Bilanţul activităţii medicale, realizat cu onestitate şi cu dorinţa de îmbunătăţire a activităţii, de creştere a calităţii actului medical, dar şi de apreciere a unor tendinţe de apariţie mai mult sau mai puţin frecventă a anumitor patologii, bilanţul aşadar este (sau ar trebui să fie!) nu doar un semn de normalitate, ci şi un motor al progresului. Doar în deplină cunoştinţă în privinţa locului pe care te situezi poţi ţinti mai sus. Un astfel de demers – public, deci cumva neobişnuită pentru sistemul sanitar românesc (unde statisticile activităţii de peste an nu joacă decât cel mult un rol în încheierea unor noi contracte cu casa de asigurări) – a avut loc joi, 4 martie a.c., la hotelul Howard-Johnson din Bucureşti, unde a fost prezentat bilanţul pe anul 2009 al activităţii Maternităţii Spitalului Clinic „Caritas – Acad. N. Cajal“ Bucureşti. (...) "> Demersul lăudabil al Maternităţii Caritas - Viața Medicală
Newsflash
Reportaje

Demersul lăudabil al Maternităţii Caritas

de Dr. Aurel F. MARIN - mar. 12 2010
Demersul lăudabil al Maternităţii Caritas

   Bilanţul activităţii medicale, realizat cu onestitate şi cu dorinţa de îmbunătăţire a activităţii, de creştere a calităţii actului medical, dar şi de apreciere a unor tendinţe de apariţie mai mult sau mai puţin frecventă a anumitor patologii, bilanţul aşadar este (sau ar trebui să fie!) nu doar un semn de normalitate, ci şi un motor al progresului. Doar în deplină cunoştinţă în privinţa locului pe care te situezi poţi ţinti mai sus. Un astfel de demers – public, deci cumva neobişnuită pentru sistemul sanitar românesc (unde statisticile activităţii de peste an nu joacă decât cel mult un rol în încheierea unor noi contracte cu casa de asigurări) – a avut loc joi, 4 martie a.c., la hotelul Howard-Johnson din Bucureşti, unde a fost prezentat bilanţul pe anul 2009 al activităţii Maternităţii Spitalului Clinic „Caritas – Acad. N. Cajal“ Bucureşti. (...)
 

Dl prof. dr. Dimitrie Nanu, şeful Clinicii de Obstetrică-ginecologie şi principalul organizator al reuniunii, i-a avut ca invitaţi pe dnii conf. univ. ing. Victor-Lorin Purcărea, directorul Editurii Universitare „Carol Davila“, şi dr. Bogdan Jansen, managerul Spitalului, alături de aceştia participând, fireşte, medicii Maternităţii.   
    Clinica de Obstetrică-ginecologie, cuprinzând trei secţii clinice, un compartiment ATI, o secţie de spitalizare de zi şi şase cabinete de consultaţii pe problematica specifică (ecografie, planning familial, sterilitate, colposcopie, menopauză), are încadraţi 24 de medici, la care se adaugă alţi 9 rezidenţi şi 58 de cadre medii. Sub conducerea dlui prof. dr. Dimitrie Nanu, cinci cadre universitare şi trei asistenţi de cercetare asigură activitatea didactică şi de cercetare ştiinţifică a Clinicii.
    În 2009, din cele peste 13.000 de prezentări la camera de gardă, s-au făcut 9.597 de internări, menţinându-se astfel trendul semnificativ ascendent al adresabilităţii şi accesibilităţii, din ultimii cinci ani. Au fost internate 6.534 de gravide, iar numărul naşterilor a fost de 2.431. În vreme ce naşterile spontane continuă să scadă numeric (1.271 în 2009, faţă de 1.438 în 2008), operaţiile cezariene sunt din ce în ce mai practicate (1.160), fiind probabil ca în decursul acestui an să devină prevalente. Complicaţiile postpartum au diminuat faţă de anii anteriori (32 în 2009, faţă de 60 în 2008), iar mortalitatea maternă a fost zero.
    Numărul de avorturi la cerere a urmat trendul descrescător din ultimii ani (2.343 în 2009, faţă de 2.714 în 2008), explicat prin eficienţa crescută a cabinetelor de planning familial, prin utilizarea mai largă a contraceptivelor, dar şi prin numărul ridicat de centre medicale private care oferă servicii de întrerupere a sarcinii la cerere.
    Anul trecut, în Clinica de Obstetrică-ginecologie din Spitalul Clinic „Caritas – Acad. N. Cajal“ s-au internat peste 3.000 de paciente ginecopate, principalele patologii înregistrate fiind avortul incomplet, fibromatoza uterină, boala inflamatorie pelvină şi metroragiile. Din cele 117 cazuri de tumori maligne, nu mai puţin de 72 au fost cancere de col, 21 de endometru, 17 de sân şi 11 de ovar. Din totalul de 1.015 biopsii de col şi endometru efectuate în Clinică, în 2009, neoplasmul a fost confirmat în 119 cazuri, astfel: 73 de cazuri de cancer de col uterin 21 de cazuri de cancer de endometru 6 – carcinom vulvar 5 – cancer ovarian 14 cazuri de cancer mamar.
    S-au efectuat, în cursul anului trecut, 1.160 de intervenţii chirurgicale, fără decese postoperatorii. S-au înregistrat 18 infecţii nozocomiale (10 în Obstetrică, şapte la Ginecologie şi una la nou-născut).
    Mai trebuie spus că şi activitatea cabinetelor de colposcopie şi citodiagnostic, de ecografie şi de planning familial a crescut, comparativ cu anul 2008. În privinţa activităţii academice şi ştiinţifice, au fost desfăşurate două proiecte de cercetare, iar experienţa Maternităţii a fost vizibilă prin participarea la congrese şi conferinţe din ţară şi din străinătate, precum şi prin articole de larg interes publicate în reviste din ţară (inclusiv în „Viaţa medicală“). Dl prof. dr. Dimitrie Nanu a fost coautor al volumului „Obstetrică-ginecologie“ publicat, anul trecut, la Editura Universităţii „Transilvania“ Braşov.
    Cum o maternitate înseamnă nu doar Obstetrică-ginecologie, ci şi nou-născuţi, activitatea secţiei de Neonatologie din anul 2009 a fost prezentată de dna dr. Simona Vişan, şefa secţiei. Din cele 50 de paturi de care dispune, opt sunt rezervate terapiei intensive neonatale, 14 prematurilor şi 28 nou-născuţilor la termen. Deşi doar 10 din cele 28 de paturi sunt în sistemul rooming-in, am aflat că dorinţa generală este de a extinde acest sistem, din ce în ce mai
apreciat şi deja dovedit benefic. De altfel, se speră şi că se va obţine curând certificatul de „Spital prieten al copiilor“, din partea UNICEF. Vorbind despre certificare, am aflat că, deşi Maternitatea oferă servicii de specialitate corespunzătoare gradului al III-lea de competenţă, ea figurează, în documentele oficialilor, ca maternitate de gradul IIB, fapt ce duce la subfinanţarea serviciilor de terapie intensivă neonatală. În fapt, secţia dispune de două aparate de ventilare respiratorie, cărora li se adaugă şi alte dispozitive CPAP moderne. Costurile de întreţinere şi utilizare însă, pentru analizorul de gaze, spre exemplu, sunt foarte ridicate şi ar fi nevoie ca Ministerul Sănătăţii să recunoască aceste competenţe specifice maternităţilor de gradul al III-lea, finanţarea crescând corespunzător. Mai mult, sumele primite prin programele naţionale de sănătate au scăzut sensibil (!), în 2009, faţă de anii 2006 şi 2007, ceea ce face ca întreţinerea echipamentelor moderne de care dispune Maternitatea să devină problematică.
    În 2009, la Neonatologie au fost înregistraţi 2.421 de nou-născuţi, din care 256 de prematuri. S-au înregistrat 13 decese (cinci sub 1.000 g), 18 transferuri şi 10 abandonuri. Peste o cincime din nou-născuţi (514) au necesitat terapie intensivă, ceea ce a dus la un indice de utilizare a patului de 93,42% (faţă de 67,39%, pentru paturile destinate nou-născuţilor la termen). O altă problemă cu care se confruntă secţia o reprezintă concepţia greşită a softului prin care se fac raportările către casa de asigurări de sănătate: conform acestuia, prematuritatea este determinată de greutatea la naştere (sic!) şi nu de vârsta de gestaţie, ceea ce face ca toţi nou-născuţii cu greutatea peste 2.500 g să fie catalogaţi drept „la termen“... Credem că se impune o revizuire a respectivei aplicaţii informatice.
    Funcţionând în regim de spital de urgenţă, Maternitatea Spitalului Clinic „Caritas – Acad. N. Cajal“ din Bucureşti reuşeşte, prin eforturile conjugate ale medicilor obstetricieni şi ale celor neonatologi, să ofere servicii medicale de calitate, reflectate prin adresabilitatea crescută şi prin ameliorarea indicatorilor statistici, în comparaţie cu anii trecuţi. Eforturile acestea necesită, însă, şi recunoaştere din partea Ministerului Sănătăţii, care sperăm să vină cât mai curând.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe