Newsflash

Pionierii unei noi lumi a vaccinurilor

de Bill GATES - ian. 30 2014
Pionierii unei noi lumi a vaccinurilor
   Vaccinurile fac minuni. Previn manifestarea simptomelor unei boli, ceea ce este, fără îndoială, mai avantajos decât tratarea acestora după ce s-au instalat. Sunt, de asemenea, relativ ieftine şi uşor de administrat. Cu toate acestea, milioane de copii nu beneficiază de ele. Este un lucru care nu încetează să mă uimească. Cu 15 ani în urmă, când am înfiinţat Fundaţia Gates, am presupus că toate etapele aflate la îndemână fuseseră deja parcurse şi că noi ar fi trebuit să acordăm atenţie doar soluţiilor scumpe sau netestate. În realitate, asigurarea accesului la vaccinurile de bază rămâne una dintre principalele noastre priorităţi.
   Privind către anul acesta, sunt mai optimist ca niciodată în ceea ce priveşte progresele pe care le putem realiza folosindu-ne de puterea vaccinurilor, pentru a le oferi tuturor copiilor – oriunde s-ar afla – un început sănătos în viaţă. Donatori generoşi din întreaga lume ne-au pus la dispoziţie noi resurse. Suntem pe punctul de a crea vaccinuri noi, mai bune, care să-i protejeze pe copii de bolile cu potenţial letal. Şi găsim modalităţi inovatoare de a le administra, mai ales în zonele greu accesibile.
   Una dintre cele mai stimulante – şi adesea trecute cu vederea – reuşite ale demersului global de a asigura accesul tuturor copiilor la imunizare este rolul tot mai important al furnizorilor de vaccinuri de pe pieţele emergente. Ţări precum Brazilia, China şi India s-au confruntat cu numeroase piedici în sănătate şi dezvoltare, reuşind, totuşi, să înregistreze progrese uriaşe. Acum se folosesc de experienţa acumulată şi de capacitatea lor tehnică pentru a ajuta alte ţări să atingă acelaşi nivel.
   Probabil că nu aţi auzit niciodată de multe dintre companiile farmaceutice existente – Institutul Serului din India, Bharat Biotech, Biological E, National Biotec Group din China şi Bio-Manguinhos, ca să enumerăm doar câteva – care au devenit unii dintre cei mai valoroşi parteneri ai noştri în domeniul sănătăţii mondiale. Valorificând acelaşi spirit inovator care a transformat pieţele emergente în centre de producţie diversificată, fabricând de la automobile la computere, aceste companii au devenit lideri în aprovizionarea lumii cu vaccinuri de înaltă calitate, la preţuri reduse.
   Competiţia accentuată şi noile abordări ale producţiei generate de aceste companii au făcut posibilă protejarea copiilor împotriva a opt boli principale – printre care tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita şi tuberculoza – pentru mai puţin de 30 de dolari. Institutul Serului produce o cantitate de vaccinuri mai ridicată decât orice altă companie din lume şi a jucat un rol-cheie în reducerea costurilor şi creşterea volumelor de producţie.
   Mulţumită eforturilor acestor furnizori şi strânselor parteneriate încheiate de aceştia cu Alianţa GAVI, cu producătorii de vaccinuri multinaţionali şi cu donatorii internaţionali, sunt imunizaţi, anual, peste 100 de milioane de copii – mai mult decât oricând până acum. Pe măsură ce mai mulţi furnizori pătrund pe piaţă şi încurajează competiţia prin tehnici de producţie inovatoare, este posibil ca preţurile să scadă şi mai mult.
   Gândiţi-vă numai la progresul realizat prin utilizarea vaccinului pentavalent, care îi protejează pe copii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B şi Haemophilus influenzae de tip B (Hib), totul printr-o singură doză. Atunci când Alianţa GAVI l-a introdus pentru prima dată în 2001, exista un singur furnizor şi costul era de 3,5 dolari doza. Pe măsură ce a crescut cererea de vaccin, GAVI i-a încurajat şi pe alţi furnizori să intre pe piaţă, iar preţul a luat-o în jos. Acum există cinci furnizori, iar Biological E, un producător de medicamente indian, a anunţat la începutul acestui an că va oferi vaccinul la doar 1,19 dolari doza.
   Au existat şi alte economii emergente importante care au investit în tehnologia biomedicală, pentru a le oferi ţărilor aflate în curs de dezvoltare noi vaccinuri. Departamentul de Biotehnologie al Indiei şi Bharat Biotech au anunţat că anul acesta intenţionează să pună în vânzare un nou vaccin împotriva rotavirusului – microb care ucide sute de mii de copii – la preţul de 1 dolar doza, mult mai ieftin decât vaccinurile existente. La fel, o companie de biotehnologie din China a obţinut în octombrie aprobarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a pune în vânzare un vaccin îmbunătăţit pentru protejarea copiilor împotriva encefalitei japoneze. În aceeaşi lună, cel mai important centru de cercetare-dezvoltare biomedicală din Brazilia, Bio-Manguinhos, în parteneriat cu Fundaţia Gates, a anunţat că plănuieşte să producă un vaccin combinat împotriva rujeolei şi rubeolei.
   Atunci când m-am implicat pentru prima dată în sănătatea mondială, cu peste 15 ani în urmă, astfel de anunţuri erau rare. Sectorul vaccinurilor era dominat de o mână de companii farmaceutice multinaţionale din ţările bogate şi suferea de lipsa concurenţei. Astăzi, producătorii de pe pieţele emergente fabrică în jur de 50% din vaccinurile cumpărate de agenţiile Naţiunilor Unite în vederea utilizării lor în ţările aflate în curs de dezvoltare, faţă de mai puţin de 10% în 1997.
   Contribuţia producătorilor de vaccinuri de pe pieţele emergente susţine adesea munca omologilor lor din ţările dezvoltate. De fapt, unele dintre cele mai inovatoare idei sunt rodul acestor eforturi combinate. Fundaţia Gates a susţinut un parteneriat de anvergură între Serum Institute din India şi SynCo Bio Partners, un producător olandez de vaccinuri, în vederea obţinerii unui vaccin cu costuri reduse, care să protejeze de meningită peste 450 de milioane de oameni din Africa. În acest an, Biological E a anunţat două importante parteneriate cu producători de vaccinuri multinaţionali. În asociere cu GlaxoSmithKline, va produce un vaccin hexavalent pentru imunizarea copiilor; un alt parteneriat, cu Novartis, va urmări producerea a două vaccinuri care vor proteja milioane de oameni din lumea aflată în curs de dezvoltare împotriva febrei tifoide şi a celei paratifoide.
   În ciuda tuturor acestor progrese, trebuie depuse mai multe eforturi pentru a ajunge la cele 22 de milioane de copii, în principal din cele mai sărace ţări, care nu au acces la vaccinuri salvatoare de vieţi. Fără o protecţie adecvată împotriva unor boli letale, precum pojarul, pneumonia şi infecţia cu rotavirus, multora dintre aceşti copii le este negată şansa de a creşte sănătoşi, de a merge la şcoală şi de a avea o viaţă productivă. Iar pierderile afectează şi ţările din care ei provin. Bolile lasă o ţară săracă, fără energia şi talentul locuitorilor săi, cresc costurile tratamentelor şi împiedică dezvoltarea economică.
   Trăim într-o lume în care deţinem puterea de a remedia această nedreptate. Avem cunoştinţele necesare pentru a produce vaccinuri eficiente, pentru a le face accesibile, ca preţ, şi pentru a le pune la dispoziţia copiilor care au nevoie de ele. Furnizorii de vaccinuri de pe pieţele emergente sunt o parte critică a acestui proces. Mulţumită contribuţiilor lor, ne apropiem de ziua în care toţi copiii vor putea beneficia de un început sănătos în viaţă.

 

© Project Syndicate, 2013. www.project-syndicate.org

 

Traducere din limba engleză de Sorana Graziella Cornea

 

Bill Gates este copreşedintele Fundaţiei Bill & Melinda Gates.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe