Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Vreau o țară ca afară!

Viața Medicală
Dr. Valentin PANTEA vineri, 22 aprilie 2016
     Sunt ani de zile de când auzim că nu ajung banii din sistemul medical românesc. Avem spitale în paragină și nu avem bani de investiții și investigații. De ani de zile, pacienții așteaptă (uneori și trei luni) pentru niște investigații paraclinice. De ani de zile ne pleacă medicii din țară. Acum câțiva ani am auzit cum un consilier guvernamental a spus că este mai ieftin să lăsăm să plece medicii din țară decât să facem un sistem medical care să-i motiveze să rămână în țară. Oare chiar așa este? Nimeni nu a reușit să rezolve această problemă. Oare din cauza amplasării geografice specială a țării noastre, cea la care fac referire „drumarii“ atunci când ne plângem că în fiecare primăvară avem drumuri cu gropi?
     Recent, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Patronatul Național al medicilor de familie (PNMF), în cadrul unei conferințe de presă, au avut curajul să pună degetul pe rană și să ne spună cum e cu banii sănătății. Astfel, am aflat că, de la bugetul de stat, sistemul medical primește 4,2% din produsul intern brut (PIB). Din acest procent, doar 0,86% sunt efectiv bani de la buget și sunt alocați programelor naționale de sănătate (pentru oncologie, tuberculoză, diabet zaharat etc.). Restul de 3,34% reprezintă banii colectați de la asigurați și ar trebui cheltuiți doar pentru sănătatea celor care plătesc.
     Însă există foarte multe categorii de asigurați care nu plătesc asigurări, dar beneficiază de asigurare medicală. Aceștia sunt minorii, studenții, elevii, ucenicii, coasigurații și pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei. Nu este o problemă că minorii, elevii, studenții sau ucenicii nu plătesc asigurări medicale dar sunt asigurați. Este normal, ei nu au de unde să plătească și noi trebuie să investim în viitor. Problema este că statul nu-și respectă obligațiile și nu plătește din PIB banii necesari pentru asigurarea medicală a celor scutiți de plată. Este inadmisibil ca nici măcar cinci milioane de asigurați plătitori să asigure servicii medicale gratuite pentru 15 milioane de neplătitori, dar beneficiari ai asigurărilor medicale. În mod normal, dacă guvernul a stabilit că există categorii de neplătitori dar beneficiari ai asigurărilor medicale, tot el trebuie să asigure și plata polițelor de asigurare a acestor persoane. Dar nu se întâmplă asta. Și observăm că doar un pacient plătește asigurări de sănătate din care beneficiază trei alte persoane. Evident că în această situație banii sunt întotdeauna insuficienți, personalul medical este prost plătit, pacienții sunt nevoiți să-și cumpere medicamente și materiale sanitare în spitale, iar unii din ei trebuie să aștepte trei luni până vor apărea fonduri pentru analize de laborator.
     Întrebarea este: când se va termina această situație, când vom avea și noi un sistem normal, când vom avea o țară ca afară?

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC