Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Un tramvai numit… „breaking news“

Viața Medicală
Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN miercuri, 23 mai 2012
     Eram în drum spre o televiziune, la prima oră a dimineţii, pentru a vorbi despre o campanie de Ziua astmului, un eveniment medical de importanţă naţională, ajuns la a patra ediţie şi cu două săptămâni de screening spirometric. Era dimineaţă şi trebuia să traversez Bucureştiul printr-un trafic aglomerat de la un capăt la altul. Când am ajuns aproape de postul respectiv, am primit telefon că s-a anulat totul deoarece, la ştirile bombă (aşa-zisele „breaking news“), trei tramvaie s-au ciocnit şi au fost victime suficiente pentru o ştire. M-am reîntors la serviciu şi colegii mi-au spus, ulterior, că timp de două-trei ore toate televiziunile – chiar şi cele care nu vânează violuri şi crime în direct – au transmis neîncetat acest accident, cu comentarii pro şi contra legate de cauze, circumstanţe etc. Cu o zi înainte, toate televiziunile nu au făcut altceva decât să comenteze şi să arate cum vin spaniolii, cum beau spaniolii, cum pleacă, cum ne înalţă osanale sau cum ne clasează ca ţară în curs de dezvoltare.
     Mi-am adus aminte, privind în zilele următoare şi asistând întâmplător la evenimentele relatate de diferite canale de ştiri, jurnale de la mai multe televiziuni, că această întâmplare nu este unică. Au curs şi curg, în direct sau în reluare, imagini legate de: silicoane mai mult sau mai puţin bine poziţionate, accidente medicale la operaţii de înfrumuseţare, căsătorii desfăcute şi refăcute, iubiri „interzise“, furturi cu autori necunoscuţi sau cu regrete că sunt cunoscuţi, ameninţări mai mult sau mai puţin voalate etc. Încet-încet, ne-am transformat toate canalele media într-un imens univers de cancanuri cu perdea sau fără. Victimele suntem noi, privitorii, plătitorii acestora. Toate fac rating pe spinarea noastră iar acţiunile decente, de importanţă naţională, sunt ucise printr-o simplă frază într-un jurnal sau, aşa cum s-a întâmplat în cazul nostru, sunt anulate pentru că noi trebuie, în continuare, să fim asasinaţi şi transformaţi în fiinţe dependente de scandaluri repetate la nesfârşit şi manipulaţi într-un singur sens. Dacă nu avem astfel de accidente care să impresioneze prin numărul de persoane sau prin prezenţa vipurilor implicate, avem „marea partitură“ oferită de politicieni. Cum se materiali­zează: ziarişti şi reporteri fug după ei, îi vânează în cele mai intime colţuri, iar dacă se mai prăbuşeşte şi un guvern, de dimineaţa până seara facem vorbire, talk-showuri în care vin unii şi alţii să-şi dea cu părerea.
     Mă întreb dacă n-ar trebui ca CNA să verifice nu doar trivialităţile şi celelalte reguli impuse de regulament când analizează programele, ci să şi încerce să ierarhizeze, în funcţie de importanţă, evenimentele care au valoare naţională şi să penalizeze excesele de manipulare, care nu înseamnă neapărat reclamă indirectă. Poate aşa se va ajunge la obligaţiile de a da în „prime time“ anumite campanii, acţiunile medicale nu ar mai fi mutate la ore imposibile, iar televiziunile nu le-ar mai selecta decât după importanţa lor reală şi nu după cum hotărăsc ele local.
    Gustul amar al lipsei sprijinului prin mediatizarea unor evenimente medicale îmi aduce aminte de povestea unui amic, care spunea că, atunci când nu sunt evenimente de narat sau filmat, mergem să filmăm găurile din caldarâm…

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC