Numărul pungilor din plastic de unică folosință găsite pe plajele şi pe cursurile de apă din în Statele Unite s-a redus semnificativ, potrivit unei analize publicate luni de ONG-ul Ocean Conservancy.
Numărul de pungi de plastic găsite de voluntarii care participă la o iniţiativă de curăţare a plajelor (International Coastal Cleanup sau ICC) a scăzut în anii 2022 şi 2023 în comparaţie cu nivelurile din pre-pandemie (2013-2019).
Din anul 2020, procentajul populaţiei americane acoperite de interdicţii a crescut de la 12 la 25%, California fiind primul stat care a introdus această regulă în 2015.
Potrivit Anjei Brandon, manager de caz la Ocean Conservancy, sacii sunt „unul dintre tipurile de poluare cu plastic cele mai mortale din oceanele noastre”.
Analiza s-a bazat pe date de la ICC, o iniţiativă derulată din 1986, precum şi pe alte eforturi voluntare de curăţare înregistrate într-o aplicaţie (Clean Swell) sau raportate ONG-ului.
„În fiecare an, 11 milioane de tone de plastic ajung în oceanele noastre, ceea ce reprezintă mai mult de un camion de gunoi de plastic pe minut”, a precizat Anja Brandon, citată de Agerpres.
Ţestoasele şi păsările confundă pungile de plastic cu meduze şi le ingerează. Acest lucru le poate împiedica să se hrănească pentru că rămân în stomacul lor.
Analiza este publicată înainte de următoarea zi internaţională de curăţare a litoralului, 21 septembrie, şi de un nou summit de negocieri în vederea adoptării unui tratat internaţional împotriva deşeurilor din plastic, în Coreea de Sud, în noiembrie.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe