Ridicat prin puterea, tenacitatea şi credinţa fondatorilor săi – profesorii Viorel şi Margit Şerban –, Centrul medical „Cristian Şerban“ din Buziaş va avea un viitor doar dacă se vor găsi şi alţi oameni dedicaţi care să-l conducă. Un reportaj de Iftimie Nesfântu.

"> Care va fi viitorul Centrului medical „Cristian Şerban“ din Buziaş? - Viața Medicală
Reportaje

Care va fi viitorul Centrului medical „Cristian Şerban“ din Buziaş?

de Iftimie NESFÂNTU - aug. 23 2013
Care va fi viitorul Centrului medical „Cristian Şerban“ din Buziaş?

Ridicat prin puterea, tenacitatea şi credinţa fondatorilor săi – profesorii Viorel şi Margit Şerban –, Centrul medical „Cristian Şerban“ din Buziaş va avea un viitor doar dacă se vor găsi şi alţi oameni dedicaţi care să-l conducă. Un reportaj de Iftimie Nesfântu.

Într-un fel vezi lucrurile când doar te gândeşti ce frumos ar fi să dezvolţi ceva şi cu totul altfel se văd când porneşti la drum. În afară de idee, care este primordială, îţi trebuie curaj, infinită muncă, perseverenţă, ai nevoie de credibilitate, de oameni pe care să poţi conta şi de multe alte condiţii. De obicei, noi românii, dincolo de încercări şi izbânzi izolate, nu avem experienţa drumului împreună. Şi totuşi, ici şi colo, izbucnesc din te miri ce, proiecte uluitoare. Nu reuşesc toate. Important este că nu lipsesc cele care izbutesc.

Centru european de referinţă în diabetul pediatric

   Unul dintre cele care funcţionează este Centrul medical „Cristian Şerban“ din Buziaş, construit între anii 1992 şi 1997, după un model occidental, adaptat cu originalitate de fondatorii Fundaţiei „Cristian Şerban“ pentru ajutorarea copiilor bolnavi. Prof. dr. Viorel Şerban, copreşedinte fondator, omul cu ideea, şi prof. dr. Margit Şerban, au pornit, în memoria fiului lor Cristian, această lucrare destinată copiilor şi tinerilor cu diabet zaharat, hemofilie şi alte boli. Centrul are obiective multiple: evaluarea clinică şi exploratorie riguroasă specifică fiecărei boli, optimizarea terapiei, educaţia pentru boală, recuperarea deficitelor locomotorii şi psiho-senzoriale, asigurarea suportului psiho-social al copiilor şi tinerilor cu diabet zaharat tip 1 (insulinodependent), cu hemofilie şi cu alte boli, cercetare, consiliere complexă medicală şi psihologică. A fost inaugurat la 1 iulie 1997, a participat şi continuă să participe la studiul european SWEET, în Prof. dr. Viorel Şerban şi familia pacienţilorurma căruia a fost recunoscut drept centru de referinţă pentru diabetul pediatric în Europa, în anul 2011. Este singurul de acest fel din Europa de Est, un spital modern cu o capacitate de 50 de locuri (diabet zaharat – 35, hemofilie – 10 şi recuperare fizică medicală – 5), în camere cu două paturi, funcţional tot timpul anului, în serii de câte 12–14 zile. Serviciile medicale sunt complete, gratuite, de o calitate comparabilă cu cele oferite de clinici universitare de profil, din ţară şi din Occident.

Ceasul verde

Împreună cu profesorul Viorel Şerban ne îndreptăm către pavilionul de recuperare.
– O parte a fost ridicată prin 2000. În 2011, construcţia a fost extinsă adăugându-i-se şi amenajări anume gândite pentru copii cu handicap sever.
Fiind internat la München, într-o clinică de Neurochirurgie, profesorul a văzut cât de atent sunt gândite acolo astfel de amenajări. Întors acasă, în Centrul de la Buziaş, a realizat întocmai, adaptat pentru nevoile copiilor care fac recuperare, cele văzute în clinica din Germania. Un adevărat tratat despre lucrul bine făcut.
La noi, multe se fac după principiul „merge şi aşa“.
Ei bine, nu merge oricum… Când vezi ce diferenţe uriaşe sunt între facilităţile unei clinici unde toate sunt gândite după nevoile pacientului şi o alta – exemple vezi la tot pasul – unde astfel de amenajări sunt făcute parcă în bătaie de joc, începi să suferi. E nevoie să observi, să ştii despre ce e vorba, apoi să te pui în locul copilului cu handicap (hemofilic, dar şi cu alte suferinţe), să te gândeşti ce muncă a lui Sisif face să se ridice din pat şi să găsească, la distanţa potrivită, punctul de sprijin de care are nevoie în cameră, în sălile de kinetoterapie, la baie, în sala de mese, în spaţiile de joacă acoperite sau cele din aer liber.
Urcăm pe o alee, prin dreapta corpului central, prima clădire construită, ca să ajungem în pavilionul de recuperare. Panta terenului este mare şi, totuşi, aleea şi treptele au fost gândite în aşa fel încât drumul să poată fi parcurs cu efort minim. În stânga, clădirea principală cuprinde cabinete, piscina, birouri, saloane pentru pacienţi, bucătărie, sala de mese, o terasă pe nivelul I, acoperită aproape în întregime, de pe care, la fel, se poate trece spre celălalt corp. În dreapta noastră, o lizieră de brazi, înalţi, unii şi de 15 metri, separă campusul de proprietăţile din vecinătate, clădiri şi terenuri ale localnicilor din Buziaş.
Aduc şi prospeţime şi o anumită intimitate, remarcasem eu. Aproape că nu se vede prin cetina lor verde dincolo.
Profesorul zâmbeşte şi spune, mai mult pentru el:
– Îi vedeţi ce mari sunt?! Nici nu ştiu când au crescut. Parcă ar fi fost ieri când i-am plantat. Ridicasem deja prima clădire, erau înalţi cât pacienţii noştri. Mă uitam la ei de sus. Şi-acum, priviţi-i: ei măsoară trecerea timpului.

Cum este inima pentru om

– O să vedeţi acum laboratorul. În incendiul din mai 2012, chiar în acest corp de clădire a ars toată partea de sus, acoperişul şi tot ce era pe ultimul nivel, sub pod. O să vă trimit fotografii. Unde ne aflăm acum era podul, asta înainte să ardă. Şi-acum, vedeţi şi dumneavoastră. Am dorit de mult să înalţ această clădire şi să fac aici un laborator mai mare. Era necesar. Şi s-a ivit şi nedorita ocazie. Ca să ne ajute, Ministerul Sănătăţii a dat bani pentru repararea celor provocate de dezastru. Ce vedeţi în partea aceasta a clădirii, inclusiv noul laborator, este realizat exclusiv cu fondurile Fundaţiei „Cristian Şerban“.
Prin uşa întredeschisă a unui cabinet, o domnişoară doctor ne însoţise cu un zâmbet cald, prietenos. O fotografiasem.
– Ce putere are câteodată un zâmbet! constată profesorul. E cea mai bună doctoriţă din centru. A făcut rezidenţiat de diabet cinci ani. Cine a trecut printr-o instituţie academică, printr-o clinică universitară, are alt ştaif decât cel care e autodidact mulţumit de sine. În afară de cunoştinţele propriu-zise acumulate, îşi mai şlefuieşte şi comportamentul, motivaţia, învaţă ce este respectul pentru profesie şi un anume simţ al ierarhiilor.
Un cuvând rostit aici, o întrebare dincolo, o încurajare discretă sau un schimb de priviri, o remarcă aparent neutră. Un schimb continuu de informaţii, mesaje nonverbale adesea, ţin în activitate întregul complex. Într-un fel văd eu, venit din afară, altfel vede profesorul. Orice semn, cât de mărunt, are importanţa lui şi „vorbeşte“ despre funcţionarea întregului.
– Când spui că un centru ca acesta „funcţionează“ nu te poţi referi doar la prezent, îmi spusese profesorul cu o seară înainte, ci şi la viitor. Toate sunt în schimbare. Ceea ce acum funcţionează bine sau mai puţin bine ţine de toate acele momente din trecut, când ai gândit şi construit acel ceva. Fiecare pasDr. Florentina Fiera, medic specialist diabetolog: viitorul începe cu un zâmbet pregăteşte viitorul. Dacă fiecare echipament are un oarecare timp de viaţă şi la un moment dat, în viitor, va trebui să fie înlocuit, la fel se întâmplă şi cu oamenii. Mai greu cu ei, mai ales cu specialiştii de valoare, tot mai rari şi mai greu de format ori de adus din alte locuri. Păcatul de căpătâi al multor medici – cunosc şi eu, chiar mai mulţi decât din ceilalţi – este căderea în mediocritate, soră bună cu automulţumirea şi mama ignoranţei. Aceşti medici îmi provoacă şi iritare, şi nostalgie, şi tristeţe. Mă dezarmează, mă fac să-mi pierd nădejdea în vreo apropiată schimbare în bine. Abundenţa lor îmi produce suferinţă aproape organică, gândindu-mă la bieţii bolnavi. La modul general, dar şi privind în jurul meu, mă deprimă că în loc să progresăm, băltim şi curgem înapoi. Aş vrea să privim mai mult în viitor, să gândim (rara avis), să căutăm, nu perfecţiunea, care nici nu există, ci perfecţionarea. Mă şi întreb dacă ceea ce constat este normalitatea de azi şi dacă nu cumva sunt doar un anacronic.

Circuite funcţionale şi semne

Am trecut, mergând către saloane şi cabinete, prin sala de mese. Era un aer de prospeţime: feţele de masă curate, culorile vesele. Era trecut de ora 12. Pâinea şi tacâmurile erau pe masă, mâncarea aşteapta neatinsă în farfurii.
– Aici e un program complex, cu timpi pentru joacă, lecţii, tratament, odihnă. E şi flexibil, am prevăzut cam tot ce le e necesar copiilor în raport cu vârsta, cu nevoile lor. Nu toate merg ca pe roţi, aşa că zilnic dau raiduri cam peste tot, am ajuns să-i exasperez pe unii mai comozi, ca să folosesc un eufemism.
Am întrebat odată pe un proprietar de terenuri din judeţul Arad, făcea agricultură performantă, unul din puţinii români care izbutiseră să dezvolte o afacere, îl întrebasem dacă a ieşit vreodată în pierdere. „Într-un singur an“, mi-a răspuns el. „Mi-am rupt piciorul şi trei luni am stat în spital, la Ortopedie.“
Da. Vedeţi? Şi altcineva, dacă nu chiar toţi ar trebui să vadă, să simtă, să se implice, să caute soluţii şi, când problema îl depăşeşte, să semnaleze cui trebuie, şi numai în final, mie. Nu toate lucurile pot fi normate, trecute în fişa postului. Sigur, nu ceri bucătarului să supravegheze piscina şi nici să facă testele curente ori curăţenie prin saloane. Dar dacă n-o face nimeni, trebuie să o facă tot stăpânul, cine altul?

Ca şi cum ar fi fost copilul nostru

Urcăm. În locul vechiului pod, un spaţiu inutil, se află acum o superbă mansardă: un hol luminos şi de jur-împrejur încăperile laboratorului. Profesorului – interlocutor şi călăuză – i s-au luminat ochii.
– Aici se fac investigaţiile pentru hematologie, dincoace este biochimia, apoi explorări funcţionale, microscopul oftalmologic. Analizorul pe care-l fotografiaţi acum a costat 27.000 de euro. Totul este computerizat. A fost cumpărat cu bani primiţi de la Ministerul Sănătăţii.
Pornind de la o altă documentare, mă întrebam ce a fost această unitate înainte să fie? Nu m-aţi încurajat pe acest gând, nu se potriveşte aici. Apoi, mi-am reamintit un obicei al românilor din Năsăud. Când ridică o casă şi au ajuns „la hezaţ“ – adică să termine acoperişul, desfac o ţiglă şi o sparg. „Orice lucrare terminată nu are viaţă“, cred năsăudenii. E important să rămână mereu ceva de făcut.
Profesorul zâmbeşte.
Continuă, vorbind de parcă ar fi într-un alt timp, mai dens, mai greu.
– Metaforic vorbind, am văzut acest centru medical şi ne-am ocupat de creşterea lui ca şi cum ar fi fost copilul nostru. Pentru părinţi, un copil rămâne tot copil. Şi mereu mai ai ceva de făcut. Am obţinut cu ani în urmă trecerea unităţii în subordinea Ministerului Sănătăţii, introducând astfel mai multă rigoare în11 mai 2012: pornit de la un scurtcircuit, un incendiu devastator a ars partea superioară a pavilionului central. Cu ajutorul Ministerului Sănătăţii şi cu sprijinul oferit de Fundaţia „Cristian Şerban“, în timp record, a fost refăcută clădirea, pe ultimul nivel adăugându-se un laborator modern, cu toate echipamentele necesareactivitate. A rămas şi Fundaţia, pentru toate investiţiile pe care le vedeţi şi ca să putem suplini anumite limitări ale bugetului obţinut de la CAS. Cu ajutorul colegilor din ţară am iniţiat registrul naţional al copiilor cu diabet, actualizat anual, din 1996. Ne-am ocupat de pregătirea medicilor – aţi scris despre dificultăţile cu diabetologia pediatrică, rămase aceleaşi –, organizăm anual în luna mai acele simpozioane cu diabetologi pediatri din ţară şi din străinătate, devenite deja tradiţionale, încurajez medici tineri, doctoranzi, să pregătească lucrări, să participe la congrese internaţionale, avem rezultate recunoscute peste hotare, distincţii ale ISPAD. Mereu rămâne ceva de făcut. Şi simt acel „ceva de făcut“ ca pe o obligaţie de a menţine Centrul la un bun nivel profesional, ceea ce mă menţine într-o formă intelectuală de care mulţi se miră.

Întrebare grea, cât o cruce

– Patrimoniul este important, dar, cum spuneam, oamenii sunt esenţa. Patrimoniul fără oameni nu înseamnă nimic. Salariaţii dacă nu sunt şi oameni, dacă nu au grijă de cele din jurul lor, aproape ca şi când ar fi acasă la ei şi dacă n-au grijă de copiii şi tinerii care calcă pragul centrului, aproape ca de copiii lor, nu fac mai nimic. Dar am şi asemenea oameni…
Cine va veni după dumneavoastră?
Grea întrebare, cât o cruce. Ca să duci un asemenea proiect, trebuie să fie mai mulţi. La început, am fost singur: am fost şi contabil, am făcut ordine de plată, m-am dus la bancă, am căutat sponsori, am discutat cu meşterii şi am supravegheat lucrările. Şi am făcut şi medicină, la cel mai înalt nivel de care am fost capabil. Las ceva scrieri după mine, apreciate de majoritatea specialiştilor şi pacienţilor. Veneam aproape zilnic de la Timişoara aici, pe şantier. Soţia avea preocupările ei ştiinţifice, spitalul, pacienţi cu hemofilie, studenţi, rezidenţi. Pleca dimineaţă la clinică şi se întorcea seara, ca şi azi, de fapt. Cine altcineva să vină zi de zi la Buziaş? Nu poţi să vezi cu ochii altuia. Şi nu e numai de văzut, e de făcut, e de căutat rezolvări pentru fiecare problemă nou apărută.
Este o maximă, dacă vrei ca o problemă să fie rezolvată, încredinţeaz-o unui om ocupat.
Nu ocupat. Aş duce mai departe ideea: trebuie să fii interesat, foarte motivat, de acea problemă, perseverent. Trebuie să-ţi asumi acea treabă ca fiind propria ta sarcină, să o gestionezi ca atare, ca pe un vis pe care ţii din toate puterile tale să-l împlineşti.
Cum de-aţi rezistat? Doar tenacitatea nu ajunge.
Am avut putere, poate şi altceva. Mă întrebase doamna Eugenia Vodă, într-un interviu pentru emisiunea „Profesioniştii“, dacă sunt credincios. Şi i-am spus că sunt, însă nu atât cât mi-ar plăcea. Eu cred că atâta vreme cât te îndoieşti de anumite lucruri, nu eşti un credincios. Constat însă că, uneori, lucrurile se aranjează de aşa manieră încât ţi se pare că e Cineva în umbră, care le aranjează, te pune pe un drum.
Poate că este vorba de puterea dorinţelor din noi. Sau de puterea visului.
Poate. Mi se întâmplă, îmi apare o idee, cred în ea foarte tare şi purced de îndată să găsesc, cât se poate de repede, materiale, oameni, bani, conjuncturi. Toate curg. Nu puteam să dorm noaptea că nu am bani să plătesc meşterii – ei lucrau la construcţie – şi într-o zi, două primeam o veste bună. De unde nici nu mă aşteptam, veneau banii de care aveam nevoie. Mi s-a întâmplat de atâtea ori. Ce explicaţie să găsesc?

Noi dăm copiilor ce trebuie, nu ce putem

– Şi viitorul Centrului?
Viitorul depinde de mai mulţi factori, unii neinfluenţabili, cărora te supui, şi alţii ameliorabili pentru că depind de oameni, sau este vorba chiar despre oameni. Sigur, asistenţa medicală este determinată de situaţia economică din ţară. Şi nu ştim în ce direcţie merge. Spre bine, sperăm. Spitalul este finanţat prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi mai puţin prin Programul de hemofilie. Tot ce ţine de Programul de diabet este de foarte bună calitate, asigurat gratuit: insuline, bandelete pentru copii şi, mai puţine, pentru tineri. Sunt aspecte, mă refer la cele financiare, pe care noi nu le putem şi nu le vom putea influenţa. Ne supunem regulilor valabile pentru orice spital public din România, cum este şi Centrul. Sigur că Fundaţia „Cristian Şerban“ care a construit şi spitalul, adică familia noastră, ca fondator, ajutăm, prin mijloacele obţinute în urma unor sponsorizări şi donaţii, la menţinerea unui mediu ambiant plăcut şi la desfăşurarea unei activităţi medicale foarte bune şi perfectibile..
Îmi puteţi da un exemplu?
Vă dau mai multe. Acesta este un spital unde pacienţii primesc cinci, şase mese pe zi. Alocaţia pentru hrană este bună, însă nu suficientă pentru şase mese pe zi. Şi atunci, fireşte, Fundaţia suplimentează costurile hranei ca să putem asigura o dietă de calitate şi ştiinţific întocmită. Noi dăm copiilor ce trebuie, nu ce putem. Dar, ca totdeauna, este loc şi de mai bine, desigur. De un timp, la externare, acordăm pacienţilor bandelete pentru măsurarea glicemiei. Să-i ajutăm şi să îi atragem în Centru, spre binele lor exclusiv. Tot Fundaţia se îngrijeşte de reparaţii, de întreţinere şi sunt costuri considerabile. În afară de reparaţiile de după incendiu, când Ministerul Sănătăţii a avut un rol important, toate celelalte au fost şi sunt făcute de Fundaţie. De la minister primim bani pentru salarii, medicamente şi materiale sanitare, aşa cum se face pentru orice spital din reţeaua publică.
Viitorul mai depinde, subliniez iarăşi, „mai ales“ de oamenii care lucrează aici. Cu atât mai mult cu cât pacienţii noştri sunt copii de toate vârstele şi tineri. Toţi sunt importanţi, dar pentru azi şi pentru mâine, mai ales managerul şi medicii. Ca instituţia să funcţioneze bine şi în viitor este nevoie nu numai de muncă de calitate, concretă, ci şi de ceva în plus: devotament, dedicaţie, drag de copii, dorinţă de a lucra cât mai bine şi de a face şi ceva cercetare ştiinţifică, fiindcă o bază de date ca a noastră are puţină lume, nu doar în România. Cercetarea – mai ales în diabetul pediatric – nu e un moft, este intrinsec legată de nevoia de a face lucrurile cât mai bine. Nu poţi asimila noutăţile din altă parte decât dacă tu însuşi te ocupi şi de cercetare. Nu poţi înţelege şi cunoaşte problemele din ţară – aici vin copii din toate judeţele – dacă nu urmăreşti rezultatele muncii, dacă nu-ţi pui probleme şi după ce ieşi pe uşa Centrului, în fiecare zi. Dacă în restul timpului nu deschizi un tratat, o revistă, un internet, dacă eşti mulţumit mereu cu ce ştii, te-ai plafonat, devii periculos de anacronic. De cauţi, verifici, îţi pui întrebări, apar şi idei, ai ce anume să arăţi celorlalţi, foloseşti concluziile acestea în activitatea practică, îţi structurezi atitudinea terapeutică. Se închide un cerc, eşti motivat, realizezi că poţi face mai mult. Ai sub ochii tăi analizele rezultate în evaluările periodice, observi modificări în bine între momentul venirii unei noi serii şi momentul plecării şi apoi urmările în timp, în viaţa de zi cu zi a copiilor. Şi atunci, ştii şi cum să-ţi îmbunătăţeşti atitudinea, conceptul, viziunea proprie în abordarea copiilor şi adolescenţilor cu diabet.
Simpozioanele anuale pe care le organizăm la Buziaş expun şi rezultatele noastre. Aşa Centrul a ajuns să fie cunoscut. Ţinem pasul cu lumea. E o sincronizare, un progres continuu. Este nevoie însă de dedicaţie, de dorinţa de a face lucrurile cât mai bine, de a progresa cât mai mult. Condiţiile pe care le oferim reprezintă bunul cel mai de preţ al instituţiei. Şi eu nu sunt mulţumit cu atât. Eu vreau ca aici nivelul asistenţei medicale să fie din ce în ce mai bun. Repet, omul nu este capabil de perfecţiune, dar oricând îţi mai poţi mobila mintea cu ceva folositor. Îţi poţi îmbunătăţi cunoştinţele, posibilităţile de abordare.
Am lucrat o viaţă, am fost aici director, până în 2006, mai bine de 20 de ani, am fost şef de secţie la Spitalul Judeţean, o secţie grea. Când cineva are talent pentru afaceri vede, simte, miroase afacerea în orice. Deşi îmi pare rău, eu nu am un asemenea talent. Dacă un om are talent pentru scris, pentru pictură, din orice amănunt sau detaliu poate să scoată o idee artistică, se bucură să transmită o emoţie. Când un medic diabetolog sau un manager este dedicat meseriei sale simte – „vede“ – ce poate să îmbunătăţească, acolo unde un altul nu vede nimic şi trece senin pe alături. Asta înseamnă să fii dedicat, să te implici şi ceea ce faci, practic, concret, pentru asistenţa copilulului şi tânărului cu diabet să fie, deopotrivă, ştiinţă şi artă şi har.
Aţi scris odată despre centrul de la Buziaş că este inima diabetologiei pediatrice româneşti. Cred că spitalul acesta este mai mult decât inima, într-un fel este „conştiinţa“ diabetologiei pediatrice. Un loc unde tendinţele se văd, se simt, se măsoară, se evaluează, se stabilesc norme şi se traduc apoi în îmbunătăţirea îngrijirilor medicale acordate. Activitatea noastră are consecinţe pozitive pe termen mediu şi lung, generează schimbări de mentalitate. Spre un astfel de ţel ar trebui să tindă şi managerul şi medicii. Eu spre aşa ceva am tins şi tind şi acum, când am trecut de 70 de ani. Acestea sunt ofurile mele legate de viitor.
Ar trebui… Şi în realitate, cum stau lucrurile?
Problema rămâne deschisă. Le spun adeseori colegilor: eu nu cer de la voi decât atât cât puteţi să daţi, cât de mult puteţi să daţi. Nici mai mult, dar nici mai puţin, că atunci ne ducem în jos. Am şi nu am succes.
Era o vorbă, e un alt versant al temei deschise: „Să nu-ţi dea Dumnezeu cât poţi duce!“. Acest concept introdus de dumneavoastră – „să daţi cât de mult puteţi să daţi“ – conţine, în stare născândă, şi răspunsul la întrebarea „care va fi viitorul acestui centru?“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe