Newsflash
Reportaje

Congresul ESC: cinci ghiduri noi și mii de lucrări originale

de Prof. dr. Mircea CINTEZĂ - sept. 30 2016
Congresul ESC: cinci ghiduri noi și mii de lucrări originale
    Anul acesta, Roma a fost orașul care a avut cinstea – dar și sarcina dificilă – de a găzdui Congresul european de cardiologie. Sarcină dificilă și pentru participanți: cum să te hotărăști să mergi cinci zile pline la congres, organizat în afara orașului, când Roma însăși este una din marile minuni ale lumii? Mulți au reușit, dovadă cele peste douăzeci de mari săli care au fost pline de dimineața devreme până seara târziu. Dar și la Forul Roman, la Fontana di Trevi, la San Pietro, la Piața Navona, la Piața Spaniei, la Santa Maria Maggiore, la Vila Borghese... dar pentru Roma nu se poate sfârși ușor nici măcar enumerarea – așadar, peste tot în Roma, la mijlocul zilei, era plin de oameni care purtau pe umăr geanta cu emblema congresului.
    Să trecem însă la profesie. Cel mai mare congres de cardiologie al fiecărui an a prezentat medicilor patru noi ghiduri de practică medicală pentru: fibrilația atrială, dislipidemii, insuficiența cardiacă acută și cronică și, respectiv, prevenția cardiovasculară în practica clinică. A existat și un al cincilea ghid, numit însă „document de poziție“ (position paper), care a vizat tratamentul cancerului și toxicitatea cardiovasculară. Pe lângă acestea, numeroase (zeci, poate sute) dezbateri academice pe toate temele cardiologiei. Ca să nu amintim și miile de lucrări originale prezentate oral sau poster și de comunicări ale rezultatelor multor studii clinice multicentrice noi.
    Să fim însă tranșanți de la început. Anul acesta, Congresul societății europene de cardiologie (ESC) nu a beneficiat de noutăți care să schimbe fața cardiologiei. Dar a beneficiat de zeci de noutăți care ne pot schimba practica medicală începând din această toamnă. Vom structura prezentarea lucrărilor congresului pe domenii de activitate – evident, într-o ordine întâmplătoare, căci niciodată domeniile medicinii nu pot fi ierarhizate.

 

Insuficiența cardiacă

 

    Noul ghid ESC are un volum consistent (peste șaizeci de pagini), iar autorii specifică faptul că documentul este publicat simultan cu un nou ghid american (ACC/AHA/HFSA) de tratament farmacologic. Autorii celor două ghiduri au comunicat între ei, s-au pus de acord în unele cazuri, iar ghidurile sunt asemănătoare, dar nu identice. În cele ce urmează vom puncta numai noutățile importante din ghidul european, așa cum apar ele față de precedenta ediție.
    În privința definiției, ghidul introduce categoria nouă de „Insuficiență cardiacă (ICC) cu fracție de ejecție (FE) moderat redusă“ (HFmrEF – Heart Failure with Mid Range Ejection Fraction). Categoria constituie zona gri dintre ICC cu FE cert redusă (sub 40%) și ICC cu FE prezervată (50% și peste). Toate trei categoriile au comune simptomele și semnele de congestie și, atenție, pozitivitatea peptidelor natriuretice (BNP peste 35 pc/ml sau NT-proBNP peste 125 pc/ml). Mai este necesară existența unei boli structurale cardiace și semnele imagistice de disfuncție diastolică (evident, nenecesare dacă FE este sub 40%). Așadar, HFmrEF a intrat în ghid, dar consecințele practice ale acestei categorii sunt așteptate doar pentru viitor.
Deschiderea congresului. Prof. dr. Fausto Pinto vorbește ultima oară ca președinte
 
    Imagistica pe baza căreia se calculează performanța ventriculară stângă (VS) este mai departe ecocardiografia. Pentru fracția de ejecție se recomandă regula Simpson în ecocardiografia bidimensională (eco 2D), nu se recomandă calcularea FE în mod M și se menționează tehnicile noi (Tissue Doppler, Strain Rate), în clasa IIa C, fără a fi detaliate. În schimb, pentru disfuncția diastolică există un întreg tabel de parametri în care excelează cantitativ aceste noi tehnici ecocardiografice, tabel care se găsește însă doar online, în Addenda, nu și în textul tipărit al ghidului. Cu această ocazie, aduc un mic reproș ESC, care nu publică, în varianta full text a ghidurilor, diverse tabele foarte importante și care pot fi consultate doar online. Aceasta complică inutil examinarea ghidului. În plus, edițiile precedente ale ghidurilor sunt șterse de pe site-ul ESC, făcând dificilă o comparație pentru a sesiza noutățile.
    Celelalte modalități diagnostice, fie ele imagistice ori biologice, nu prezintă noutăți. De menționat totuși o nouă clasificare a cardiomiopatiilor dobândite, publicată în 2014 în Journal of the American College of Cardiology, în care testarea genetică are un rol important.
    În privința tratamentului medicamentos, nu există noutăți importante, dar merită făcute câteva comentarii. Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), beta-blocantele și antagoniștii receptorilor de mineralocorticoizi sunt universal recomandați (IA), cu mențiunea că prelungesc viața. Aici aș menționa că, în România, este disponibilă și eplerenona, atunci când spironolactona nu este tolerată din cauza durerilor mamelonare. Este menționată cu indicația de clasă IB combinația sacubitril/valsartan (vestitul compus LCZ 696), al cărui unic mare studiu cu criterii stricte de includere (PARADIGM-HF) a fost publicat în 2014 și, până în prezent, nu a fost replicat. De remarcat că agenția europeană a medicamentului (EMA) a dat aprobare acestui produs, dar el nu este disponibil la noi în țară.
    Dintre alte medicamente, aș menționa ivabradina, cu două indicații de clasă IIa de asociere la triada medicamentoasă de bază când aceasta este insuficientă, asocierea hidralazină-izosorbid dinitrat, încă prezentă, surprinzătorii N-3 PUFA (acizi grași polinesaturați), fără argumente clare și, bineînțeles, sartanii, atunci când IECA nu sunt tolerați. Aliskirenul nu a confirmat deocamdată și nu este indicat, iar anticoagularea orală, de asemenea, nu este recomandată automat, cu excepția riscului de tromboembolism pulmonar sau în prezența fibrilației atriale.
    Defibrilatorul implantabil (ICD) este recomandat, ca și până acum, a fi implantat în ICC în prevenție primară dacă FE este sub 35% după tratament medicamentos optim de minimum trei luni, când există semne de boală coronariană ischemică sau cardiomiopatie dilatativă de alt tip, dar nu în primele 40 de zile după un infarct acut, iar speranța de viață a primitorului este de peste un an. Am menționat această indicație a ghidului deoarece la Roma a fost prezentat un studiu cu ICD în cardiomiopatia dilatativă non-ischemică (studiul DANISH), care nu a arătat beneficiu major pe mortalitate la peste o mie de bolnavi cu ICC cu FE redusă, urmăriți peste cinci ani, la care jumătate au primit ICD și jumătate nu, dacă restul tratamentul ICC era foarte bun, incluzând și resincronizare la peste jumătate din bolnavi (amintim că resincronizarea nu implică și facilitate de defibrilare). Totuși, studiul DANISH nu a influențat ghidul de ICC.
Pauză între sesiuni
 
    Consider că restul recomandărilor și comentariilor din ghidul de ICC 2016, consistente ca volum și bine sistematizate, nu aduc noutăți față de ghidul precedent.

 

Fibrilația atrială

 

    Fibrilația atrială (FA) a beneficiat, de asemenea, de un ghid consistent la Roma. La începutul ghidului există un foarte frumos tabel care, începând cu anii ʼ90 și până în prezent, notează momentele de apariție a principalelor realizări în medicația de prevenție a FA, anticoagulare, controlul ritmului (intervențional sau nu), controlul frecvenței și chirurgia FA.
   În privința diagnosticului, foarte importantă mi se pare invitația la „vânarea“ fibrilației atriale oriunde ea dă indicii că ar exista și prin toate mijloacele disponibile. Astfel, la vârstnici (adică peste 65 de ani, cum zice acest ghid), trebuie să insistăm ca aceștia să semnaleze orice episod de creștere neexplicabilă a pulsului atunci când își măsoară singuri tensiunea arterială. La cei care se prezintă descriind simptome și semne de accident ischemic tranzitoriu (AIT), să încercăm înregistrări Holter de cel puțin 72 de ore pentru a decela o FA intermitentă ascunsă. Iar la purtătorii de aparate (pacemaker, defibrilator implantabil), este consiliată interogarea sistematică a istoricului pentru decelarea unor episoade de FA. Răspunsul pozitiv în oricare din cazuri conduce la declanșarea tratamentului, cu accent în special pe anticoagulare.
    Odată pus diagnosticul de FA, se începe printr-o ecocardiografie transtoracică minuțioasă pentru a identifica orice anomalii, inclusiv prezența de valvulopatii, care schimbă filozofia anticoagulării (noile anticoagulante – NOAC – nu au deocamdată indicație în prezența FA valvulare mitrale medii-severe), dimensiunile cavitare și prezența de trombi. Și se determină funcția renală, pentru a ști ce intensitate de anticoagulare folosim, în cazul în care optăm pentru NOAC.
   Anticoagularea. În continuare, se determină scorurile CHA2DS2-VASc și HAS-BLED pentru balanța dintre riscurile de tromboză/embolie și cel de sângerare. La un scor CHA2DS2-VASc de 2 și peste la bărbați și de 3 și peste la femei, se recomandă anticoagulare dacă nu există riscuri majore de sângerare. În privința scorului ridicat HAS-BLED, se recomandă în primul rând cercetarea tuturor factorilor modificabili care cresc acest scor, pentru a-i îndepărta și a aduce scorul de sângerare în limite acceptabile (de exemplu, HTA necontrolată, medicație antiplachetară sau antiinflamatorie concomitentă, exces de alcool).
     O indicație apare clar formulată: oricare dintre NOAC aprobate (apixaban, dabigatran edoxaban sau rivaroxaban) sunt de preferat antivitaminelor K datorită stabilității terapeutice net superioare, fără interferențe și necesitate de monitorizare biologică, eficacității cel puțin egale și riscului de sângerare adeseori mai mic sau cel mult egal. De reamintit că NOAC nu sunt în prezent recomandate în proteze valvulare și în stenoza mitrală medie-strânsă. Tratamentul antiplachetar concomitent este de evitat cât de mult este posibil. Când nu se poate (în special la stent concomitent de curând implantat), se acceptă una până la trei luni cu dublă antiagregare concomitentă, apoi un singur antiplachetar asociat și monitorizare riguroasă. Detalii importante există în ghid.
    În sfârșit, la femeile sau bărbații cu FA izolată, fără alți factori de risc tromboembolic (scor CHA2DS2-VASc de 1 la bărbați și 2 la femei), indicația de anticoagulare ocupă un loc aparte. Formal se consideră că nu au indicație de anticoagulare. În discuțiile din text se consideră că, probabil, este mai cuminte să fie anticoagulați, cu minimizarea riscurilor de sângerare.
Standul prezentabil al SRC
 
    Eliminarea apendicelui atrial pe cale intervențională (ocludere) sau chirurgicală a avut un efect protector contra tromboembolismului egal (uneori mai bun) cu al unei anticoagulări de calitate. Complicațiile, redutabile dar rare, sunt în scădere. Anticoagularea trebuie însă continuată și după eliminarea apendicelui. Explicația ține probabil de faptul că trombii emboligeni se pot dezvolta în însuși atriul dilatat și imobil, nu doar în apendice.
    Cât timp anticoagulăm? Ghidul nu face referire. Evident, dacă FA este permanentă sau frecvent recurentă, anticoagularea este pe viață. La fel și dacă scorul CHA2DS2-VASc este net pozitiv și nu avem certitudinea că FA nu are recurențe silențioase. Dacă însă FA este paroxistică și cu totul ocazională, de exemplu cea descoperită întâmplător interogând pacemakerele, nu este demonstrat dacă riscul tromboembolic este la fel de important ca la FA recurentă sau permanentă. În consecință, și anticoagularea poate fi prescrisă pe durată limitată. Cât timp? Este una din puținele ocazii în care ghidul tace și trebuie să acționăm exclusiv pe baza propriei judecăți clinice.
    Un lucru rămâne cert, exprimat în acest ghid și în alte referințe serioase: în fibrilația atrială, anticoagularea corectă reduce riscul trombotic și embolic cu două treimi (!), indiferent de riscul tromboembolic la începutul tratamentului.
    Controlul frecvenței ventriculare în FA a fost considerat în trecut egal, din punctul de vedere al prognosticului pe termen lung al bolnavului cu FA, cu reușita în menținerea ritmului sinusal. Această comparație nu mai este prea mult discutată astăzi, căci, evident, menținerea ritmului sinusal are multe avantaje. Dar ea nu poate fi obținută prea ușor.
    Așadar, pentru controlul ritmului se folosesc digoxină și beta-blocante, singure sau în combinație, în orice situație. Dacă bolnavul are FE bună (ghidul de FA spune peste 40%), se pot utiliza și verapamil sau diltiazem. Ghidul interzice a se folosi antiaritmice de tip amiodaronă în controlul frecvenței în FA cronică, existând riscul de conversie neașteptată sau de efecte secundare. Reamintim că un ritm ventricular necontrolat, prea rapid, poate conduce la cardiomiopatie tahiaritmică. În cazuri extreme, se poate recurge la ablația nodului atrioventricular și implantarea de pacemaker, cu dezavantajele consecutive ale terapiei de pacemaker (de exemplu, asincronie de contracție ventriculară, mai puțin gravă însă decât un ritm rapid permanent).
    Restabilirea/menținerea ritmului sinusal este un deziderat pentru care se fac multe eforturi – medicamentoase, intervenționale sau chirurgicale. Pentru conversia medicamentoasă, ghidul recomandă propafenonă, flecainidă sau vernakalant dacă nu există boală cardiacă ischemică sau structurală și amiodaronă dacă acestea există. Conversia electrică are rată de succes mult mai mare, dar necesită colaborarea cu un medic ATI. Conversia se poate face fără anticoagulare prealabilă dacă este dovedit că FA este mai recentă de 48 de ore (interval citat de ghid) și cu anticoagulare corectă de minimum trei săptămâni dacă FA este mai veche de două zile. Ecocardiografia transesofagiană (TEE) este recomandată chiar după acest interval de anticoagulare pentru a surprinde eventuali trombi (în auricul, în special), dar este cuminte să facem TEE și dacă FA este mai recentă de 48 de ore. Dacă se identifică trombi, anticoagularea continuă pentru alte trei săptămâni, cu șanse importante de a se obține disoluția trombilor.
   Dacă există FA recurentă, ghidul recomandă alternativa autoconversiei cu tratament oral la domiciliu (pill in the pocket cardioversion) cu propafenonă 450–600 mg sau flecainidă 200–300 mg, doze unice orale – evident, ținând seama de contraindicații, inclusiv asocieri de patologie sau alte medicamente și dacă suntem siguri că bolnavul decelează exact debutul aritmiei pentru a acționa în primele 48 de ore. Dacă sunt îndeplinite condițiile, acest tip de conversie este eficient și reduce riscul de prelungire a intervalului până la conversie. Pacientul trebuie să se prezinte ulterior cât mai repede la medic, pentru a se lua în discuție anticoagularea de durată.
   Pentru menținerea ritmului sinusal după ablație prin medicamente, ghidul recomandă dronedarona, flecainida, propafenona sau sotalolul (ordine alfabetică) dacă nu există boală cardiacă structurală, dronedaronă dacă există cardiopatie ischemică fără insuficiență cardiacă și amiodaronă în toate condițiile, inclusiv cu ischemie miocardică sau insuficiență cardiacă. Trebuie monitorizat intervalul QT și semnele de disfuncție ale nodului sinusal sau a celui atrioventricular.
    Ghidul discută pe larg indicația și rezultatele ablației prin radiofrecvență sau prin crioablație. Trebuie izolate complet inserțiile venelor pulmonare (locul dovedit de inițiere a FA) și, de asemenea, unele proceduri de ablație în atriul stâng posterior. Ghidul menționează că, în centre experimentate (acest aspect este de multe ori subliniat), menținerea ritmului sinusal (RS) prin ablație este superioară oricărui medicament, iar totalul riscurilor nu este mai mare decât totalul riscurilor unui tratament antiaritmic de durată. Indicația este atât pentru FA recurentă, cât și pentru FA cronică. În aceste condiții, RS se menține în peste 70% din FA recurentă și în peste 50% din cazurile de FA cronică. Anticoagularea se menține minimum opt săptămâni după ablație, dar ghidul recomandă că este bine să o menținem pe termen lung, căci este posibil să existe recurențe nediagnosticate. Menționăm că pacienții obezi trebuie să slăbească înainte de ablație, căci obezitatea constituie factor predispozant sau perpetuant al FA prin status inflamator și catecolaminemic crescut, prin infiltrarea grasă a țesutului atrial și, uneori, prin disfuncție diastolică a VS subclinică, cu implicații asupra atriului stâng.
Discuție între un congressman și un prezentator de la Harvard
 
   Ablația chirurgicală (procedura labirintului – Cox maze procedure) este veche de peste 30 de ani și are în prezent numeroase rafinări. Ea merită practicată în timpul altor proceduri chirurgicale cardiace necesare. Se consideră că, folosindu-se cele mai noi ameliorări, ablația chirurgicală ar fi ușor superioară ablației intervenționale în menținerea ritmului sinusal.
    În încheierea acestui subcapitol, ghidul precizează că nu există indicații clare pentru o modalitate medicamentoasă, intervențională sau chirurgicală de menținere a ritmului sinusal, dar proceduri hibride, ce combină elemente ale fiecărei proceduri în parte, pot fi o soluție în cazurile dificile.

 

Prevenția cardiovasculară și dislipidemiile

 

    Prezentarea acestor două ghiduri o vom face pe larg (dislipidemiile) sau în parte (prevenția) într-un alt articol, care va apărea în „Viața medicală“ la o dată ulterioară. Așadar, de această dată vom vorbi foarte pe scurt despre cele două documente ESC.
    În privința ghidului de prevenție, să începem prin a aminti că riscul cardiovascular este estimat la nivel global și la nivel individual. La nivel global, ar fi de reamintit că există o nouă clasificare a diverselor țări în funcție de riscul de mortalitate cardiovasculară dat de statisticile comunicate de țările respective. Pentru prima dată, România nu mai este încadrată în cea mai rea categorie, ci într-o categorie de mijloc. La nivel individual, riscul poate fi apreciat la zece ani, dar este prezentat și un studiu care estimează riscul pe viață. Din cele opt modalități prezentate care estimează riscul, ghidul se oprește mai mult pe vechiul tabel european de risc SCORE, vechi de 13 ani, simplu de aplicat și, se pare, foarte fidel.
    Scopul încadrării într-o categorie de risc este unul de tratament. Dacă riscul individual și, eventual, și cel global sunt ridicate sau foarte ridicate, mijloacele terapeutice trebuie să fie agresive și atent monitorizate. Când sunt folosite medicamente, țintele terapeutice trebuie duse la cel mai jos nivel recomandat. Deocamdată, țintele cele mai coborâte sunt 70 mg/dl pentru LDLc, 130/80 mm Hg pentru HTA la diabeticul tip 1 sau HbA1C sub 7% la diabeticul tip 2. Sunt însă destule discuții în ambele ghiduri despre avantajele unor ținte și mai scăzute.
    Măsurile generale de prevenție sunt amplu analizate și există recomandări privind stoparea fumatului, oprirea abuzului de alcool, mișcarea fizică, dieta, controlul stresului. Toate sunt clar prezentate și argumentate. Aș menționa că ghidul se adresează în multe privințe și autorităților, îndemnate să ia măsuri ce țin de competența lor. De exemplu, se recomandă ca, la planificarea noilor cartiere, să se asigure în mod clar spațiul verde și locurile care să permită întregii populații locale activități fizice susținute. Acest îndemn ar trebui transmis și autorităților de la noi, care dau tot mai des aprobări pentru construcția de noi clădiri în spațiile verzi din vechile cartiere.
    În privința ghidului de dislipidemii, amintim doar că a fost introdusă, cu indicație deocamdată IIb, folosirea unei noi clase foarte eficiente de medicamente pentru scăderea colesterolului, inhibitorii de PCSK9.

 

Tratamentul cancerului și toxicitatea cardiovasculară

 

    Documentul elaborat de comitetul de ghiduri al ESC, fără să fie un „ghid“, ci un „document de poziție“, este un excelent compendiu de peste 30 de pagini privind consecințele cardiovasculare ale variatelor terapii anticanceroase.
    Aflăm din acest document că efectele sunt complexe și globale. Spectaculoase și periculoase sunt cele pe miocard. Dar și efectele coronariene, valvulare, pe tensiunea arterială sistemică, pe hipertensiunea pulmonară, cele tromboembolice trebuie cercetate atent atunci când se știe că pot apărea.
    Se recomandă folosirea metodelor imagistice moderne și a biomarkerilor, dar se insistă ca, la monitorizare, să nu se schimbe metoda de investigare de la o vizită clinică la alta.
    Efectele a numeroase terapii anticanceroase sunt descrise individual, fiind o indicație importantă pentru cardiologul la care este trimis bolnavul privind direcția în care să insiste în investigare.
    În final, sunt detaliate mijloacele terapeutice și de prevenție recomandate pentru fiecare situație în parte.

 

Cardiologia intervențională coronariană și valvulară

 

    Aș puncta aici câteva studii aparte față de alte zeci care consolidează sau șubrezesc elemente cunoscute.
    Unul din acestea mi se pare a fi studiul NACIAM – The early use of N-acetylcysteine (NAC) with Glyceryl Trinitrate (GTN) in ST-segment Elevation Myocardial Infarction (STEMI) patients undergoing primary percutaneous coronary intervention. La un grup de 132 de bolnavi cu STEMI (infarct miocardic acut cu supradenivelare de segment ST) tratați prin angioplastie coronariană (PCI), s-a injectat în perfuzie nitroglicerină 2,5 micrograme/min la toți pacienții și NAC la lotul de studiu (65 din 132 de pacienți) la o oră și la 47 de ore, în perfuzie i.v. Scopul a fost reducerea leziunii de reperfuzie. Rezultatele au fost evaluate prin rezonanță cardiacă magnetică și prin evoluție până la doi ani. Mărimea infarctului și alți parametri imagistici au fost semnificativ statistic mai buni la lotul tratat cu NAC.
    Alt studiu interesant a fost DOCTORS, care a evaluat rolul tomografiei de coerență optică (OCT) în conducerea tehnică a implantării de stent. Prin această metodă invazivă, dar de înaltă precizie, se controlează corectitudinea poziționării stentului. Au fost evaluați 240 de bolnavi, din care la 120 a fost utilizat OCT, iar la ceilalți doar poziționare prin coronarografie de contrast uzuală. Rezultatele au fost net mai bune la lotul OCT privind fluxul coronarian obținut în urma intervenției. De asemenea, evaluarea unei poziționări optime a stentului a fost superioară la lotul cu OCT. Dincolo de costuri și durată mai mare a procedurii, se impune comparația OCT cu ecografia intracoronariană, care are același rol potențial.
    Un studiu interesant a fost și NorStent, bazat pe registrul din Norvegia, care a inclus peste 9.000 de bolnavi tratați cu stent metalic (BMS) sau stent impregnat de a doua generație (DES). Rezultatele unei urmăriri pe șase ani au arătat același rezultat pe mortalitate CV și evenimente CV majore la cele două categorii de stent. Acest rezultat oarecum surprinzător (superioritatea DES nu a fost contestată până în prezent) este amendat de faptul că, la o evoluție de șase ani, este posibil ca alte leziuni în evoluția bolii coronariene să provoace accidentele majore și nu stentul inițial. În plus, studiul a dovedit că rata restenozei la DES este net mai mică. În orice caz, acest studiu, care reabilitează în aparență stenturile metalice simple, are probabil multe puncte slabe și va fi mult discutat.
    Au existat numeroase studii intervenționale pentru protezarea stenozei aortice (TAVI), dar și studii care au arătat rezultate spectaculoase în repararea intervențională a insuficienței mitrale, fie prin clip mitral (suturare intervențională a foițelor mitrale pentru a rezulta două orificii de regurgitare în total mult mai mici decât orificiul de regurgitare inițial), fie prin inserția intervențională a unui nou inel mitral mai mic decât cel dilatat. Viitorul tratamentului valvulopatiilor severe pare a fi cel intervențional.

 

Hipertensiunea arterială

 

   Atât HT pulmonară (HTP), cât și HTA sistemică au beneficiat de noutăți. În HTP, terapia combinată cu triplă asociere de medicamente (deja folosite individual) a ameliorat prognosticul. Dacă ne gândim la obstacolul pe care HTP îl reprezintă pentru prognosticul valvulopatiilor sau al bolilor congenitale operate târziu, sugestia este ca tratamentul medicamentos al HTP să înceapă din timp și în mod susținut.
   În HTA sistemică, principalele discuții au fost în jurul studiului SPRINT, publicat în 2015 și care indică drept țintă a tratamentului TA maximă sub 120 mm Hg. Argumentele pro și contra sunt numeroase și implicațiile în recomandările oficiale nu au apărut încă, dar, probabil nu vor întârzia.
    Noi modalități de scădere a TA prin stimularea baroreceptorilor carotidieni au fost prezentate. Unul din acestea implantează în sinusul carotidian un stent cu o formă specială, care stimulează permanent baroreceptorii, reducând TA. O altă modalitate a fost de a implanta un fel de pacemaker cu un algoritm special de stimulare a sinusului carotidian, cu același rezultat – reducerea presiunii arteriale. Proba timpului urmează să confirme aceste noi proceduri în tratamentul HTA, în special al HTA rezistente.

 

Cardiologia fundamentală

 

   O atenție aparte merită acordată studiului exozomilor, particule circulante în sânge sau prezente în fluidul pericardic, ce conțin resturi celulare care au, printre altele, și informații genetice. Studii experimentale au arătat că injectarea acestora în miocard produce angiogeneză. Modificarea tehnologiei aplicată exozomilor a dovedit că se poate obține și repararea unor leziuni miocardice. În sfârșit, se experimentează și crearea unor microvezicule artificiale, în care să se introducă conținut exozomic prelucrat de la bolnavul însuși, pentru a se obține în final regenerare miocitară. Sunt raportate și progrese în terapia genică. Momentul în care o astfel de metodă va pătrunde în clinică nu pare prea îndepărtat.

 

Prezența românească

 

    Prezența românească a fost destul de consistentă la congresul ESC, dar nu am putut să o cuantific. Biroul Societății Române de Cardiologie a fost vizitat de numeroase persoane. Au fost mai multe conferințe și intervenții (Dragoș Vinereanu, Dan Gaiță, Gheorghe Andrei Dan, Ovidiu Chioncel, Gabriel Tatu-Chițoiu și alții), numeroase lucrări orale și poster. Prof. dr. Carmen Ginghină este coautoare la o carte internațională lansată în timpul congresului. Mai mulți români au condus sesiuni științifice. Doi colegi au fost aleși fellow ai ESC.
Columna lui Traian, pinii-umbrelă ai Romei și alte umbrele

 

Evenimente

 

    Președinția ESC a trecut de la profesorul Fausto Pinto, din Portugalia, la profesorul Jeroen Bax, specialist în imagistică la Leiden, în Olanda.
    În ultima zi a congresului a avut loc istorica vizită a Papei Francisc. Cu blândețea bine-cunoscută, acesta a remarcat faptul că bolile cardiovasculare reprezintă un flagel medical și social și a îndemnat comunitatea medicală și nemedicală să continue cu abnegație și modestie munca pentru a contracara acest flagel.
    Următorul congres al Societății europene de cardiologie va avea loc la Barcelona, în august 2017.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe