Newsflash
OPINII

Utilitatea şi actualitatea intradermoreacţiei la tuberculină în România

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mar. 6 2013
Utilitatea şi actualitatea intradermoreacţiei la tuberculină în România
   O ipoteză – eronată – pe care mulţi studenţi sau medici o aud este că intradermoreacţia (IDR) la tuberculină (PPD) nu ar avea nicio valoare. Dimpotrivă, trebuie spus că IDR la PPD îşi menţine şi astăzi utilitatea, cu toate că despre „testul tuberculinic“ se discută începând din 1890. Institutul „Cantacuzino“ a început să producă PPD din anul 1965 (PPD-IC-65).
   IDR la PPD trebuie administrată, citită şi interpretată corect, într-un anumit context clinic sau epidemiologic. Valorile „normale“, care definesc pozitivitatea sau negativitatea IDR la PPD, se bazează pe rezultatele obţinute în urma unor testări care au respectat regulile eşantionajului, semnificative statistic. Analiza epidemio­logică a distribuţiei valorilor obţinute a permis stabilirea limitei la 9–10 mm (induraţie, nu eritem, fiind vorba de implicarea răspunsului imun de tip celular), separând astfel cel mai bine posibil cele două categorii (neinfectaţi şi infectaţi) şi asigurând cel mai scăzut procent de rezultate fals pozitive şi fals negative. Nu îmi propun să discut aici modificările propuse privind interpretarea acestor valori (în Europa sau SUA) şi nici recomandarea (fermă) ca anumite tehnici de lucru (atunci când este vorba de diagnosticul de laborator al infecţiilor produse de Mycobacterium tuberculosis) să fie efectuate numai în laboratoare cu nivel de siguranţă superior (BSL3) – oare se întâmplă aceasta în viaţa reală?.
   „Clasificarea indivizilor dintr-o populaţie, în negativi şi pozitivi, după efectuarea testului tuberculinic, serveşte la măsurarea extinderii infecţiei TB în populaţia studiată (prevalenţa infecţiei) oferind un plus de informaţie prin analiza separată pe grupe de vârstă. Dacă se repetă determinarea prevalenţei infecţiei pe grupe de vârstă la intervale definite de timp, dinamica prevalenţei infecţiei în fiecare cohortă permite determinarea riscului anual de infecţie, indicator fiabil al evoluţiei endemiei tuber­culoase.“ Există o singură condiţie imperativă pentru obţinerea acestor informaţii – să se realizeze aceste studii şi nu oricum, ci secundum arte.
   IDR la PPD nu are doar valoare epidemiologică, ci poate avea şi o valoare diagnostică, atunci când are loc „conversia tuberculinică“.
   În orice caz, problematica tuberculozei te obligă să nu elimini niciuna din metodele de diagnostic; doar aşa vei putea limita erorile, care au deosebite implicaţii clinice, epidemiologice şi chiar strategice, pentru o anumită populaţie, pentru un anumit sistem de sănătate.
   Dar de unde a apărut ipoteza de mai sus? Iată una din explicaţii: „Pentru că vaccinarea BCG se realizează la toţi nou-născuţii, IDR la PPD va avea valori pozitive chiar dacă nu este vorba de o infecţie cu M. tuberculosis, aşadar este inutilă, nu merită să mai fie făcută“ (M. tuberculosis şi M. bovis – BCG fac parte din acelaşi „complex“). Această explicaţie implică şi o parte de adevăr, bineînţeles. (Nu am să comentez, dar am să pun o întrebare retorică: oare va urmări cineva cohorta copiilor care nu au primit vaccinarea BCG la naştere, pentru o perioadă de mai multe luni, pentru a vedea şi exprima în context ştiinţific influenţa întreruperii programului de vaccinare la acel moment?). Totuşi, este bine ştiut şi faptul că imunitatea post vaccinare nu durează întreaga viaţă, ci diminuează până la dispariţie, atât cu vârsta, cât şi prin răspunsul imun al gazdei, îndreptat către tulpina vaccinală.
   Există autori care discută mai ales „limitele“ IDR la PPD şi pun următoarele probleme: reacţii fals pozitive şi fals negative, dificultatea de a diferenţia infecţia reală de efectele vaccinării, probleme tehnice în administrarea PPD, răspunsul imun de tip „booster“ după IDR la PPD repetată, probleme în interpretare (chiar necesitatea unei a doua prezentări la medic, pentru interpretare).
   Îmi aduc aminte de o istorie adevărată, auzită cu ani în urmă de la un profesor care coordona programul de control al tuberculozei, care mi-a zis: „Am făcut un experiment dublu orb pentru citirea IDR la PPD – pentru acelaşi subiect testat, citirea a fost realizată de medici diferiţi fără să cunoască rezultatele interpretării; au rezultat diferenţe de până la 80%“. În acest context, cum să nu te îndoieşti de utilitatea IDR la PPD? Da, poate exista subiectivism, dar acesta poate fi diminuat semnificativ. În plus, se uită alte aspecte extrem de importante, precum preţul testelor alternative, de până la 200 de ori mai mare în comparaţie cu IDR la PPD. Apoi, acele teste duc la rezultate similare sau poate chiar mai bune în comparaţie cu IDR la PPD în ţările în care incidenţa tuberculozei este scăzută (!), ceea ce nu are nicio legătură cu situaţia din ţara noastră.
   Într-o metaanaliză publicată recent*  (Mandalakas şi colab., 2011), articol care citează unul dintre studiile noastre, se spun următoarele: „This review found that TST, QFT and T-SPOT.TB had similar accuracy for the diagnosis of M. tuberculosis infection and active TB in children“ precum şi „Based on the evidence generated by this review, the WHO’s Strategic and Technical Advisory Group for TB (STAG-TB) has discouraged the use of IGRAs for the diagnosis of active TB and M. tuberculosis infection in children living in LMICs (low- and middle-income countries)“.
   În ceea ce mă priveşte, ca persoană care a studiat mult această problemă, naţional şi internaţional, publicând în echipă mai multe articole, nu am nicio reţinere în a afirma că IDR la PPD-IC rămâne utilă şi actuală şi astăzi, în ţara noastră. Însă, aşa cum am menţionat mai sus, sunt necesare atât testările ca atare, cât şi realizarea unor studii care ar fi (ar fi putut să fie) de mare utilitate în obţinerea răspunsului la unele ipoteze, în tragerea unor concluzii, în publicarea în literatura medicală de profil, rezultatele din România fiind de mare interes la nivel european sau mondial. Există însă o problemă majoră: în ciuda tradiţiei, în ciuda utilităţii, în ciuda necesităţii, INCDMI „Cantacuzino“ nu mai produce PPD de o lungă perioadă de timp. Însă despre această situaţie vom vorbi curând.

 

* Mandalakas AM, Detjen AK, Hesseling AC, Benedetti A, Menzies D. Interferon-gamma release assays and childhood tuberculosis: systematic review and meta-analysis.
Int J Tuberc Lung Dis. 2011 Aug;15(8):1018-32

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe