Newsflash
OPINII

Viii cu viile

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - nov. 25 2022
Viii cu viile

Lovirea aproapelui impune, dincolo de „justificări”, mai multă clarificare.

Propunere ilustratie

Cu siguranţă că Damian Stănoiu ar fi pus între coperţi povestea care astăzi mistuie sufletele credincioșilor români. Dar și pe ale neomarxiștilor, dacă este să ne amuzăm, în loc să plângem amarnic de scornelile miezonopticelor emisiuni ale postului TV care l-a întrecut de mult pe Dan Diaconescu. „Și, firește, începu războiul, spre marea bucurie a urâtorului de oameni Diavol.” Mi-o și închipui pe Oana Zăvoranu, mai nou apărătoarea Ortodoxiei românești, folosindu-se de aceste vorbe ale hâtrului autor interbelic drept cârjă a discursului său.

Vocalul și vultuosul monah moldav, cu trafic și vizualizări babane pe toate profilurile și pe toate platformele, a lovit o femeie. Și cu palma, și cu vorba. Uneltirile vicleanului, bag seamă, i-au adus în cale femeia. Femeia, că doar o știm fiecare încă din vremea lui Adam. Ce putea să iște altceva decât ce-a iscat la Facere?! Și, oricât de tare fu bărbatul, oricât de înduhovnicit și înţelepţit era, n-a mai rezistat și a altoit-o. Pe cât se așteptau unii ca rugile de seară să-i înmoaie inima, să surpe pofta Satanei, din contră, duhurile cele de noapte au lucrat și l-au înfoiat și mai tare a doua zi. Niciun fir de mâhniciune nu i se citea pe chip. Mai tare se întuneca și fulgera. Media care l-a făcut vedetă i-a oferit spaţiu pentru reconstituire. Și s-a dezlănţuit.

Mirajul nu ţine cont de educaţie

E produsul societăţii românești, care-și lasă mintea înnegurată de personaje ce par să se adreseze direct oamenilor. Că ajung femei puţin știutoare de carte să se curarisească la monahul vraci, urmându-i prescripţia – „chișleag, ouă de prepeliţă și untură de bursuc” –, aș mai înţelege. Dar să vezi femei universitar, medic sau intelectuale așteptând, fie arșiţă ori ger, să primească cuvânt de învăţătură pentru viaţă mi se pare cam nefiresc. „Nevastă-mea merge cu el până în pânzele albe”, îmi spunea recent un doctor, a cărui soţie îl frecventează pe respectivul părinte de mai bine de un deceniu.

Mulţi urmează școli după școli ca să înveţe arta persuasiunii, și unul ca ’mnealui, din popor, o stăpânește atât de bine încât și în cazul acesta, când i-a scăpat mâna înspre ceafa unei femei de-a căzut la pământ, reușește să păstreze în creierele atâtor creduli o imagine de nefisurat. Respectivul adună laolaltă două elemente de forţă. Statura, mirosul, aerul viforos, impetuozitatea, vocea și originea sa conturează portretul masculului alfa. Care sperie, impresionează și atrage. Unele sunt ademenite de mirajul sălbăticiei și se visează salvatoare și instrumente de introducere a lui în civilizaţie. Misterul spiritualităţii și al misiunii căreia i s-a consacrat pune imaginaţia și mai mult la lucru.

Platforme de autoglorificare

Biserica și curtea mănăstirii, platourile de televiziune și fiecare ecran i-au devenit platforme de autoglorificare care l-au catapultat în postura de erou antisistem, nonconformist, salvator al tradiţiilor și al Neamului, ţintă a structurilor externe ce vor a ne ruina ţărișoara și pe puţinii ei vajnici stâlpi. Vorbește cu accent moldovenesc, își afirmă originea ţărănească și folosește cuvinte simple. Este perceput drept original, autentic și real. Ceea ce românilor le-a lipsit în fruntea lor. Este perceput ca generos, din moment ce se oferă atât de mult publicului. Ce să pretindă el, un neagonisitor, angajat liber în a nu deţine ceva material? E perceput ca empatic, adevărată oglindă în care se reflectă suferinţele oamenilor.

Aceia și acelea care-l frecventează pe Părintele Scatoalcă sunt influenţaţi de personalitatea-i viforoasă și de emanaţiile minţii sale din nevoia lor de cauzalitate și de sens. Este confortabil să primească explicaţii care rezonează cu așteptările lor sau care îi scutesc de efortul de a le identifica singuri. Se mai adaugă apoi comentariile și reacţiile unora, dar, mai ales, „explicaţiile” și „motivarea” individului: că „dacă nu îmi punea piedică, poate că nu mă enervam”/„rabzi până la o limită... vii tu, o măciucă de-asta isterică, nemăritată, să faci teatru acolo”.

Și el, și apărătorii săi justifică ieșirea violentă în baza unei teorii a minţii a cărei falsitate a dovedit-o neuroștiinţa. Gândirea și emoţia nu au separatoare în creierul uman. E convenabil să construiești un discurs în care mâna ţi-a fugit înspre grumazul femeii – despre care oricum crezi și susţii că are „deviaţie de comportament sau puţină isterie” – și să te refugiezi sub paravanul „emoţiilor”, ca un copil rușinos, în poalele mamei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe