În calitate de președinte al Colegiului Farmaciștilor din România, mă simt obligat și vreau să demonstrez că în 2025 se pot atinge obiective care în 2024 nu au putut fi îndeplinite.
Este evident pentru orice membru al comunității noastre că, în contextul obiectivului de repoziționare în cadrul sistemului de sănătate românesc, trebuie identificate modalități de valorizare a muncii farmacistului. Aceasta cu atât mai mult cu cât se asistă la o lipsă de atractivitate a acestei profesii în rândul tinerilor.
Este neapărat necesar să se decidă, la nivelul organizației, adoptarea unor măsuri viabile care să asigure sustenabilitatea sectorului. În acest sens, ne-am propus cooperarea cu asociațiile reprezentative ale farmaciștilor pentru prospectarea oportunității introducerii taxei pe rețetă, respectiv a taxei pentru serviciul de eliberare însoțit de consilierea oferită de farmacist.
Reglementarea suplimentară a serviciului farmaceutic de preparare a medicamentelor magistrale și oficinale sau a altor produse de sănătate este un alt obiectiv de atins în 2025, obiectiv susținut de Comisia de specialitate farmaceutică din cadrul Ministerului Sănătății. În același timp, trebuie acordată o atenție deosebită adoptării de ghiduri de implementare pentru alte servicii farmaceutice avansate, respectiv, consider important de continuat cu serviciul de monitorizare în farmacie a parametrilor biologici.
De importanță vitală pentru organizație este implicarea crescândă a reprezentanților Colegiului național în grupurile tehnice de lucru de la nivelul Ministerului Sănătății, unde se dezbat modificări legislative care pot asigura sustenabilitatea farmaciei, viitorul profesiei. Este foarte important pentru mine ca toți membrii organizației să perceapă Consiliul Național (CN) al Colegiului Farmaciștilor din România ca pe un organism viu, iar dezbaterile ample care au avut loc în cadrul ședințelor CN din 2024 pe diferite subiecte să fie considerate și analizate ca fiind o expresie a aspirației către progres.
Cred în continuare că anul în curs trebuie să permită adoptarea și implementarea unor decizii ale CN al Colegiului național privind: aprobarea măririi cuantumului cotizației de membru CFR și a stabilirii procedurii de încasare, pe baza unei ample analize a situației economico-financiare a fiecărui colegiu teritorial în parte;
modificarea procedurii de control și evaluare a unităților farmaceutice cu privire la respectarea Regulilor de Bună Practică Farmaceutică;
stabilirea unor noi reguli de acordare a creditelor de Educație Farmaceutică Continuă.
Pentru că am abordat subiectul PROVOCARE, nu pot să nu mă refer și la situația de a fi obligat, ca lider de organizație, să am de-a face cu provocări de tipul lipsei de fonduri, a problemelor socioeconomice, a problemelor de comunicare interpersonale din cadrul organizației, precum și opoziției unor membri din comunitate. Toate acestea reprezintă o piedică în efortul oricărui lider de a gestiona atingerea obiectivelor propuse.
Dar, orice început de an aduce cu sine speranțe noi și chiar nădejdea în rezolvarea și depășirea obstacolelor printr-o abordare cu tenacitate, calm, răbdare și mai ales devotament față de profesie și colegi. Sunt ingrediente pe care le-am acumulat în peste 40 de ani de activitate de dascăl al Școlii de Farmacie!
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe