Newsflash
Reportaje

Cine nu dorește integrarea îngrijirilor paliative cu oncologia medicală?

de Dan Dumitru MIHALACHE - ian. 4 2018
Cine nu dorește integrarea îngrijirilor paliative cu oncologia medicală?
Când vorbim de îngrijiri paliative, foarte multă lume se gândește la cancer și la oncologie, la bolnavi aflați în fază terminală, ceea ce este departe de realitate sau doar parțial adevărat. Îngrijirea paliativă ar trebui să înceapă cât mai devreme, poate chiar odată cu diagnosticul bolii, căci acest lucru ar aduce beneficii foarte mari atât în ceea ce privește supraviețuirea, cât și pentru calitatea vieții pacientului.
În România, dacă în Capitală și în centrele universitare se mai face paliație, dar și aceasta doar în stadii terminale, în orașele mici sau în zonele rurale ea lipsește cu desăvârșire. Medicii oncologi, câți mai sunt, se lovesc cel mai des de situațiile în care pacienții lor au nevoie de îngrijiri paliative, dar fie nu au competențele necesare, fie, în cazul în care le au, nu dispun de condiții optime pentru a le oferi și poate nici nu doresc s-o facă.

 

 

     Cuvântul „paliativ” are, în general, conotații negative pentru pacienți, mai ales atunci când există o lipsă de educație sau de conștientizare a ceea ce implică acest tip de îngrijiri. De aceea, Societatea europeană pentru oncologie medicală (ESMO) promovează de ceva vreme conceptul de îngrijiri suportive, separat de cel de îngrijiri paliative. Potrivit acesteia, îngrijirile suportive se referă la prevenirea și gestionarea efectelor adverse ale bolii și tratamentul acesteia, incluzând aici și gestionarea simptomelor fizice și psihologice și a efectelor secundare de la diagnosticare și tratament la urmărire posttratament. Îmbunătățirea reabilitării, prevenirea secundară a bolii, supraviețuirea și îngrijirea la sfârșitul vieții sunt parte integrantă a îngrijirilor suportive.
     Organizația mondială a sănătății (OMS) a propus, la rândul ei, o definiție pentru îngrijirile paliative, potrivit căreia acestea reprezintă o abordare care îmbunătățește calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora. Ele previn și ameliorează suferința prin identificarea timpurie, evaluarea corectă și tratarea durerii și a altor probleme fizice, psihosociale sau spirituale. Abordarea suferinței implică inclusiv îngrijirea problemelor care depășesc simptomele fizice. Îngrijirea paliativă utilizează o abordare de echipă pentru a sprijini pacienții și îngrijitorii lor în rezolvarea nevoilor pe care le au și consilierea în caz de deces. Asigură, de asemenea, un sistem de sprijin al pacienților, pentru ca aceștia să aibă o viață cât mai activă posibil până la deces.

 

Abordarea centrată pe pacient

 

     Estimările GLOBOCAN arată că, în 2012, în lume, au fost diagnosticate în jur de 14 milioane de cazuri noi de cancer și peste opt milioane de decese cauzate de cancer. Progresele în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul cancerului au condus la o creștere accelerată a supraviețuirii, mulți pacienți fiind vindecați sau trăiesc mai mult chiar și cu o boală metastatică. Cu toate acestea, diagnosticul de cancer, boala în sine și sechelele tratamentului oncologic sunt factori de stres major pentru pacienți.
     În ultimii zece ani, clinicienii au acceptat că, în timp ce supraviețuirea și supraviețuirea fără boală sunt factori fundamentali, calitatea generală a vieții este crucială pentru pacienți. În funcție de diagnostic, pacienții cu cancer vor primi tratamente antitumorale de tipuri și intensități diferite, însă majoritatea au nevoie de ajutor pentru a preveni și atenua efectele secundare și toxicitatea acestora, dar și pentru a face față bolii însăși, din punct de vedere fizic, psihologic, social, spiritual etc.
     Într-un raport publicat în urmă cu o săptămână, ESMO recomandă ca, pentru o gestionare optimă, pacienții să fie implicați în procesul de luare a deciziilor. Potrivit acesteia, clinicienii încearcă să ofere cea mai bună îngrijire pentru pacienții lor, însă „sistemele de sănătate nu permit întotdeauna acest lucru”. Astfel, pentru a oferi o asistență optimă pacientului, instituțiile implicate ar trebui să fie organizate, în funcție de structura și obiectivele lor, într-un mod care să facă posibilă o abordare centrată pe pacient, cu nivelul necesar de competență profesională, abilități și o organizare colaborativă care să faciliteze căile de îngrijire individualizată fiecărui pacient.
     Intervențiile centrate pe pacient trebuie discutate în mod obișnuit și evaluate de o echipă multidisciplinară, respectând preferințele pacientului și particularitățile culturale. Practic, îngrijirea centrată pe pacient nu poate fi standardizată, chiar dacă este asigurată printr-un cadru standard. Ea trebuie oferită pe timpul evoluției bolii, de la diagnosticare până la vindecare sau sfârșitul vieții, pentru că necesitățile pacientului vor evolua odată cu boala și cu tratamentul administrat. Atunci când pacienții cu cancer sunt diagnosticați într-o fază avansată, tratamentul nefiind de obicei posibil, îngrijirea paliativă trebuie luată în considerare din momentul diagnosticării. Studii recente arată că îngrijirile paliative timpurii la pacienții cu cancer avansat au îmbunătățit calitatea vieții acestora, scăzând intensitatea simptomelor, deși supraviețuirea globală nu a fost prelungită.

 

În România se face paliație?

 

     Se (mai) face, spun medicii oncologi care au acceptat să vorbească despre acest lucru. În București, se face cât de cât, și în câteva orașe mari, dar în orașele mici nu se face deloc, la sate în niciun caz. „În București se face în câteva centre mici și, din punctul meu de vedere, nu se face adevărata paliație”, mi-a declarat sub rezerva anonimatului un medic oncolog care face paliație la unul din centrele de profil din Capitală. Este foarte greu în momentul acesta ca, la o mână de oameni care au mai rămas pe partea medicală, să găsești o echipă completă de specialiști disponibilă, să meargă la un pacient, spune acesta: „Hospice Casa Speranței oferă îngrijirea la nivelul cel mai înalt în acest moment, dar nu cred că este chiar de top, se poate face mai mult, inclusiv acolo”.
     În România, paliația înseamnă numai îngrijire terminală – sunt însă foarte puțini pacienți care beneficiază și de această îngrijire de la început până la sfârșit: „Fiecare medic ar trebui să își ia pacientul de la început și să-l ducă până la sfârșit. Nu mi se pare corect ca dacă eu l-am tratat când i-a fost bine, când situația se agravează să-l preia un alt coleg”, adaugă medicul amintit. Mai ales că relația medic–pacient trebuie să se bazeze pe încredere. Pacientul, dacă nu are încredere în medicul său, nu este aderent la tratament. Renunță la medicație, se plimbă din medic în medic. Comunicarea este foarte importantă și relația trebuie să fie de încredere reciprocă: „Și eu să am încredere în pacientul meu, și el trebuie să aibă încredere în mine”.

 

Cine trebuie să facă paliație

 

     Obligatoriu, specialistul de îngrijiri paliative este medic oncolog, spune dr. Alexandru Grigorescu, medic primar oncologie medicală cu competență în îngrijiri paliative, președintele executiv al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, membru fondator al Grupului de lucru în îngrijiri paliative al ESMO, coordonatorul centrului desemnat ESMO de integrare a oncologiei medicale cu îngrijirile paliative de la Institutului Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB): „Unii pledează și pentru o specialitate separată de îngrijiri paliative, dar este discutabil”.
     Și dr. Cătălin Costovici, medic primar oncologie medicală (București), consideră că „paliația corectă ar trebui s-o facă oncologul medical, cel care ia în primire pacientul de la chirurg și îl duce până la capăt, numai că de paliația inițială, la modul real, n-avem efectiv timp, pentru că suntem atât de puțini și pacienții sunt atât de mulți. Din cauza lipsei de timp, medicul curant se focusează în general pe tratament”. De aceea, spune acesta, este nevoie de oameni care să se ocupe efectiv de paliație în centre bine definite, care să fie cunoscute de medicii oncologi. Dar, „paliația este privită ca o ladă de gunoi, medicii nu sunt atrași de zona aceasta, instituțional nu există un interes pentru așa ceva, majoritatea pacienților noștri mor acasă, nu îi știe nimeni, decât familia”.
     Cu toate acestea, sunt mulți medici oncologi în România care au atestat de îngrijiri paliative, dar „nu vin pentru un compartiment de paliație exclusivă”, spune dr. Răzvan Curcă, medic primar oncolog, coordonatorul centrului desemnat ESMO de integrare a oncologiei medicale cu îngrijirile paliative de la Spitalul Județean Alba Iulia. El spune că, de cele mai multe ori, oncologii fac atestatul de paliație ca să acopere un gol în care nu au fost antrenați în cursul rezidențiatului, pentru că, spune el, modulul de paliație nu se face nicăieri așa cum ar trebui să se facă: „Eu, de exemplu, am fost rezident la Cluj și în cursul rezidențiatului nu am avut un training special de îngrijiri paliative; am avut la un moment dat un material de o sută de pagini pe care l-am citit și nimic mai mult”.
     Oncologii ar trebui să facă paliație, dar se feresc să facă strict acest lucru, pentru că pacienții se află în situațiile cele mai dificile, pe când dacă fac oncologie le mai dau o speranță, cu tratament, spune dr. Carmen Marcu, medic primar de medicină de urgență, coordonatoarea compartimentului de îngrijiri paliative de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște: „Până la urmă, ca să faci asta, e o chestie de suflet”.
     Un alt medic, din București, spune că frica pornește de la îngrijirea pacientului terminal: „Tu ești pregătit să salvezi vieți și e foarte greu să accepți să pierzi vieți – sunt însă situații când trebuie să înveți cum să pierzi vieți. E greu să accepți moartea, și ca doctor, și ca pacient”.
     La Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iași, inițial medicii nu au înțeles exact ce înseamnă paliație, considerând-o ca o anticameră pentru pacienții în stare terminală, spune dr. Vladimir Poroch, șeful compartimentului de îngrijiri paliative de acolo, cu peste 20 de paturi: „Paliația nu înseamnă numai îngrijirea pacienților în stare terminală, ea mai are o componentă, aceea de tratament suportiv”.

 

180 de centre acreditate în lume

 

     Conceptul de integrare a îngrijirii paliative cu oncologia se bucură de o atenție deosebită în comunitatea oncologică europeană, deși nu există încă un consens cu privire la o definiție a acestei integrări. Într-un articol (1) publicat anul trecut, Hui și Bruera au rezumat aspectele integrării bazate pe o analiză sistematică, care au fost clasificate în cinci categorii (structură clinică, proces clinic, educație, cercetare și administrare). Un alt grup internațional a realizat un sondaj Delphi (2) în urma căruia au fost subliniate 13 criterii ca principali indicatori de integrare, care pot fi folosiți pentru a identifica centrele cu un grad ridicat de integrare și de a facilita analiza comparativă, îmbunătățirea calității și cercetarea.
     ESMO s-a angajat, pe termen lung, că va promova ideea de integrare a îngrijirilor de susținere și îngrijirilor paliative cu oncologia în toate aspectele legate de îngrijirea oncologică: „Integrarea este necesară pentru a coordona procesele de îngrijire, inclusiv pentru stabilirea resurselor de îngrijire a sănătății – competența corectă la locul potrivit, la momentul potrivit”. Pentru aceasta, oncologii medicali trebuie să fie instruiți în îngrijirea suportivă și paliativă a pacienților, să aibă cunoștințe de bază despre aspectele fizice, psihologice, sociale și spirituale ale cancerului, stabilite în recomandările ESMO/ASCO (Societatea americană de oncologie clinică) pentru un curriculum global în oncologia medicală.
     În 1999, în cadrul ESMO, s-a constituit un grup de lucru în îngrijiri paliative, care în aproximativ doi ani a elaborat un set de criterii de eligibilitate în vederea acreditării drept Centru desemnat de ESMO de oncologie integrată și îngrijiri paliative. Până în prezent, în lume au fost acreditate peste 180 de astfel de centre. Din România au fost acreditate două, unul în cadrul IOB și unul la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. ESMO recunoaște că, din cauza resurselor limitate, nu toate centrele de oncologie pot avea echipe multidisciplinare extinse, însă tot ar trebui făcută o evaluare periodică de rutină a pacienților, legat de nevoile lor fizice și psihosociale, precum și furnizarea de intervenții, fie in house, fie prin trimiterea acestora către profesioniști din domeniul medical sau nemedical, după caz.

 

De ce doar două în România?

 

     Din motive multiple, spune dr. Răzvan Curcă: „Pentru a crea un compartiment de îngrijiri paliative pe o secție de oncologie, mie mi-a luat aproximativ un an și jumătate. Din motive birocratice. Orice modificare în structura organizatorică a unui spital necesită aprobare de la minister. În primul rând, trebuie să îți lămurești managerul. După aceea, să îți găsești oamenii care să lucreze acolo. Apoi încep demersurile pentru a structura un astfel de compartiment. Și toată odiseea aceasta durează”.
     În opinia doctorului Poroch, acreditarea ESMO aduce, în primul rând, un câștig de imagine, o recunoaștere. În rest, „în ceea ce privește decontarea serviciilor de către Casă, nu aduce niciun avantaj”. El spune că, din lipsă de timp, nu a făcut demersuri pentru acreditarea centrului de la IRO Iași, dar urmează să facă acest lucru.
     Pe de altă parte, dr. Alexandru Grigorescu acreditează ideea că promovarea înființării centrelor de integrare a îngrijirilor paliative cu oncologia medicală trebuie să o facă Ministerul Sănătății. Asemenea centre ar trebui să existe în toate spitalele județene, spune el, pentru că „acest lucru înseamnă orientare – cei de acolo vor fi nevoiți să meargă la cursuri, la conferințe, să facă lucrări, să le prezinte – e o activitate științifică, totuși, pentru că și aici se fac studii”. Apoi, un astfel de centru, dacă este acreditat ESMO, trebuie să asigure urgențele, să se ocupe de familiile pacienților: „Ideal ar fi să existe un telefon la care să poată suna bolnavul zi sau noapte, iar medicul care este de serviciu să îi spună ce să facă, după caz”.

 

Scopul și mijloacele

 

     Centrele de integrare a îngrijirilor paliative cu oncologia medicală este bine să se afle în unitățile comprehensive de cancer, pentru că acolo se pot institui echipe multidisciplinare, spune dr. Alexandru Grigorescu. Potrivit acestuia, integrarea paliației cu oncologia medicală ar elimina eventualele abuzuri din secțiile de oncologie: „Sunt pacienți cu status de performanță ECOG 3, cărora nu ar trebui să li se mai facă chimioterapie, pentru că e prea toxică sau nu le folosește, dar li se face, totuși. Se forțează un pic, pentru că sunt pe secția de oncologie medicală”. În cadrul acestor centre integrate, adaugă medicul, pacientul este examinat multidisciplinar, i se stabilește o conduită și poate fi trimis inclusiv la un hospice: „În țările cu sisteme medicale mai dezvoltate, hospice-urile oferă servicii de îngrijire mai degrabă end of life”. În România, un hospice este mai mult decât un compartiment de îngrijiri paliative, explică doctorul Grigorescu. Are altă organizare, alt spațiu, timp mai mult acordat de personal pacientului. Legislația permite să interneze pacienții pe o perioadă mai mare de timp. Problema este că în hospice nu se pot face investigații – „decât ceva, așa, rudimentar” – pentru că nu există posibilități în acest sens. Pentru investigații mai complexe, pacienții sunt trimiși la spitale.
     Medicul ieșean Vladimir Poroch consideră că ar fi bine ca orice spital să aibă un compartiment de paliație „așa cum este la IRO”, cu atât mai mult cele care au secții de oncologie: „Nu ajută însă cu nimic dacă există doar ca structură și nu există și infrastructura aferentă, oamenii, mai ales, care să aibă cunoștințele necesare și să aplice principiile îngrijirilor paliative”. Existența acestui compartiment devine atractivă și pentru managerii spitalelor, adaugă acesta, pentru că beneficiază de finanțare mai bună, „numai că, din păcate, banii aceia nu ajung toți la pacienții care au nevoie de paliație, ci se mai redistribuie și pe la alte secții”. Totodată, se pot realiza indicatorii pentru secțiile celelalte: „Se poate menține o durată scăzută a spitalizării, de exemplu, mutând pacientul din secția de oncologie în compartimentul de îngrijiri paliative”. Asemenea unități de paliație ar trebui să existe și în spitalele care nu au oncologie, adaugă medicul, pentru că „deși în România se estimează că sunt aproape 150.000 de pacienți care ar avea nevoie de paliație, doar 40% sunt oncologici, 60% sunt non-oncologici. Cam la fel este în toată lumea”.
     Un avantaj major al existenței compartimentului de îngrijiri paliative pe secțiile de oncologie, în cazul pacientului care are nevoie atât de tratament oncologic, cât și de paliație, este că lucrurile se desfășoară simultan și nu secvențial, explică dr. Răzvan Curcă: „Nu îi faci chimioterapie și îl lași cu durere necontrolată, de exemplu, sau nu îi tratezi durerea și după două săptămâni, când va ajunge la oncolog, va începe tratamentul oncologic”. Pe secțiile de oncologie, în mod normal, se află și pacienți care sunt exclusiv de îngrijire paliativă, numai că, neexistând un astfel de compartiment, ei sunt spitalizați acolo strict pentru îngrijiri paliative, „dar le zicem că sunt spitalizați pe oncologie”.
     În situații critice, pacienții oncologici nu sunt preluați de nicio altă secție, deși pot să aibă afecțiuni intercurente, afirmă dr. Carmen Marcu. Internarea pe secțiile de oncologie acuți „nu poate depăși cinci zile, pentru că nu decontează Casa mai mult de atât”, iar chimioterapia se face pe spitalizare de zi: „Nimeni nu se gândește că pacientul acela nu ajunge până la seria următoare de chimioterapie, pentru că nu mănâncă, varsă. Dacă însă ai o unitate integrată, i-ai făcut chimioterapia, îl ții două-trei zile, chiar o săptămână, l-ai hidratat bine, l-ai hrănit, apoi poate să plece. Pe când așa, mulți dintre ei ajung acasă chiar și cu 500 de leucocite sau cu anemie severă”.

 

Dezvoltare da, fonduri ba

 

     ESMO se angajează să susțină educația specializată într-un mediu profesional în continuă schimbare, se arată în raportul mai sus-amintit. Societatea își propune să ajute oncologii în a dobândi cunoștințe aprofundate, specifice bolilor, precum și să-i învețe cum să colaboreze eficient cu alți specialiști într-un cadru integrat, multiprofesional.
     Dr. Alexandru Grigorescu spune că această organizație oferă burse de câte cinci mii de euro celor interesați de a dezvolta centre de integrare a îngrijirilor paliative cu oncologia medicală, pentru a se instrui alături de medicii din astfel de centre active, indiferent de țara în care profesează. „Alte fonduri alocate acestui scop nu există, nici în Europa și nici în România, deși îngrijirile paliative sunt menționate ca un drept al omului”.

 

Se tot cer, dar vin mai greu

 

     Ideea de ambulatoriu pentru îngrijiri paliative câștigă tot mai mult teren în ultima vreme. În lumea medicală europeană se tot vorbește de conceptul de echipă dedicată asistenței în ambulatoriu, care să se axeze pe prevenirea și managementul toxicității tratamentului împotriva cancerului (3, 4). Datele din unitățile de asistență medicală din țări precum Italia (5) sau Franța (6_ arată o reducere a spitalizărilor neplanificate ale bolnavilor de cancer aflați în tratament (7) și pentru cei care necesită transfuzii de sânge (8), permițând astfel o gestionare mai eficientă a simptomelor și toxicității tratamentului oncologic în ambulatoriu (9). Totuși, literatura actuală este încă insuficientă, motiv pentru care ESMO spune că ar trebui încurajat un studiu clinic randomizat, în acest sens.
     În România, consultații în ambulatoriu există, dar numai pe oncologie, medicii acordând benevol consultații și pe zona îngrijirilor paliative, atât cât se pricep. Ținta, potrivit dr. Alexandru Grigorescu, ar trebui să fie dezvoltarea ambulatoriilor pentru paliație, astfel încât membrii centrelor de integrare să poată să acorde și asistență de urgență: „Acesta ar fi idealul, dar se face ce se poate”. Propuneri sunt în acest sens, dr. Răzvan Curcă fiind unul dintre cei care „de trei ani încoace” tot propun ca ambulatoriul pe paliație să fie trecut în norme și să se poată încheia contracte cu Casa.

 

Cum ne pregătim viitorul

 

     „Cea mai importantă cale prin care putem promova îngrijirile paliative în România este să ajutăm rezidenții să simtă gustul paliației”, afirmă dr. Răzvan Curcă. Și acest lucru s-ar putea face nu doar prin cursuri teoretice, ci și prin practică – „să vezi, să experimentezi” –, parte care se poate realiza doar în centrele de integrare a îngrijirilor paliative cu oncologia medicală. Dacă s-ar introduce în curriculă și s-ar face training rezidenților așa cum e în curricula europeană și cea americană, s-ar putea ajunge în mod firesc și natural la integrarea cu adevărat a îngrijirilor paliative cu oncologia medicală, explică medicul din Alba: „Noi ne-am străduit cât am putut, dar fără schimbarea legii rezidențiatului, nu se va întâmpla nimic. Numai ministerul poate s-o schimbe, dar nu face nimic în acest sens”.
     Conf. dr. Daniela Moșoiu, președinta Comisiei de îngrijiri paliative a Ministerului Sănătății, ne-a transmis că la minister se lucrează totuși pe această temă. Cel puțin în cadrul acestei comisii „s-a lucrat foarte intens în acest an, mai ales în ultimele luni”, rezultatul fiind finalizarea Regulamentului de funcționare a serviciilor de îngrijiri paliative la nivel național, însă ministerul încă nu a făcut public acest lucru. Nu trebuie omis nici faptul că, „prin programul Băncii Mondiale, urmează să fie sprijinită înființarea de noi servicii de paliație”.
     Daniela Moșoiu admite că nu este suficient ceea ce se face pe perioada rezidențiatului. Pe această zonă, Hospice „Casa Speranței”, împreună cu parteneri, printre care IOB și IRO, derulează, pe parcursul a doi ani (până la 31 decembrie 2018), un program-pilot de dezvoltare și pilotare a unui curriculum integrat de îngrijiri paliative pentru rezidențiatul în oncologie medicală și radioterapie, pornind de la recomandările ESMO și ale ASCO.
     Nici în facultățile de medicină, în România, nu se studiază îngrijirile paliative la un nivel satisfăcător. Cu excepția Facultății de Medicină din cadrul UMF „Gr. T. Popa” Iași, studenții mediciniști din țara noastră nu prea au de-a face cu îngrijirile paliative. Li se prezintă ceva noțiuni din acest domeniu, în cadrul unor module extrem de firave ca informație, găzduite de disciplina de oncologie medicală. Zona Moldovei a făcut un pas în direcția aceasta, poate „cel mai mare pas”, prin introducerea disciplinei de îngrijiri paliative în curricula studenților de anul trei și a asistentelor de la specializarea de Asistență medicală generală de patru ani, spune dr. Vladimir Poroch, șef de lucrări la UMF „Gr. T. Popa” Iași și coordonatorul acestei discipline.
     La București, UMF „Carol Davila” se prezintă cu un modul „subțire” de îngrijiri paliative în cadrul disciplinei de oncologie medicală de la Facultatea de Medicină, unde studenții fac extrem de puțin din ceea ce ar trebui să facă în acest domeniu. Prof. dr. Rodica Anghel, șefa Disciplinei oncologie – Institutul Oncologic „Prof. dr. Al. Trestioreanu” București, spune, legat de acest aspect, că „abia poți să le explici câteva lucruri studenților”.
     Situația se schimbă însă la Facultatea de Moașe și Asistență Medicală (FMAM), unde, începând cu anul 2018, se pare că se va înființa disciplina de îngrijiri paliative, pentru studenții de anul trei, spune dr. Gabriela Rahnea Niță, de la Spitalul „Sf. Luca“: „Mi s-a cerut să fac fișa disciplinei, să pregătesc cursurile, dar nu pot să spun că va fi ceva sigur”. Ea este deja titulară a unui curs de îngrijiri paliative susținut în cadrul disciplinei de geriatrie-gerontologie, pentru studenții din anul patru la FMAM.
     Universitatea Transilvania din Brașov derulează și ea un proiect, în perioada 1 septembrie 2017 – 31 august 2020, coordonat de conf. dr. Daniela Moșoiu, pentru dezvoltarea și implementarea unui curriculum standardizat de îngrijiri paliative la nivel universitar. Proiectul va fi pilotat în patru centre universitare din România (Brașov, Tg. Mureș, Timișoara și Iași) și în două centre universitare din Irlanda.
     Facultatea de Medicină a Universității „Transilvania” Brașov organizează, de asemenea, singurul master de acest gen din țara noastră, cu durata de doi ani (Managementul și strategiile îngrijirii paliative) în parteneriat cu Universitatea Michigan SUA, prin Fundația Hospice Casa Speranței. Medicii care l-au absolvit și au promovat disertația se pot înscrie la examenul pentru obținerea atestatului în îngrijire paliativă la Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București, care organizează un program național de pregătire în îngrijiri paliative.
     Paliația nu o văd ca fiind o specialitate separată”, spune unul dintre medicii care nu au dorit să nu le menționăm numele, „ci, așa cum înveți medicina internă, să înveți și partea de paliative; paliație trebuie să știe și chirurgul și orelistul (...) fiecare specialitate trebuie să știe și partea de îngrijiri paliative”.

 

Ce și cum se decontează

 

     Finanțarea serviciilor de îngrijiri paliative se face pe zi de spitalizare, conform Contractului-cadru semnat cu casele de asigurări de sănătate. Problema este că nu toate paturile dintr-o secție sunt neapărat în contract cu Casa, pentru că numărul acestora este stabilit de Planul regional de servicii medicale, stabilit prin ordin de ministru.
     Regulament pentru îngrijirile paliative, legiferat, nu există în acest moment, spune dr. Radu Țibichi, fost director general la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, din mai 2017 președinte-director general la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași: „În momentul de față este un proiect de ordin de ministru, care aprofundează lucrurile în acest domeniu. S-a luat modelul din alte țări (...) cu paliație în ambulatoriul de specialitate și multe alte lucruri care urmează să se dezvolte. Datează însă de vreo doi ani”. Practic, spune acesta, la noi se decontează de câțiva ani asemenea servicii, dar în lipsa acestui regulament.
     În prezent, casele de asigurări de sănătate decontează doar îngrijirile paliative la domiciliu pentru pacienții aflați în faze terminale, până la 90 de zile pe an, și spitalizarea în regim continuu pentru bolnavi cronici, tot în faze terminale – status de performanță ECOG 3 și 4: „La noi, îngrijirile paliative sunt considerate doar cele în fazele terminale”, conchide fostul director general al CNAS.
     Acestea sunt cele două forme de servicii pe care le recunoaște Casa și le finanțează în Romania, deși „ar trebui să existe și ambulatoriul de paliație și centrul de zi, pe care nu le recunoaște și, prin urmare, nu le finanțează”, explică dr. Valentin Poroch. „Ei încă nu au înțeles conceptul de paliație, care trebuie să existe la orice boală cronică. Să nu ajungă boala într-un stadiu foarte avansat. În același timp, trebuie să educi și familia și îngrijitorii să îl poată îngriji acasă pe bolnav”, adaugă și Carmen Marcu. Cu siguranță, spune ea, secțiile de paliație trebuie gândite pe lângă cele de oncologie medicală, pentru că acești pacienți sunt cei mai afectați, mai ales între perioadele de chimio- și radioterapie – o bună îngrijire le-ar crește speranța de viață și rata de răspuns la tratament.
 

Notă autor:

Bibliografie

1. Hui D, Bruera E. Integrating palliative care into the trajectory of cancer care. Nat Rev Clin Oncol. 2016 Mar;13 (3):159-71

2. Hui D et al. Indicators of integration of oncology and palliative care programs: an international consensus. Ann Oncol. 2015 Sep;26(9):1953-9

3. Ripamonti C et al. Supportive Care in Cancer Unit at the NCI of Milan: a new integrated model of medicine in oncology. Curr Opin Oncol. 2012 Joule;24(4):391-6

4. Scotté F et al. Supportive care organisation in France: an in depth study by the French speaking association for supportive care in cancer (AFSOS). Eur J Cancer. 2013 Mar;49(5):1090-6

5. Vasile E et al. Dedicated supportive care team at the oncology unit: a model of simultaneous care for cancer patients. Support Care Cancer. 2014 Apr;22(4):867-8

6. Scotté F et al. Supportive Care Organization in France: a national in-depth survey among patients and oncologists. Support Care Cancer. 2017 Jul;25(7):2111-8

7. Antonuzzo A et al. Impact of a supportive care service for cancer outpatients: management and reduction of hospitalizations. Preliminary results of an integrated model of care. Support Care Cancer. 2017;25(1):209-12

8. Ripamonti CI et al. A supportive care in cancer unit reduces costs and hospitalizations for transfusions in a comprehensive cancer center. Tumori. 2017 Sep;103(5):449-56

9. Morin S et al. Cost effectiveness in a supportive care unit. J Clin Oncol. 2017;35 (suppl; abstr e18326)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe