Newsflash
OPINII

Vârsta mijlocie

de Dr. Vlad STROESCU - ian. 27 2023
Vârsta mijlocie

Deși mă simt pe dinăuntru tânăr, sunt un medic de vârstă mijlocie. Dacă sunteţi ca mine, poate vi se pare interesant să faceţi un pas mental înapoi și să cugetaţi cum arată viaţa dv. profesională.

Deși mă simt pe dinăuntru tânăr, sunt deja un medic de vârstă mijlocie. Am trecut deja de vârful dealului. Dacă sunteţi ca mine, poate vi se pare util sau interesant să faceţi un pas mental înapoi și să cugetaţi cum arată viaţa dumneavoastră profesională.

portrait-g1d0458600_1280

Pentru mine, observ următoarele lucruri. Am văzut deja mult mai multe cazuri decât mi-aș fi imaginat posibil. În trecut, am crezut că viaţa de psihiatru o să-mi ofere răgazul să merg până în pânzele albe pentru un caz interesant, să descopăr și să înţeleg resorturile intime ale suferinţei omenești și, deci, ale însăși naturii umane.

În schimb, viaţa de acum e o rutină intensă. Ca și cum aș fi un marinar pe o mare agitată, încordându-se să facă faţă următorului val, și valurile nu se opresc și nu se deosebesc. Tot ce contează e să nu ne scufundăm, să se termine ziua cu bine și azi.

Par să fiu mai puţin anxios decât acum un deceniu. Pe atunci aveam pulsul și tensiunea mari la serviciu și întreg corpul meu interpreta un dans al nervozităţii. Acum, corpul meu e liniștit. Poate chiar neobișnuit de liniștit atunci când cunosc un pacient nou. Bănuiesc însă că e tot un fel de stare de război și asta, doar că în modul de economisire a energiei, mai potrivită vârstei și resurselor actuale.

Deși sunt sănătos, apar mici dureri sâcâitoare, care refuză să mai treacă.
Nu e niciun pic de timp de prisos. Acum 10-15 ani, mi se părea că sunt ocupat, dar aveam de fapt extrem de mult timp pe care, probabil, l-am irosit. Acum e nevoie de un time-management acrobatic ca să încapă cele șase-șapte ore de somn cotidiene.

Timpul liber e doar printre picături. Mă bucur ca un copil când lipsește o programare fără să anunţe. Și textele din „Viaţa Medicală” tot în astfel de răgazuri le scriu. Rutina e viciul meu cel mai mare, și fără el nu aș face faţă. Revenind la metafora marinarului, toate gesturile sunt standardizate ca pe o navă, toate orele respectate.

Uit mult, și e îngrijorător, dar îmi dau seama că nu e degradare, ci efortul minţii de a-și prioritiza treburile. Nu am satisfacţiile mari pe care mi le închipuiam când mi-am ales profesia. Nu simt satisfacţie când un pacient merge bine, ci ușurare. Ușurarea e o emoţie preţioasă și subestimată.

Am o familie și, departe de a fi părintele perfect, e un efort mare să fiu măcar unul pasabil. Totuși, viaţa mea e plină, atât de plină cum n-aș fi crezut că se poate, și nu simt niciodată panica existenţială, a lipsei de sens. Doar cea a trecerii accelerate a timpului. Sunt foarte recunoscător că sunt medic. Și ușurat. Și asta vă doresc și dumneavoastră.

Citiți și: Familiarităţi în relaţia medic-pacient

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe