Newsflash
OPINII

Vacccinarea anti-COVID, prioritară în contextul actual

de Roxana HAINAGIU - aug. 13 2021
Vacccinarea anti-COVID, prioritară în contextul actual

Nursing Now Challenge și Sabin Vaccine Institute’s Immunization Advocates, desfășoară o acţiune pentru creșterea gradului de acceptanţă a vaccinării ca unică soluţie pentru depășirea crizei sanitare.

vaccinareDemersul este parte a pachetului global de iniţiative și recomandări destinate sprijinirii capacităţii de leadership a asistenţilor medicali și moașelor prin promovarea dialogului participativ privind echitatea și acceptarea vaccinurilor la nivel local, naţional și global.

Asistenţii medicali au oportunitatea și abilitatea de a influenţa oamenii pe care îi îngrijesc și, totodată, cunoștinţele și experienţa pentru a informa deciziile politice la nivel înalt. Iniţiativa va sprijini asistenţii medicali și moașele, care, folosindu-și experienţele în interacţiunea cu pacienţii, colegii și familia, prietenii, comunitatea, vor pleda pentru accesul la vaccinare și/sau acceptare.

„Pe măsură ce factorii de decizie politică iau decizii cu privire la campani­ile de imunizare de rutină, poveștile asistenţilor și moașelor pot contribui la promovarea echităţii și acceptării vaccinurilor în toate comunităţile”, a precizat Vince Blaser, director al iniţiativei Sabin’s Immunization Advocates.

Mesajul președintelui OAMGMAMR și demersurile organizaţiei sunt coroborate, în acest moment, cu toate eforturile organizaţiilor internaţionale reprezentative de a susţine și de a îmbunătăţi campania de vaccinare, atât în rândul personalului medical, cât și la nivelul populaţiei.

În luna mai, Mircea Timofte, în calitate de președinte al Consiliului European al Asistenţilor Medicali, a lansat o campanie la nivel european pentru promovarea beneficiilor vaccinării, fiind susţinut în demersul său de lideri ai profesiei din statele membre ale organizaţiei.

Discursul pune accentul pe unitate și solidaritate și identifică vaccinarea ca instrument esenţial pentru revenirea la normalitate: „Nicio pandemie nu va avea vreodată o asemenea putere de a ne îndepărta umanitatea. Uniţi, putem reveni la normalitate. Unul câte unul, împreună, putem lupta împotriva răspândirii acestui virus. Eforturile noastre trebuie să înceapă acum. Campania globală de vaccinare reprezintă cel mai mare test din vremurile noastre”.

În multe ţări, asistenţii medicali, moașele și alţi lucrători din prima linie nu au fost încă prioritari pentru vaccinările anti-COVID, în ciuda numărului de decese din ce în ce mai mare în rândul acestei populaţii și a rolului vital jucat în răspunsul la pandemia de COVID-19.

Într-o declaraţie recentă, Howard Catton, CEO al Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, a susţinut că cea mai importantă problemă actuală este asigurarea faptului că asistenţii medicali și alţi lucrători din domeniul sănătăţii sunt vaccinaţi ca grup prioritar.

În România, vaccinarea anti-COVID este voluntară și gratuită, personalul medical beneficiind de prioritate la vaccinare. Aceste aspecte au fost punctate în numeroase intervenţii externe ale președintelui OAMGMAMR, inclusiv în intervenţia din cadrul celei de-a 74 a Adunări Mondiale a Sănătăţii, desfășurate în mai 2021 în format online. Acolo Mircea Timofte a susţinut necesitatea unei abordări similare de prioritizare în context internaţional.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe