Newsflash
OPINII

Urgenţele stomatologice au nevoie stringentă de tratament

Urgenţele stomatologice au nevoie stringentă de tratament

Stomatologia din România este Cenușăreasa medicinei. Subfinanţarea și desconsiderarea nevoilor de programe de sănătate orală a devenit o constantă de-a lungul ultimelor două decenii.

Sfidarea nevoilor de îngrijiri de medicină dentară ale populaţiei a culminat, în evoluţia ultimului deceniu, cu două momente memorabile. Primul a fost în 2013, când au fost sistate toate formele de finanţare publică pentru serviciile de stomatologie.

urgentele stomatologice

Atunci, de la Ministerul Sănătăţii, cancerul a fost decretat inamicul public numărul unu și în acest scop au fost dirijate fonduri din mai multe direcţii. Evident, ușor de ghicit, stomatologia a fost principala perdantă.

Acum, în această primăvară, coronavirusul este inamicul public numărul unu. Din nefericire, COVID-19 este o problemă de sănătate gravă și neprevăzută la nivel mondial și ca urmare, necesită măsuri speciale.

O decizie politică luată repede a fost suspendarea activităţilor în cabinetele de stomatologie, acesta fiind al doilea moment de scoatere publică a stomatologiei din sistemul de sănătate.

Este corect! Trebuia luate măsuri care să limiteze riscul de răspândire a infecţiilor cu SARS-CoV-2. Dar prin aceeași Ordonanţă militară nr. 2, care suspendă activitatea în cabinetele dentare, și prin același articol nr. 1 este precizată continuarea activităţilor stomatologice de urgenţă.

Activitatea în cabinetele dentare poate continua și trebuia să continue cu tratamentele în cazuri de urgenţă. Cu toate acestea, a fost suspendată în totalitate finanţarea stomatologiei în sistemul public de asigurări de sănătate, inclusiv a tratamentelor de urgenţă! Nici cabinetele stomatologice din ambulatoriile de stomatologie publice nu mai sunt susţinute financiar!

În loc să fie susţinută financiar dotarea suplimentară cu echipamente de protecţie a cabinetelor care fac urgenţe stomatologice, li s-au retras toţi banii, inclusiv plata pentru serviciile prestate ca urgenţe stomatologice. În următoarele zile, ne așteptăm să se închidă și cele câteva cabinete din România care sunt deschise pentru urgenţe stomato­logice.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România a cerut autorităţilor elaborarea unor norme de aplicare corecte, constructive și unitare la nivel naţional pentru soluţionarea acestei probleme, dar nimeni nu vede, nimeni nu aude. Doar susţinerea cabinetelor medicale în cauză cu materiale și echipamente oferite de colegiile teritoriale nu este suficientă.

Solicit de urgenţă repararea greșelii de suspendare a finanţărilor și a contractelor publice pentru serviciile medicale stomatologice de urgenţă! Medicii stomatologi primesc indemnizaţii compensatorii, în limitele legii, pentru perioada de inactivitate, dar pacienţilor cu nevoi reale și stringente de tratamente stomatologice de urgenţă nu le sunt prevăzute compensaţii pentru suferinţa la care sunt condamnaţi.

Reluarea finanţării în sistemul de asigurări de sănătate a contractelor cu medicii stomatologi care pot asigura tratamente de urgenţă nu mai poate fi amânată! Oare proporţia de 0,4% din FNUASS care era alocată stomatologiei sunt exact banii care lipseau pentru eradicarea pandemiei cu coronavirus? Vă rog, deblocaţi această situaţie!


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe