Newsflash
OPINII

Veniţi de luaţi Lumină!

Veniţi de luaţi Lumină!

            Sfânta sărbătoare a Paştelui are semnificaţia Învierii Mântuitorului şi este cea mai importantă sărbătoare creştin-ortodoxă. Ea simbolizează victoria lui Hristos asupra morţii, victoria luminii asupra întunericului, a adevărului asupra neadevărului, chemarea şi adeziunea oamenilor către spiritualitate, către detaşarea de lumea materială, către înţelepciune. Înţelepciunea înseamnă iluminarea sufletului, înţelegerea învăţăturilor şi puterii Dumnezeieşti, învingerea păcatelor prin cumpătare, post, rugăciune, reflecţie. Paştele este o izbândă a binelui asupra răului.

            În noaptea de Înviere, creştinii merg la biserică pentru „a lua lumină“. Ea este adusă de la Sfântul Mormânt şi simbolizează curăţarea sufletului şi trupului. În Sâmbăta Mare, la ora 7 dimineaţa, se pun peceţile şi se „sigilează“ cu panglici şi ceară intrarea în Sfântul Mormânt. Se fac controale amănunţite, pentru a nu exista surse de aprindere. Dimineaţa se deschid porţile pentru creştinii din toate colţurile lumii. Patriarhul ortodox vine la Mormânt împreună cu ierarhii bisericeşti şi cu liderul poliţiei israeliene. După un ritual de intrare şi pregătire, se mai face un control al capelei şi chiar al patriarhului. Ulterior, acesta intră în Sfântul Mormânt, iar toţi cei veniţi aşteaptă venirea luminii.

            Un preot român care ne-a fost pacient a povestit ce s-a întâmplat mai departe. În jurul orei 12,30 a apărut un bulgăre de lumină puternică alb-albăstruie, cu diametrul de 10–15 cm, cu margini ce se pierdeau difuz. Părea „imaterială“. Ea s-a plimbat prin încăpere, s-a lipit de faţa câtorva oameni şi chiar în barba unui preot, fără a produce arsuri. Apoi, după 30–40 de secunde de la acest parcurs, s-a transformat în flacără, aprinzând materialul pregătit pe sfântul mormânt şi o parte din lumânările celor care aşteptau. Nu toate lumânările se aprind, ci numai o parte. Apoi lumina este luată şi de ceilalţi oameni. Ambasadorii credinţei iau lumină şi pleacă spre aeroport pentru a o transporta în ţările de unde au venit.

            Aşadar, lumina este un simbol al înălţării sufletului deasupra lucrurilor mărunte, al creşterii spirituale a omului. Când trecem de viziunile limitate şi încercăm să vedem mai mult şi mai sus, atunci şi viaţa este mai frumoasă, normală dar extrem de valoroasă. A te cantona în puncte de vedere înguste, a te orienta pe scopuri mici înseamnă să nu laşi lumina să pătrundă în minte şi în suflet. Fără înţelegerea atentă şi profundă a lucrurilor, oamenii rămân în întuneric şi riscă să fie victime ale neadevărului, ale răului.

            Lumina sfântă vine de la Dumnezeu, dar cea din ştiinţă de unde vine? De la înţelepţi. Dacă nu ai înţelepţi, atunci să îi cumperi, spune o cugetare. Avem nevoie de oameni care să aducă lumină în mintea celorlalţi, avem nevoie de sănătatea trupească pentru a gândi bine şi a merge înainte cu paşi drepţi. Pentru aceasta e nevoie de un sistem de învăţământ atent gestionat, de un sistem sanitar... „sănătos“.

            Care este starea actuală a învăţământului din România, după peste 20 de ani de la „schimbarea cea mare“? Legile se modifică mereu, este instabilitate. Efectele sunt clare: în învăţământ nu mai există sau nu mai intră cei care ar trebui să aducă lumină în mintea tinerilor români. Sunt deja prea puţini aceia care mai reuşesc să transmită ceva consistent, sunt prea puţine valorile autentice. Noile generaţii nu au repere prea multe.

            În sănătate care este situaţia? Avem un popor foarte bolnav. Patologiile grave sunt tot mai frecvente. La neurochirurgie creşte numărul copiilor (cu vârsta până în 3 ani!) cu tumori cerebrale gigante. Pacienţii sunt debusolaţi. Nu mai au spitale. Medicii nu mai au unde să lucreze (posturi blocate!), pleacă în străinătate. Cei rămaşi în ţară nu au cu ce să îşi îndeplinească datoria. Pacienţii se revoltă pentru că vor mai mult, vor să fie trataţi corect pentru că plătesc asigurările (dar şi personalul medico-sanitar plăteşte asigurările!). Starea de fapt pare cufundată parţial în întuneric. Dar există o speranţă de lumină. Medicii o aduc în viaţa pacienţilor, în viaţa familiilor acestora. Le tratează bolile, le redau viaţa, le curăţă trupul de afecţiuni, le redau lumina pe faţă şi în suflet. Ei înşişi au nevoie de un tratament adecvat. Încă mai există o şansă, o speranţă. Vom ţine cont de ceea ce Confucius spunea: „Decât să protestezi împotriva întunericului, mai bine aprinde o lumină!“.            „Nu mă tem de Dumnezeu, ci de absenţa lui“ cugeta Octavian Paler. Dacă nu l-am pierdut pe Dumnezeu, înseamnă că nu ne-am pierdut pe noi înşine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe