flacăra“ lui Adrian Păunescu, răspunzând avansurilor unor firme de medicamente sau ale unor afacerişti dubioşi care-i propuneau o colaborare „reciproc avantajoasă“.

 

„Michel“

 

   Deloc surprinzător, intră pe fir Securitatea. Şi astfel, la Centrul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, pe numele Leontopol Ion Mihai am identificat nu mai puţin de şase volume de dosare informative şi două de reţea. Cea de a doua categorie dezvăluie faptul indubitabil că la un moment dat „inventatorul“ medicamentului anticancer e racolat ca informator al acestei temute structuri opresive. Nici o clipă L. nu pare să fi avut reţineri faţă de propunerea agentului de legătură. Ba chiar se poate citi textul olograf al angajamentului său de a păstra secretul unor discuţii şi al unor acţiuni ale Securităţii. Am putea interpreta acest abandon al conştiinţei şi prin explicaţia pe care agenţii i-au furnizat-o, inclusiv la întâlniri în case conspirative, că o realizare de excepţie precum este aceea a sa necesită a fi protejată de interesul, în primul rând mercantil, al străinătăţii – duşmanul ipotetic. Acceptă, în acest sens, să poarte la diferite întâlniri tehnică operativă disimulată (înregistrări ale discuţiilor cu persoane interesate de „Antiblastic L“), să-i fie montate microfoane în casă, fără să mai adăugăm (ceea ce poate nu ştia) că la rândul său era tot timpul supravegheat, urmărit şi fotografiat (el şi membrii familiei, îndeosebi soţia) şi că telefonul îi era ascultat, iar convorbirile transcrise „pe curat“, indiferent cât de banale ar fi fost acestea. Ba mai mult: i se propune (un exemplu) a fi introdus în locuinţa ministrului consilier al Ambasadei Israelului, A. Mordechai, sub pretextul dorinţei cercetătorului român de a realiza contacte cu omologi israelieni, în realitate însă pentru a înregistra date şi puncte de vedere de interes politic. Există de asemenea un document, cu antetul Ministerului de Interne, al unui „Plan de măsuri pentru apărarea lucrărilor realizate de dr. Leontopol Mihai-Ion“. După această racolare în rândul informatorilor docili şi „utili“ după cum se exprimă mr. Câşlaru Costache, legătura sa cu Securitatea, Leontopol, cu nume de cod „Michel“, devine un personaj de care se interesează însuşi ministrul Ion Coman, e un protejat al Consiliului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie (membru în Biroul Executiv: Elena Ceauşescu), de unde, prin reverberaţie, şi al prof. D. Hociotă – în al cărui Centru de fonoaudiologie  va experimenta un timp, variante ale produsului său (cum de altfel o va face şi la Institutul de Inframicrobiologie). Astfel încât o adresă trimisă de Ministerul Sănătăţii – Direcţia Asistenţei Medicale, sub semnătura directorului dr. Claudiu Taindel îl lasă... rece. Colegiul lărgit al Ministerului Sănătăţii – se spune în acest text – a discutat pe larg materialele rezultate din experimentele clinice şi de laborator efectuate până în prezent cu privire la produsul „Antiblastic L“ şi a ajuns la concluzia că „preparatul dv. este lipsit de eficienţă. Colegiul a hotărât să nu mai folosiţi sub niciun motiv preparatul dv. în tratamentul bolnavilor de cancer, sistând astfel consultaţiile pe care le efectuaţi la domiciliu şi distribuind prafurile la bolnavi. În afară de faptul că dv. nu aveţi pregătire de specialitate în domeniul cancerului, tratamentul preconizat de dv. şi consultaţiile date sustrag bolnavii de la tratamentul ştiinţific actual, periclitându-le în acest mod şredobândireaţ sănătăţii şi viaţa. Nerespectarea acestor indicaţii va atrage după sine consecinţe legale. Totodată, vă facem cunoscut că MS vă oferă posibilitatea de a vă încadra într-o unitate sanitară conform pregătirii dv. Pentru aceasta, vă invităm să vă prezentaţi la Direcţia Învăţământ şi Personal cu o cerere în acest sens!“. L. nu se sinchiseşte câtuşi de puţin şi, ocrotit de Securitate şi de gazeta „Flacăra“, încheie un contract de colaborare cu CNST, „în urma rezultatelor obţinute în centru şe vorba de Centrul de fonoaudiologie, adresa fiind semnată de medic primar director prof. dr. Dorin Hociotăţ, cât şi a celor validate de o comisie din cadrul Institutului de Virusologie (sub conducerea acad. N. Cajal şi a dr. Radu Portocală)“. În baza acestui contract (nr. 2/S/27 apr. 1976), CNST va avea calitatea de beneficiar, iar dr. Leontopol Mihai pe aceea de cercetător – responsabil de temă. Se încerca astfel (e o simplă speculaţie) apărarea presupusului descoperitor al unui medicament oncologic de presiunile şi ademenirile unor escroci internaţionali de tipul „celebrului“ dr. Alfred Sapse. Cunoscut lumii medicale de la noi, acum şi internaţionale, provenit din România, emigrat în Elveţia şi apoi în Statele Unite, a încercat înainte de 1989 să impună Gerovitalul în SUA, calculându-şi beneficii uriaşe, dacă FDA ar fi aprobat produsul în urma campaniei sale publicitare şi de influenţă (fiind după ani aprobat, printr-o lege locală, numai ca antidepresiv în Nevada). Apoi, după ce s-a dezis de trâmbiţata sa prietenie cu Ceauşescu, revenit în România după evenimentele din decembrie ’89, şi-a propus să execute în camere de hotel sau printr-o firmă a sa din Buhuşi (SC Celule Stem SRL) implanturi de celule stem pentru anumite categorii de nevăzători şi boli incurabile, stârnind protestul specialiştilor, îndeosebi al oftalmologilor români, care îl califică drept unul dintre cei mai pernicioşi escroci medicali. La 16 iulie 2010, fostul bun prieten al lui L., Alfred Sapse (gata oricând să-i tragă o ţeapă) va fi judecat în Nevada pentru fraudarea unui milion de dolari de la pacienţi şi investitori într-o afacere cu celule stem. A primit din partea tribunalului din acest stat american o condamnare privativă de libertate de 17 ani.
   Într-o scrisoare adresată mult mai târziu lui Nicolae Ceauşescu (1982), după un captatio benevolentiae (rânduri a căror lectură impune un consum de antiemetice, chiar dacă ţinem seama de explozia cultului personalităţii din acea perioadă11), Adrian Păunescu deplânge nedreptatea făcută „marelui medic şLeontopolţ, care reprezintă una din cele mai mari şanse ale sănătăţii şi speranţei noastre“. „Ajuns astăzi somitate mondială, graţie numai şi numai sprijinului dumneavoastră, este în continuare victima birocraţiei din medicină12. Să aşteptăm să fugă spre a realiza afară ce ar putea dărui ţării şi lumii? E trist, inacceptabil, e antipatriotic şi antiuman ce-i fac invidioşii doctorului Leontopol. Astăzi însă, când închei scrisoarea, trebuie să vă spun că Leontopol se află, bolnav de inimă, pe un pat de spital şi că e posibil să-l pierdem“. Ceea ce din păcate s-a întâmplat13. Înţepenit în convingerea sa de a fi descoperit leacul cancerului, L. e posibil să fi crezut sincer în posibilitatea ca prafurile sale pe bază de revelator fotografic salvează vieţile unor bolnavi pe care ştiinţa medicală – neputincioasă în acel moment – îi abandonase.

 

Notă autor:

1. Piaţa Revoluţiei de astăzi s-a numit până la evenimentele din decembrie ’89 – Piaţa Palatului, anterior – Piaţa Gh. Gheorghiu-Dej. După cum am scris cu un alt prilej, spre deosebire de alte capitale europene, nimic mai efemer în Bucureşti decât denumirile străzilor, bulevardelor şi pieţelor, mereu modificate după cum a bătut vântul schimbărilor politice.

2. Corneliu Mănescu (1906–2000), membru al Partidului Comunist Român din 1936 şi al CC al PCR din 1965 până în 1980. Ambasador al României la Budapesta şi Paris, preşedinte al celei de-a XXII-a Sesiuni a ONU. În 1989, a fost semnatar al scrisorii celor şase lideri de partid care îl criticau pe Nicolae Ceauşescu. La 22 decembrie 1989 a devenit membru în Consiliul Frontului Salvării Naţionale.

3. Ion Gheorghe Maurer (1902–2000) – important lider politic comunist român. Preşedinte al Marii Adunări Naţionale (1958–1961), prim-ministru al României în perioada 1961–1974, membru al Academiei RPR din 1955.

4. Th. Burghele, chirurg şi urolog, profesor universitar şi rector al Institutului Medico-Farmaceutic (IMF) Bucureşti. După 1965, ajunge la un moment dat ministru al sănătăţii şi preşedinte al Academiei RSR.

5. Constantin Manea, fost şef de cabinet al lui Nicolae Ceauşescu din 1962 până în 22 decembrie 1989.

6. Ion Bârzu, profesor de radiologie, conducător de clinică şi de doctorate la IMF Bucureşti.

7. Prof. dr. Octav Costăchel, director al Institutului Oncologic Bucureşti în perioada 1950–1978.

8. Julien Weverbergh (n. 1930), scriitor şi editor belgian. Între lucrările sale: Noapte în România (1989) şi Înapoi în România (1990).

9. Dorin Hociotă, profesor de otorinolaringologie, specialist în cofochirurgie, preşedinte al Societăţii Române de ORL (1979–1990), unul dintre medicii lui N. Ceauşescu. În 1991, după decesul profesorului, clinica din şoseaua Panduri primea denumirea de „Centrul Medical de Fonoaudiologie şi Chirurgie funcţională ORL «Profesor doctor Dorin Hociot㻓.

10. Ion Mânzatu (1932–2013) – fizician, scriitor şi politician. A înfiinţat Partidului Republican Român (1990) şi a candidat la funcţia de preşedinte al României (1992).

11. „Iubitul nostru lider politic şi sufletesc, ctitor al României moderne, înţelept cârmaci pe ale cărui tâmple s-a aşezat sarea tuturor furtunilor acestui final de veac (...) vă iubesc de mult şi sunteţi părintele meu bun şi v-am ascultat şi m-am făcut unul din nu mulţii purtători ai mesajului dumneavoastră de omenie (...)Tinereţea mea vă e dăruită. Alta nu voi avea. Vă iubesc nu demagogic, ci în intimitate, cu copiii mei, cu familia mea, căreia îi sunteţi geniu tutelar (...)“.

12. Leontopol Mihai Ion s-a născut la 11 nov. 1927 în Caracal, ca fiu al lui Alexandru Ion şi Maria, moşieri, cu terenuri în jurul acestui sudic oraş al ţării, tatăl fiind de profesie avocat şi, deşi neîncadrat politic, după declaraţiile fiului: „simpatizant PSD – aripa de stânga“. Soţia – Liliana (n. Şerban), bibliotecară, la un moment dat, la Spitalul Colentina. În paralel, aceasta participă la producerea „prafurilor vindecătoare“ şi mai ales la distribuirea acestora prin vizitarea onor clientelei. L. locuia cu actuala sa soţie în casa familiei Şerban (numeroasă şi greu de întreţinut, după mărturisirile lui L.). Soţia are un frate în R. F. Germania, pe care l-a vizitat în 1973. O sursă binevoitoare, turnător al Securităţii, cu nume de cod „Barbu“ informează că L. are un cabinet neautorizat, pretinde pentru o consultaţie 200–300 de lei, vinde pliculeţele cu prafuri cu 20–25 de lei, în jurul casei se află în permanenţă diverşi escroci care-i fac reclamă relatând cum au fost ei vindecaţi de cancer. Aplică pe eventualele reţete pe care le eliberează o ştampilă rotundă din care nu este vizibil decât cuvântul „Institutul“.

13. Potrivit însemnărilor lui Adrian Păunescu, Leontopol ar fi murit la Bonn.




Surse

1. Arhiva CNSAS: I 259512/6 vol.; R 396440/2 vol. (pe numele Leontopol Ion Mihai)

2. ANR, Fondul CC al PCR – Secţia Administrativ-Politică, Adresa Ministerului Sănătăţii către CC al PCR, însoţită de informarea referitoare la verificarea medicamentului propus de dr. Leontopol Mihai pentru vindecarea cancerului „Antiblastic L“. Original. nr. 11/1972

3. Răzvan Mihai Vintilescu, Dr. Alfred Sapse, agentul Gerovital al lui Ceauşescu, Cotidianul, 18 sept. 2007

4. Academia de Ştiinţe Medicale – Disertaţie istorică. Nicolae Baltă, Ion Bruckner, Sanda Măgureanu, Constantin Dimoftache, Costin Cernescu, Emanuel Găleţescu, E
d. Academiei de Ştiinţe Medicale, Bucureşti, 2012

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe