Newsflash
OPINII

Urgenţele stomatologice în starea de urgenţă

Urgenţele stomatologice în starea de urgenţă

Drama generată de pandemia de COVID-19 demonstrează că succesul în rezolvarea problemelor depinde foarte mult și de capacitatea societăţii de a se organiza rapid și de a răspunde prin măsuri prompte și eficiente.

Drama generată de pandemia de COVID-19 demonstrează că succesul în rezolvarea problemelor depinde foarte mult și de capacitatea societăţii de a se organiza rapid și de a răspunde prin măsuri prompte și eficiente. Una dintre urgenţe este și veșnica problemă a modului în care stomatologia este gestionată de unele autorităţi.

urgente stomatologice

În Ordonanţa militară nr. 2/2020, chiar în Art. 1 este abordată tema asistenţei stomatologice în România. Dacă prin aliniatul (1) se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară pentru a se reduce riscul de răspândire a virusului, în aliniatul (2) al aceluiași articol sunt exceptate de la suspendare intervenţiile stomatologice de urgenţă.

Adică, înţelegem că tratamentele stomatologice curente sunt suspendate și activitatea în cabinetele dentare poate continua doar pentru intervenţii de urgenţă. Care sunt cabinetele stomato­logice care rămân deschise publicului? Cum poate ajunge un pacient la un cabinet unde să primească îngrijiri stomatologice de urgenţă?

Prima dată ne gândim la cabinetele care au relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate teritoriale (CAST) și cele din unităţile de primire a urgenţelor de pe lângă spitalele judeţene. Dar acestea nu mai sunt funcţionale.

Din cauza complexităţii situaţiei actuale și a presiunilor majore, unităţile medicale de primire a urgenţelor au fost nevoite să închidă temporar cabinetele stomatologice din incintă.

Drama este de fapt aceea că au fost închise cabinetele dentare private, inclusiv cele care aveau relaţii contractuale în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Decretul nr. 195 din 16 martie 2020, în Anexa 1, Cap. III Domeniul sănătăţii, Art. 17, prevede prelungirea contractelor, în nici un caz suspendarea lor. Contractele medicilor stomatologi au fost suspendate de CAST, cu toate că pachetele de servicii contractate, atât cel minimal cât și cel de bază, cuprind tratamente care corespund definirii unei intervenţii de urgenţă stomatologică.

În condiţiile stării de urgenţă, serviciile medicale stomatologice sunt supuse unor constrângeri severe. Cu toate acestea, subliniem că dreptul constituţional al populaţiei la asistenţă medicală, fără exceptarea unor domenii medicale, nu este restrâns, și în acest sens facem trimitere la Art. 2 din decretul sus-menţionat, în care sunt enumerate explicit cele opt drepturi care sunt sau pot fi restrânse gradual pe perioada stării de urgenţă.

Măsuri de reorganizare și adaptare la condiţiile de criză sunt însă necesare. Suspendarea unilaterală iniţiată de casele de asigurări de sănătate a contractelor medicilor stomatologi cu CAST impietează în mod abuziv acordarea asistenţei stomatologice pentru urgenţe.

Atragem atenţia și asupra faptului că la aplicarea unor măsuri de reorganizare, respectiv suspendarea contractelor, nu s-a procedat în mod unitar în toate judeţele.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România întreprinde demersuri pentru a debloca situaţia privind acordarea intervenţiilor stomatologice de urgenţă populaţiei, inclusiv bolnavilor infectaţi cu coronavirus, pentru care ne străduim să existe acces direct le servicii de urgenţă stomatologică.

Direcţiile de sănătate publică teritoriale caută soluţii. Se organizează și sunt deja funcţionale cabinete stomatologice care asigură servicii de specialitate bolnavilor de COVID-19.

Colegiile teritoriale ale autorităţii profesionale achiziţionează materiale și echipamente de protecţie medicală antiinfecţioasă și le donează furnizorilor de îngrijiri stomatologice care oferă tratamente de urgenţă. Solicitările din partea pacienţilor sunt foarte numeroase și cele doar câteva cabinete acreditate în acest moment sunt depășite de situaţie.

Pentru a asigura un echilibru al accesibilităţii la servicii de urgenţă stomatologică în condiţii de siguranţă atât pentru pacienţi, cât și pentru medicii stomatologi sunt prioritare următoarele: reluarea rapidă a contractelor medicilor stomatologi cu CAST și a finanţării acestor servicii; eliminarea plafonului de raportare pentru medicii stomatologi pe perioada stării de urgenţă; reportarea pentru trimestrul următor a valorilor de contract nerealizate în timpul stării de urgenţă.

Desigur, reluarea contractelor implică raportarea exclusivă a acelor tratamente stomatologice care au caracterul de urgenţă.


Notă autor:

Foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe