Newsflash
Reportaje

Accesul la terapii salvatoare pentru pacienţii oncologici

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iun. 10 2022
Accesul la terapii salvatoare pentru  pacienţii oncologici

Pacienţii oncologici au nevoie de cele mai noi terapii disponibile. Cum însă nu toate sunt disponibile în România, mulţi sunt nevoiţi să ia calea străinătăţii pentru a-și da o șansă la viață.

Printre spitalele frecventate de pacienţii români se numără și Wiener
Privatklinik (WPK). Anual vin aici să se trateze aproximativ 1.000 de bolnavi din ţara noastră. Mai exact, unul din trei pacienţi este din România. Cei mai mulţi dintre aceștia aleg să se trateze în cadrul spitalului din Viena pentru că pot beneficia, între altele, de cele mai noi tratamente, acestea fiind aprobate și disponibile într-un ritm mult mai rapid în Austria, comparativ cu ţara noastră.

salaop

Pe lângă serviciile de oncologie, în cadrul Centrului Oncologic WPK,pacienţii solicită și servicii de chirurgie complexă, dar și chirurgie plastică și reconstructivă, peste 30 de specialităţi medicale putând fi accesate în această clinică. Anul acesta, WPK va deschide a treia reprezentanţă din România, la Cluj-Napoca, și a început dezvoltarea serviciilor și în Bulgaria.

Printre personalităţile medicale de talie internaţională care activează în cadrul acestui spital se numără și prim. dr. Walter Ebm, medic primar în domeniul bolilor cardiovasculare, fondatorul și coordonatorul Centrului Aeromedical WPK, CEO și acţionar principal, prof. dr. Wolfgang Köstler, medic specialist Medicină internă, având competenţe și în Hematologie și Oncologie, dr. Walter Klepetko, profesor la Departamentul de Chirurgie Toracică al Universităţii de Medicină din Viena, și nu numai.

Oncologia medicală în 2022

Directorul medical al WPK, prof. dr. Christoph Zielinski, este expert în Oncologie, Imunoterapie și tratament personalizat al cancerului. În calitate de medic coordonator al Central European Academy Cancer Center, el a condus mai multe studii clinice și a publicat peste 450 de lucrări originale și recenzii în jurnale știinţifice internaţionale, fiind inclus în topul celor mai publicaţi oameni de știinţă din lume.

prof. dr. Christoph Zielinski

Profesorul Zielinski a explicat, în cadrul unui interviu, care sunt cele mai frecvente cauze ale cancerelor în prezent, care sunt opţiunile terapeutice disponibile la ora actuală și cum pot beneficia pacienţii cât mai rapid de aceste terapii.

În primul rând, diagnosticul este extrem de important – pe lângă aspectele anatomopatologice, analiza moleculară ar trebui să fie realizată pentru fiecare caz în parte: „Biologia moleculară este un domeniu fără de care nu se poate. Analiza moleculară, next generation sequencing, presupune testarea multiplelor gene relevante pentru creșterea anumitor tumori. Există modificări moleculare importante în numeroase tumori și, odată avute în vedere, ele pot fi tratate. Încercăm să administrăm medicamente ţintit, într-un mod personalizat, aceasta fiind cea mai modernă abordare în Oncologie”, a explicat profesorul Zielinski.

Pentru a avansa, trebuie să existe suficient ţesut pentru a putea fi studiat, iar acesta trebuie să fie proaspăt prelevat, a adăugat specialistul. Acest lucru se poate realiza prin radiologie intervenţională. Sub anestezie locală, se pot preleva biopsii, probele fiind analizate ulterior cu ajutorul biologiei moleculare. Apoi, se pot prescrie terapii ţintite în funcţie de rezultatul obţinut. Această analiză ar trebui să fie realizată mereu, „este ceea ce numim noi «reflex testing»”, a su­bliniat directorul medical al Wiener Privatklinik.

Importanţa biologiei moleculare

Pentru a exemplifica importanţa biologiei moleculare, profesorul a dat câteva exemple: „Când un pacient se prezintă cu diagnosticul de cancer pulmonar, de exemplu, trebuie să realizezi această testare pentru a putea identifica anumite componente moleculare, pentru că majoritatea malignităţilor au suferit modificări faţă de cum erau privite anterior. Acum avem cancere cu mutaţii RAS, BRAF, RET etc., iar pentru toate acestea există medicamente ţintite”.

Un alt exemplu este cancerul de sân, care în funcţie de analiza moleculară se poate împărţi în mai multe subentităţi, 12 sau chiar 15. De asemenea, este important de menţionat că această analiză moleculară este realizată și pentru tumorile care prezintă modificări necunoscute.
Atunci când la un consult se prezintă pacienţi care au încercat fără succes toate opţiunile terapeutice disponibile, este indicată analiza de secvenţiere de nouă generaţie pentru a găsi ţinta tratamentului.

Alegerea tratamentului în Oncologie

Echipa multidisciplinară este indispensabilă în diagnosticul și tratamentul afecţiunilor oncologice. În cazul administrării terapiei sistemice există posibilitatea să apară anumite efecte adverse, de la erupţii cutanate până la inflamaţia nervilor (în special în cazul imunoterapiei). Alegerea tratamentului depinde de mai multe aspecte ale cazului respectiv.

Imunoterapia este opţiunea aleasă în momentul în care medicul oncolog se așteaptă să aibă un răspuns, de exemplu în cancerul pulmonar.
Chiar dacă fiecare caz este diferit, prof. dr. Christoph Zielinski consideră că în cancerul pulmonar, în peste 50% dintre cazuri, imunoterapia este superioară chimioterapiei, însă este importantă evaluarea din punct de vedere genetic, deoarece imunoterapia nu funcţionează în cazul anumitor mutaţii. Astfel, specialistul a arătat că există o diferenţă între mutaţiile prezente la nefumători și fumători.

La fel de importante sunt și diferenţele etnice. De exemplu, în cancerul de prostată, bărbaţii afro-americani fac forme mult mai agresive faţă de caucazieni. Stilul de viaţă și fumatul sunt importante în apariţia cancerelor, 90% dintre neoplazii nefiind moștenite, a subliniat profesorul
Zielinski. În Austria, de altfel, există o mișcare importantă pentru controlul fumatului. Există, de asemenea, și programe de screening (efectuare de colonoscopii, de exemplu).

În acest moment există o adevărată „epidemie” de cancer de sân, în populaţia occidentală, însă acest lucru nu se întâmplă în ţări ca Japonia, de exemplu, unde sunt mai puţine cazuri, a arătat specialistul.

Rambursarea, o piedică în calea vindecării

Cercetarea în domeniul oncologiei avansează pe zi ce trece, însă, în anumite ţări, din cauza unui proces greoi de rambursare, pacienţii nu pot beneficia de cele mai noi tratamente care le pot îmbunătăţi
semnificativ evoluţia.

„Tratamentele în cancerele pulmonare sau renale, de exemplu, au explodat. Cancerul renal era considerat în urmă cu câţiva ani o boală incurabilă. Acum, este o boală ce poate fi tratată. Un alt aspect este reprezentat de imunoterapie, care de asemenea a explodat în ultimii ani. Există mai multe circumstanţe în care putem indica imunoterapia”, a subliniat prof. dr. Christoph Zielinski.

La nivel european, procesul de înregistrare a noilor medicamente este realizat prin intermediul EMA (Agenţia Europeană pentru Medicamente).Dar la nivel naţional, când se pune problema rambursării acestor medicamente, se decide local când un anumit medicament înregistrat la EMA se poate rambursa în ţara respectivă.

Dacă există o astfel de decizie, problema este rezolvată. În lipsa ei însă, preţul medicamentului nu poate fi fixat, iar produsul nu poate fi cumpărat de la farmacie. Astfel, mai multe medicamente au fost înregistrate la EMA, dar nu au fost recunoscute pentru rambursare la nivel naţional. Acum există o înregistrare a imunoterapiei pentru cancerul de sân triplu negativ în stadiu precoce (pembrolizumab).

Recent, a fost înregistrat și un alt medicament (nivolumab) pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer pulmonar (stadii precoce), de această dată doar de agenţia americană, FDA. Niciunul dintre ele nu este rambursat în România pentru aceste două subtipuri de afecţiuni.

Citiți și: Inhibitorii punctelor de control, aliaţi în cancerul pulmonar

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe