Newsflash
Apariții editoriale

Punte între ORL și Neurologie

de Dr. Andreea Ioniță - sept. 18 2020
Punte între ORL și Neurologie

În peisajul publicistic al specialităţii ORL, și în diverse contexte de prezentare a altor boli și sindroame se simţea nevoia unei abordări a acestei patologii exclusiv din perspectiva medicului otorinolaringolog.

Astfel, a luat naștere volumul Tulburările senzitivo-motorii în otorinolaringologie, o monografie dedicată acestei patologii, unica de acest fel din medicina românească.

poza carte

Este dezvoltată de un colectiv important de autori coordonat de prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, o colaborare de excepţie între specialiști din România, Republica Moldova și Israel.

Sindroamele și tulburările determinate de afectarea tumorală, infecto-inflamatorie, traumatică a nervilor cranieni constituie o patologie dificilă din prisma simptomatologiei complexe și polimorfe.

Pe parcursul a 13 capitole, 323 de pagini, monografia abordează tulburările olfactive și gustative, algiile cranio-faciale, hipoacuziile cauzate de afectarea nervului auditiv, paralizia facială periferică, disfoniile și paraliziile recurenţiale ale corzilor vocale, disfagia, tulburările de echilibru, precum și sindroamele paralitice asociate.

Fiecare capitol pornește de la noţiuni de anatomie și fiziologie, continuă cu etiologia și clasificarea tulburărilor și sindroamelor, semnele și simptomele acestora.

Metodele de evaluare și diagnostic reprezintă unul dintre punctele-cheie ale acestei monografii. La fiecare capitol descoperim o prezentare detaliată a metodelor de investigaţii, fiind structurate în ordinea importanţei lor diagnostice și a momentului indicat pentru efectuare.

Fiecare test este exemplificat cu poze schematice, precum și rezultate normale și specifice unei anumite patologii, toate făcând parte din arhivele personale.

În fiecare capitol este detaliat și tratamentul indicat, pornind de la informaţii despre tratamentul medicamentos, urmând cel chirurgical și terminând cu metodele de reabilitare în cazul acelor patologii în care se poate aplica această strategie.

Un loc aparte îl ocupă cele două capitole care abordează strănutul și sughiţul, scrise de Jean Askenasy, profesor de neurologie la Universitatea de Medicină „Sackler” din Tel Aviv, membru de onoare al Academiei Române.

Autorul face o descriere a acestor fenomene începând de la cele mai uzuale definiţii, continuând cu fiziologia și neurofiziologia, mergând apoi cu strănutul și sughiţul patologic, încercând astfel să prezinte atât medical, cât și filosofic aceste două entităţi.

Prin modul în care este structurată, lucrarea oferă algoritmul unei evaluări corecte și eficace. Personal, consider că ea le este de un real folos atât medicilor din specialitatea neurologie, cât și celor din ORL, reușind să construiască o punte între cele două specialităţi, printr-o abordare cât mai amplă și corectă a numeroaselor patologii care apar în sfera nervilor cranieni.

Aceste afecţiuni necesită de foarte multe ori o abordare multidisciplinară, fiind nevoie frecvent de o colaborare foarte strânsă între medicii din cele două specialităţi în vederea obţinerii unui diagnostic corect și oferirea unui tratament eficace.

Ceea ce aș vrea să subliniez este faptul, din păcate foarte rar întâlnit în medicina românească actuală, că dintre cei 20 de autori 9 sunt medici rezidenţi, fiecare fiind implicat în elaborarea unuia dintre capitole.

Acest aspect dovedește profesionalism, modernitate și deschidere către
principiile medicinei și mentalităţii internaţionale.

Apariţia monografiei „Tulburările senzitivo-motorii în otorinolaringologie” reprezintă o noutate mult așteptată în publicistica medicală, apariţia ei fiind susţinută de Societatea Română de Rinologie.

Editura Academiei Române a fost și de această dată alături, ca susţină­toare a performanţei știinţifice.

Dr. Andreea Ioniță

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe