Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Virtutea

Viața Medicală
Dr. Vasile IVAN miercuri, 13 martie 2013
   Corpul medical din România este, în ultimii 20 de ani, în descreştere şi îmbătrânire îngrijorătoare. Semnale de alarmă transmite în mod regulat prof. dr. Vasile Astărăstoae, în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor din România.
   Reforma în sănătate se referă în continuare la reţeaua spitalicească: cum să reducem posturi de medici şi cadre medii, cum să externalizăm servicii etc. Dau bine la populaţie, din punct de vedere politic, autosanitarele cu girofaruri aprinse şi semnale sonore, zgomotul palelor şi motoarelor de elicoptere care îndreaptă bolnavii spre unităţi spitaliceşti subfinanţate.
   Din corpul medical s-au desprins demnitari politici pentru parlament, Ministerul Sănătăţii, prefecturi, direcţii judeţene de sănătate publică etc. Recent, la un congres medical prestigios, un astfel de demnitar a uluit audienţa, lansând de la tribună: „Să ridice mâna sus cel care nu a ales medicina pentru câştiguri mari!“. De altfel, dsa a fost un profesionist bun. Pervertirea politică – de mulţi ani – i-a întunecat gândirea, emiţând „axiome“ precum: „în sănătate sunt suficienţi bani“, „managementul spitalicesc este deficitar“ etc.
   Cu toate acestea, marea parte a corpului medical a dat şi dă dovadă de caracter, acel ansamblu de însuşiri morale dovedite prin comportament, idei şi acţiuni. Oare cum altfel s-ar explica faptul că, în condiţii de criză perpetuă, de peste 30 de ani, în România, rezultatele activităţii medicale sunt comparabile cu cele din Occident?

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.