Newsflash
OPINII

„Viaţa medicală” a intrat în portofoliul MedicHub

„Viaţa medicală” a intrat în portofoliul MedicHub

Continuăm să creștem împreună

 

Dragi cititori,
     Cu emoție și cu un mare simț de răspundere, am semnat actul de preluare a acestui săptămânal prestigios și cu tradiție al comunității medicale românești. Îi mulțumesc dr. Mihail Mihailide pentru ceea ce a început în anul 1989, din spirit de pionierat.
     Este o onoare să putem crește și să contribuim la valoarea pe care primul săptămânal medical – „Viața medicală” –, o aduce profesioniștilor din sănătate din România.
     Scopul meu este de a închega lumea medicală românească sub diferite forme: crearea și dezvoltarea unor grupuri de medici și policlinici care să lucreze împreună și să se consulte interdisciplinar – cum se lucrează și în cadrul clinicii Intermedicas – context în care medicii să învețe să lase deoparte orgoliile; prin platforma MedicHub, unde medicul are acces la informație, evenimente și educație continuă; prin organizarea de conferințe medicale prin care încercăm să creștem nivelul calitativ al profesiei medicale din țară, dar nu numai.
     Schimbarea mentalității medicului și a asistentului medical față de pacient este un semn al empatiei și conștientizării că suntem slujitori ai ființelor umane. Trebuie să dezvoltăm sentimente de iubire și slujire față de pacienții noștri, necondiționat.
     Dorința mea este să creez un hub medical care să includă toate aceste paliere de activități și care să sporească demnitatea medicului față de el însuși și față de profesia lui. Aș dori să dispară cinismul care acum este prezent în mentalitatea multor medici și aș dori ca medicul să ajungă să aibă răspuns la două subiecte tabu în societatea noastră: moartea și suferința. Și aș dori să realizăm toate acestea printr-o viziune de tipul „Acționează local, gândește global”.
     Aleg să investesc în continuare în domeniul comunicării și al educației medicale deoarece sunt de părere că educația este cel mai important mijloc prin care putem să schimbăm lumea și că educația durează toată viața, de la naștere și până când plecăm din această lume fizică. Sigur că impactul acesteia este mult mai mare în perioada copilăriei, dar consider că educația este de două feluri: educația fizică – învățăm să mâncăm, să ne spălăm, să ținem tacâmurile etc. – și educația intelectuală – învățăm să citim, să cântăm la pian, ne dezvoltăm profesional – și acesta este pilonul de care se ocupă MedicHub și „Viața medicală”.
     La aceste două tipuri de educație aș vrea să adăugăm și un al treilea – educația spirituală. Pentru că dacă educația spirituală lipsește, riscăm foarte mult. Riscul este acela de a deveni profesioniști desăvârșiți, dar să nu valorăm suficient de mult ca oameni, să fim doar roboți, niște animale mai inteligente, individualiste și egoiste. Ca să depășim faza individualismului, avem nevoie de această educație, dar și de dimensiune spirituală, de orice natură ar fi ea.
     Pentru un impact puternic în societate, intenționez să dezvolt în continuare proiectele din cadrul Fundației Regina Maria, policlinicile sociale pentru pacienți fără venituri, Intermedicas – clinica de second opinion – și Revera, proiectul la care lucrez în prezent, cel mai mare campus pentru vârstnici, care include un cămin pentru cetățenii de vârsta a III-a, asistență medicală, spital de recuperare și oncologie, școală de asistente medicale și grădiniță. În primăvara anului 2018 vom pune piatra de temelie a centrului rezidențial Revera.
     Doresc să mulțumesc foștilor acționari ai săptămânalului „Viața medicală” și în special domnului doctor Mihailide, care cu înțelegere, dragoste și o atitudine demnă a susținut această publicație, neîntrerupt, timp de 28 de ani. În același timp, vreau să asigur echipa redacțională    are întreg sprijinul meu și că am tot respectul pentru fiecare dintre ei, profesioniști ce lucrează de peste zece ani la această publicație, cu un devotament de neegalat.
     Doresc să mulțumesc de asemenea tuturor colaboratorilor ziarului – medici, cadre universitare și alte categorii profesionale. Contribuția lor a fost determinantă în menținerea acestei publicații la nivelul dorit de breasla medicală din țara noastră, astfel încât comunități mari de medici să se identifice în unele din capitolele acestui săptămânal. Aș vrea să știe că, fără contribuția lor, acest proiect drag nouă nu ar fi supraviețuit și că vor avea parte de toată susținerea noastră ca să asigurăm continuitatea publicației „Viața medicală” în secolul XXI. Vom fi onorați de toate contribuțiile editoriale care vor fi publicate în continuare în paginile ziarului.
     Mulțumim instituțiilor care au susținut acest proiect – Colegiului Medicilor din România, Colegiului Farmaciștilor din România, Ministerului Sănătății, societăților medicale – și vrem să-i asigurăm că vom continua în spiritul colaborării și demnității medicale.
     Aducem „Viața medicală” în portofoliul MedicHub, compania de comunicare căreia îi dăm oportunitatea să integreze și să dezvolte această publicație în cadrul produselor sale tipărite existente în piața medicală și farmaceutică de peste 14 ani.
     Să ne ajute Dumnezeu, pe fiecare dintre noi, oriunde am activa, pentru binele umanității.
    Cu toată dragostea,

 

Dr. Wargha ENAYATI

 

Visele noastre creează realități

 

     Când am pornit la drum cu MedicHub, în urmă cu un an și jumătate, am avut în minte faptul că preluam o companie cu potențial, o promisiune mai degrabă, pe care trebuie să o conducem spre un alt liman, mai luminos și mai adaptat zilelor noastre. Știam că nu avem voie să rămânem în mediocritate, că singura șansă este să devenim „remarcabili”. Am visat împreună cu Wargha Enayati și, precum bine se știe, visele sunt cele care creează modele de dezvoltare. Am visat că vom putea construi într-o bună zi un centru de comunicare, un adevărat Hub, un fel de „Mediafax” al lumii medicale, cum spune directorul nostru editorial, care să integreze armonios vocile medicilor independenți, dar și serviciile și informațiile de care ar putea avea nevoie, pentru a-și practica profesia și pentru a-și consolida independența.
     Povestea merge mai departe: ne-am jucat cu aceste cuvinte până când am ajuns să credem profund în ele: MedicHub se construiește pe un concept care vorbește în esența lui despre colaborare: deservire a breslei medicale, sprijin pentru performanță și competență, dar și integritate, empatie și abordare umanistă. Ne permitem să evoluăm în acești termeni, pentru că sunt autentici și credem cu tărie în ei.
     Avem șansa de a lucra într-un mediu de oameni tineri, profesioniști, care au rezonat admirabil cu acest concept. Creșterea vertiginoasă a companiei în ultimul an și jumătate nu este întâmplătoare. Pe de o parte, capitalizează pe tendința pieței, dar pe de altă parte, explicația fundamentală este evoluția echipei MedicHub, pe principiile de business: consultare, informare și networking.
     Din dorința de a ne pozi­ționa ca un expert în comunicarea multichannel, am lansat anul acesta platforma digitală www.medichub.ro și aplicația de mobil MedicHub, care include și primul calculator de puncte EMC/EFC. Și nu ne vom opri aici: odată cu achiziția săptămânalului „Viața medicală”, ne propunem să aducem în spatele acestui proiect rețeta optimă de respect pentru acest brand consacrat, în lumea medicală în care activăm, dar și o concepție publicistică nouă, menită să atragă și să rețină atenția medicului și cititorului secolului XXI.

 

Dr. Simona MELNIC, director general MedicHub

 

„Viața medicală” merge mai departe

 

     Împreună cu o mână de colegi am fondat, în urmă cu un sfert de secol, primul săptămânal medical – profesional, social și cultural – apărut chiar în timpul evenimentelor din 1989, destinat medicilor, dar și celorlalți specialiști ai domeniului (farmaciști, biologi, chimiști, fizioterapeuți, fizicieni, asistenți medicali cu studii postliceale). S-a numit „Viața medicală”, numărul unu ieșind literalmente de sub tipar – o pagină față/verso – în zilele acelui decembrie însângerat.
     Ne-am constituit într-o echipă animată de redescoperita putere a cuvântului descătușat de cenzură, de nobila pasiune pentru știința și arta comunicării, de datoria de a ne pune în slujba discipolilor lui Hipocrate – în sensul contribuției la permanenta pregătire profesională, la reflectarea schimbărilor din lumea medicală autohtonă (care n-au întârziat să vină) și a aspirațiilor acesteia către medicina occidentală. Redacția cuprindea medici, jurnaliști, filologi, absolvenți de filosofie, medici atestați și ca ziariști, cu beneficiul, totodată, al unui colectiv tehnic de excepție.
     Sloganul pe care l-am gândit și emis a fost: „Viața medicală” – legătura de minte, suflet și inimă a personalului medical. L-am respectat și așa ne-am străduit să-l concretizăm pe întreg parcursul celor peste 25 de ani, care n-a fost însă unul fără obstacole. Întreprinderea de stat care ne administra a dat faliment, presa nu mai avea „stăpân”, era liberă, dar și lipsită de resurse financiare, iar aceasta în condițiile penuriei de hârtie și tipografiilor desuete, sufocate de explozia titlurilor și a tirajelor nemaiîntâlnite până atunci. Ne-am „privatizat”, luându-ne soarta în propriile mâini. Treptat, ziarul „a crescut”, l-am rubricizat, a căpătat culoare, au reapărut specii jurnalistice practic date uitării, am oferit spații permanente noilor sindicate ale medicilor și ale cadrelor sanitare medii, apoi colegiilor medicilor și asistenților (în constituire și afirmare), parteneri până astăzi.
     De la apariție, număr de număr, ființează pagina: „Medic-Medicină-Cultură”, pe care nicio publicație, în acei ani dominați de politic, nu a dorit să o realizeze sau nu a reușit să o mențină. Am atras colaboratori de primă mână și mult timp am avut relații strânse cu OMS, precum și schimb de publicații cu omoloage străine. Treptat, „Viața medicală” și-a depășit condiția, devenind o instituție. Din inițiativa sau cu sprijinul nostru au apărut: Societatea Medicilor Scriitori și Publiciști din România, afiliată astăzi la Uniunea mondială a scriitorilor medici, Asociația Medicilor Pensionari din România „Sf. Luca”, Clubul de Artă Fotografică al Medicilor din România; am susținut Cenaclul de Arte Plastice „Ion Țuculescu”, organizând expoziții la sediul redacției.
     Istoria acestor ani poate fi regăsită în colecțiile numerelor de ziar apărute până în prezent, care se află în marile biblioteci națio­nale, acolo unde sunt depuse și Caietele „Vieții medicale”, inițiativă originală în acel timp – volume de sute de pagini fiecare, anale cu titluri sugestive, apărute până în 2011. În galele „Vieții medicale”, organizate la Ateneul Român și apoi la Romexpo, am evidențiat public „excelența” (oferind trofee și diplome), iar redactori și colaboratori externi au fost distinși de Președintele României cu ordinele naționale Meritul Sanitar sau Meritul Cultural.
     În momentul de față, „Viața medicală” se află într-un trend ascendent privind calitatea materialelor de specialitate, iar echipa colaboratorilor externi e mereu înnoită.
     Dar nisipul din clepsidră s-a scurs nemilos, îndeosebi pentru semnatarul acestor rânduri. După pensionarea din 2012, managementul – împrospătat de câteva ori – nu a dat satisfacție, apărând disfuncții la diferite niveluri ale deciziei și în activitatea redactorilor, unele soldate cu demisii; a existat o nedorită fluctuație de cadre, în pofida castingurilor repetate; deplasările jurnalistice de „teren” s-au limitat la participarea la congrese și conferințe, uneori pe spezele organizatorilor, ziarul neputând susține costuri de cazare și transport, mereu mai crescute; munca în echipă (întotdeauna benefică la un periodic, dată fiind presiunea timpului) a avut de suferit; rolul consiliului științific a devenit formal; patronatul (colectivul de asociați) nu a mai putut face față pretențiilor salariale și altor asemenea drepturi. În toți anii, ne-am achitat însă toate obligațiile financiare față de stat, deși am întâmpinat dificultăți la recuperarea datoriilor de la terți (pentru publicitate și vânzarea la chioșcuri).
     „Viața medicală” se află la o răscruce. Credem că merită să continue pe drumul cel bun, având în vedere rolul, specificul și trecutul său. Anume, să beneficieze de un management profesionist. De o concepție publicistică nouă, întinerită, precum și de o haină grafică împrospătată. De o infuzie de capital pentru echipamente moderne. De apariția complementară a unei ediții în online. De atragerea de publicitate ca pentru o revistă destinată specialiștilor sectorului medical. De o promovare mai eficientă în rândul anumitor categorii de personal (ex.: medicii stomatologi cu practică liberă). De lupta prin mijloacele presei împotriva birocrației sufocante din sistem. De aceea, cei nouă asociați – între care urmași ai unor oameni adevărați care ne-au fost alături la construcția numită „Viața medicală” – încredințează soarta acestui săptămânal companiei românești de comunicare MedicHub Media.
     Înainte de a încheia, trimit un gând pios către acei membri ai colectivului sau colaboratori apropiați față de care timpul nu a mai avut răbdare: Torel Lazăr, Iancu Schwartz, dr. Gh. Nițu, Remus Anghel (din redacție); prof. univ. teatrologie Ileana Berlogea; profesorii doctori Maria Golăescu, acad. Constantin Maximilian, acad. Vlad Voiculescu, acad. Marin Voiculescu, acad. Pius Brânzeu, Petre Brânzei, acad. Șt. M. Milcu, Valeriu Popescu, acad. Eug. Proca, Victor Ciobanu, Dan Enăchescu, Mircea Maiorescu, Emil Tomescu, Gh. Goldiș, Mircea Angelescu, Crișan Mircioiu, Vasile Luca, Valeriu Rusu, Dan Setlacec, Constantin Ciufecu, acad. Laurențiu M. Popescu, Mihai Voiculescu; doctorii Corneliu Ionescu, Valeriu Mihăilă, Dragoș Nicolescu, G. Dumitresco, Sebastian Nicolau, Eugenia Grosu-Popescu, G. Brătescu, Mihai Coculescu și, de curând, Anca Florea (critic muzical). Mulțumesc deținătorilor de rubrici și numeroșilor colaboratori, nume prestigioase, imposibil de citat în acest context, dar a căror semnătură o regăsiți în ziar.
     Mulțumesc celor care de-a lungul acestui sfert de secol au avut încredere în proiectul numit „Viața medicală”, între care: Rodica Aron, Dan Lăzărescu, Alice Țuculescu, Sorana Lăzărescu, Ioan Dumitrenco, Irina Nițescu, Victoria Stan, Viorica Baciu, Sabina Andrei; Aurel F. Marin, actualul redactor șef, Dan Dumitru Mihalache, secretar general de redacție, Iftimie Nesfântu, reporter, mai tinerilor redactori: Roxana Dumitriu, Monica Georgescu, Otilia Radu; Gina Manciu, tehnoredactor, Constanța Marinescu, corector, Mariana Minea și Mirela Dumitrean (marketing-publicitate), secretariat – Daniela Radu și Berta Alexe; Alina Panait, director executiv interimar, Maria Stemate și Tatiana Ichimescu, din departamentul financiar-contabil; tipografiei Ringier Print.
     „Viața medicală” își continuă viața sub cele mai bune auspicii.

 

Dr. Mihail Mihailide, fondator „Viața medicală”

 

N. red.: redacția respectă opiniile de mai sus, chiar dacă distanța (în timp și spațiu) pune unele situații și evenimente într-o lumină edulcorată și pe altele într-o nemeritată umbră; e doar o chestiune de perspectivă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe