Newsflash
OPINII

Veșnica prezumție de vinovăție

de Dr. Gheorghe ŞERBU - ian. 27 2017
Veșnica prezumție de vinovăție
     De mai bine de zece ani, se vehiculează periodic cifre impresionante privind numărul de medici care au obținut certificate necesare practicării profesiei în Europa. Unii spun că datele ar fi incomplete, neluând în calcul pe cei care și-au luat lumea în cap și lucrează în afara Comunității Europene, din Noua Zeelandă până în nordul Americii. În orice caz, sigur este că se pleacă masiv și că fenomenul se amplifică – spun statisticile – pe zi ce trece. În ultimul timp, am văzut la diverse televiziuni colegi aproape culpabilizați, încercând să explice neconvingător de ce au rămas în țară: probleme familiale, vise din copilărie, patriotism etc.
     Au fost repetate până la sațietate motivele acestei migrații: proasta salarizare, proastele condiții în care se practică medicina în România. Nu s-a spus însă mai nimic despre impactul distructiv pe care-l are asupra activității medicilor de familie mecanismul birocratic implacabil al caselor de asigurări – cronofag, bugetofag și umilitor. Prin starea de lehamite pe care o induce, acesta ucide entuziasmul celor ce au decis să rămână.
     Pentru exemplificare, prezint aici „Biroul Control” din CJAS Sibiu (fi-va, oare, un caz singular?), încăpere pe ușa căreia aș pune, fără frică de eroare, adagiul dantesc: Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate. Într-adevăr, medicii care trec pragul acestui birou sunt vinovați prin definiție, singura lor obligație fiind de a-și pune capul în ghilotina cu care sunt întâmpinați: proces-verbal de control deja redactat! Presupun că, în majoritatea țărilor lumii, chiar și în dictaturi (măcar de ochii lumii), o persoană suspectată de ilegalități are dreptul constituțional de a se apăra, de a argumenta, de a i se lua o declarație etc. Nimic dintre acestea nu se întâmplă în spațiul de non-drept de la etajul al cincilea al CJAS Sibiu; aici nu există termenul pacient, ci doar CNP-uri, medicii nu sunt confrați pentru persoana care tronează asupra Biroului Control, ci furnici care-i încurcă pe amploaiați în marea și regeasca lor îndeletnicire: cea de a descoperi infractori printre medici!
     În urmă cu câteva săptămâni, am fost convocat pentru control, cu documentele unui pacient „picat la verificarea electronică încrucișată” (sic!). Fiind în biroul cu pricina, am aflat că mai este în discuție încă un pacient, despre care nu fusesem informat și ale cărui documente nu le aveam, dar oricum nu conta, procesul-verbal de control era deja redactat, eu nu aveam de făcut altceva decât să-l semnez. Era vorba despre un pacientul externat din spital cu recomandarea expresă de „îngrijiri medicale la domiciliu prin CNAS”. După externare, pacientul a fost vizitat la domiciliu de medicul de familie, care, având în vedere recomandarea medicului specialist, le cere aparținătorilor să se prezinte la cabinet pentru a li se înmâna documentul necesar pentru îngrijiri la domiciliu. Consultația a fost înregistrată. Completarea ulterioară a recomandării și înmânarea ei aparținătorilor nu a mai fost considerată consultație și nu a fost raportată. Concluzia CJAS Sibiu: recomandarea de îngrijiri la domiciliu nu a fost făcută în urma unei consultații medicale, deci contravaloarea serviciilor se impută medicului de familie.
     Am refuzat să semnez procesul-verbal, acesta mi-a fost trimis prin poștă, iar la contestația depusă mi s-a răspuns în același limbaj de lemn. Având impresia că nu a fost suficient de ridicolă, cerbera de la etajul al cincilea adaugă în răspunsul la contestație: „în timpul controlului, medicul nu a prezentat documentele medicale ale pacientului”! Păi, ce documente să prezint, dacă eu am aflat abia în biroul cu pricina despre ce pacient este vorba și ce mi se reproșează, procesul-verbal fiind, oricum, deja redactat?
     Redau alăturat doar două pasaje din raportul de control redactat la un an și jumătate distanță.
     Se pune întrebarea: „foaia albă, cartonată, pixul albastru” ține de un comportament compulsiv, sau pur și simplu de ocuparea timpului pentru alungarea plictisului?
     În concluzie, pentru „neraportarea consultației” (sic!) prin care i se recomandau pacientului îngrijiri la domiciliu, am de returnat către CNAS suma de 825 de lei. Justiția își va spune cuvântul și va decide dacă e așa. Rămâne totuși întrebarea: CNAS crede că în acest mod își reface fondurile risipite, nerespectând medicului de familie drepturi constituționale elementare și lansându-și inspectorii într-o sarabandă nebună a umilirii pălmașilor medicinii românești? Prezumția de vinovăție a medicului de familie este moneda curentă. Cine îi pune stavilă?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe