Newsflash
OPINII

Valori specifice profesiei

de Ilona VOICU - nov. 23 2018
Valori specifice profesiei
Recent, alături de colegi, am participat la două focus-grupuri din cadrul proiectului POLMED. Fiecare focus-grup a reprezentat pentru noi, experţii în politici publice, o surpriză plăcută, determinată de interesul crescut al participanţilor pentru tematicile abordate și de implicarea lor serioasă în discuţii și analize pe teme legate de valorile specifice profesiei.
    Discuţiile purtate în focus-grupul derulat la Cluj au adus, pe de o parte, elemente noi referitoare la valorile profesiilor de asistent medical și de moașă, precum și la modul în care acestea pot fi transpuse în planul comportamentelor profesionale în activitatea de zi cu zi, iar pe de altă parte au conturat existenţa unor teme comune de interes, apărute și în discuţiile din cadrul primului focus-grup.
    Intervenţiile participanţilor au punctat importanţa formării profesionale în însușirea unor valori specifice profesiei, rolul esenţial al cooperării atât în echipa medicală, cât și cu pacienţii și membrii familiilor acestora. O temă nouă de discuţii a fost generată de analiza responsabilităţii profesionale, ca valoare centrală, o parte dintre participanţi punctând faptul că aceasta ar trebui să implice recunoașterea onestă a limitelor propriei expertize și apelul la cooperare și sprijin în cadrul echipei medicale.
    O analiză detaliată a actualului Cod de etică și deontologie al asistentului medical generalist, moașei și asistentului medical din România a urmărit identificarea celor mai importante aspecte din prisma valorilor profesionale, care pot fi considerate problematice sau greu de trans­pus în activitatea profesională concretă. Printre principalele observaţii se regăsesc: existenţa unor termeni prea categorici și nevoia stabilirii unor valori precum cinstea sau demnitatea, care sunt prea generale și sună învechit, cooperarea, spiritul de echipă și toleranţa; ar trebui luate în calcul și aspectele care ţin de presiunile morale la care sunt supuși asistenţii medicali (mobbing).
    Aceste informaţii, împreună cu cele rezultate din celelalte focus-grupuri, vor reprezenta un punct de plecare important, de la „firul ierbii”, în proiectarea viitoarei politici publice, ca rezultat final al acestui proiect.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe