Newsflash
Reportaje

Diagnosticul pus de indicatorii sănătății: subdezvoltarea

de Dr. Aurel F. MARIN - mai 26 2017
Diagnosticul pus de indicatorii sănătății: subdezvoltarea
Odată cu intrarea în vigoare, în ianuarie 2016, a celor 17 obiective de dezvoltare durabilă (sustainable development goals – SDG), adoptate în septembrie 2015 de adunarea generală ONU, urmărirea indicatorilor globali de sănătate s-a concentrat cu precădere pe aceste obiective și pe consecințele directe sau indirecte avute asupra sănătății, reflectate într-o serie de parametri specifici. Așa se face că raportul World Health Statistics 2017, publicat miercurea aceasta (17 mai) de Organizația mondială a sănătății (OMS), urmărește datele colectate din 194 de state, pe 21 de capitole care vizează ținte cuprinse în SDG. Datele corespund anului 2015.
Ne-am oprit, în cele ce urmează, doar asupra câtorva din indicatorii urmăriți de OMS, pe care îi prezentăm în contextul regiunii OMS Europa, pentru a evidenția poziția pe care o ocupă România între statele de pe continent. Pentru orice politician român, mai ales pentru cei cu funcții și responsabilități în domeniul sănătății, aceste statistici ar trebui să fie tot atâtea semnale de alarmă pentru acțiuni care trebuie adoptate urgent – pentru că, surpriză, țara noastră nu stă deloc bine în cele mai multe cazuri.

 

Mortalitatea maternă (1)

 

     SDG 3.1: reducerea mortalității materne globale la mai puțin de 70 la 100.000 de nașteri până în 2030.

 

Mortalitatea la copii (2)

 

     SDG 3.2: oprirea morților prevenibile ale nou-născuților și copiilor sub 5 ani, cu reducerea mortalității neonatale la cel mult 12 la 1.000 de nou-născuți vii și a copiilor sub 5 ani la cel mult 25 la 1.000 de nou-născuți vii.

 

Incidența tuberculozei (3)

 

     SDG 3.3: oprirea epidemiilor de SIDA, TB, malarie și boli tropicale neglijate și combaterea hepatitei, a bolilor transmise prin apă și a altor boli transmisibile, până în 2030.

 

Mortalitatea prin boli netransmisibile (4)

 

     SDG 3.4: reducerea cu o treime a mortalității premature prin boli netransmisibile, prin prevenție, tratament și promovarea sănătății mintale, până în 2030.

 

Abuzul de alcool (5)

 

     SDG 3.5: întărirea prevenției și a tratamentului pentru abuzul de substanțe, inclusiv cel de narcotice și alcool.

 

Nașterile la adolescente (6)

 

     SDG 3.7: asigurarea accesului universal la servicii de sănătate sexuală și a reproducerii, incluzând planningul familial, informarea și educația, precum și integrarea sănătății reproducerii în strategiile și programele naționale, până în 2030.

 

Mortalitatea prin poluarea aerului (7)

 

     SDG 3.9: reducerea substanțială a numărului de decese și îmbolnăviri prin poluarea și contaminarea aerului, apei și solului, până în 2030.

 

Acoperirea vaccinală (8)

 

     SDG 3.b: sprijinirea cercetării și dezvoltării de vaccinuri și medicamente pentru bolile transmisibile și netransmisibile care afectează în special țările în curs de dezvoltare, furnizarea accesului la medicamente și vaccinuri esențiale la prețuri rezonabile.

 

Personalul din sănătate (9)

 

     SDG 3.c: creșterea substanțială a cheltuielilor pentru sănătate și a recrutării, dezvoltării, formării și păstrării forței de muncă din sănătate în țările în curs de dezvoltare.

 

Alocările guvernamentale pentru serviciile esențiale, incluzând sănătatea (10)

 

     SDG 1.a: asigurarea unei mobilizări semnifica­tive de resurse, pentru a asigura mijloace adecvate și predictibile pentru implementarea programelor și politicilor de luptă împotriva sărăciei.

 

Servicii de sanitație (11)

 

     SDG 6.2: obținerea accesului adecvat și echitabil la sanitație și igienă și oprirea defecației neigienice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe